Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość joki czoki mum

Asymetria głowki niemowlaka

Polecane posty

Gość joki czoki mum

Moja corcia ma 5 tyg. i dzis miala 1 wizyte kontrolna.Lekarka po zbadaniu stwierdzila ze mała skreca głowke w jedna strone( cały czas na prawo) I powiedziala ze jest to asymer=tria glowki i dala nam skierowanie do poradni rehabilitacyjnej.Boje sie czy da sie to wyleczyc.Czy ktoras z mam tak miala????????????????

Gość fdghtghxgczfwe45tr
wiele dzieci ma asymetie glowki lub raczki albo nawet calej jednej strony, to nic powaznego, czesto jest zwiazane z wysilkiem w czasie porodu. Prawdopodobnie bedziesz musiala chodzic na rehabilitacje albo dostaniesz instrukcje jak cwiczyc z dzieckiem w domu, nie martw sie.

Gość sensus1
To zalezy co miała na myśli? moze to kręcz? asymetria związana jest z nierównym napięciem mięśniowym po obu stronach ciała, ta zstrona w którą zwrócona jest główka jest pewnie słabszą stroną. Proponuję neurologa jeszcze. Przebieg ciązy był prawidłowy lub poród?

Gość joki czoki mum
Czy moze miec na to wplyw poczatek ciazy, bo mialam plamienia i bralam luteine.A w 30 tyg. ciazy byłam na patalogi w szpitalu z objawami przedwczesnego porodu.A dziecko urodzilam w 37/38 tyg,.ciazy.Zaczynam sie martwic.

Gość sensus1
nic sie nie martw, masz ogromne szczescie ze Twój lekarz to zuwazył, setki lekarzy nigdy nic nie widzi. 5 tydzien to jest super czas na zapobieganie takim rzeczom. jesli to zwykła asymetria to gdybys tego nie zauwazyła to dziecko pewnie by pozniej zaczelo siedziec raczkowac itd. mogloby miec jakies wady kregosłupa. w ajkim miescie mieszkasz?

Gość sensus1
dzidzia jest wczesniakiem?

Gość joki czoki mum
Jestem z pomorza.Tak corcia urodziala sie w 37/38 tyg. ciazy ponad 2 tyg. przed terminem.Ale sie martiwe czy to niejakas choroba np.jakies porazenie czy inne chorobsko.Jeszce niewiaomo ile bede czekac na wizyte w poradni rehabilitacyjnej.

Gość sensus1
pytam o miasto, bo w kazdym rejonie powinno byc coś takiego jak ośrodek wczesnej interwencji, tam sie chodzi z niemowlakami . Jest zespól specjalistów, którzy badają rozwój dziecka, min. rehabilitant. moze zglos sie tam, pewnie długo czekac nie bedziesz. Ja pracowałam w takim w Poznaniu. to naprawde swietne placówki, zajmują sie profilaktyką maluszków zeby zapobiegac niepełnmosprawnosci. Nie powinnas sie martwic, tylko bardzo zaniedbane rehabilitacyjnie dzieci koncza z MPD. jesli mała nie jest sztywna lu nadmiernie lejąca to spoko.

Gość sensus1
a waga? jaką miała wage? była zółtaczka?

Gość sensus1
apgar?

Gość mojej sąsiadki syn tak ma
tzn. teraz chłopak ma ok. 25lat, ale pamiętam, że zawsze chodził z głową bardziej skręconą w jedną stronę. I tak mu zostało. Widać, jego matka zaniedbała tę asymetrię, albo po prostu nikt jej nie powiedział, że mogła to leczyć rehabilitacyjnie. Jesli u Twpjego dziecka tak szybko to zauważono, to niczym się nie przejmuj. Po intensywnych ćwiczonkach, wszystko wróci do normy.

Gość sensus1
główka tez moze być na bok z powodu ułożenia w brzuchu.

Gość joki czoki mum
Mala urodzila sie z waga 2600kg, a przez 4 tyg. przytyla 1.3 teraz wazy 3, 850 kg,miała zoltaczke fizjologiczna 3 dni lezala pod lampami. Nie powinnas sie martwic, tylko bardzo zaniedbane rehabilitacyjnie dzieci koncza z MPD. jesli mała nie jest sztywna lu nadmiernie lejąca to spoko.MPD- co to jest.Nadmiernie lejaca to jak?????????????? Ja mieszkam w malym miescie i niema czegos takiego czegos jakiegos osrodka.

Gość sensus1
mpd-mozgowe porażenie dzieciece. lejąca to taka jak wiotka inaczej, nie ma zgiecia jak lezy na plecach, czyli ma proste nogi rece. a sztywna tzn, jak masz problemy z ubraniem jej bo jest tak napieta. Jak pręży sie i mocno wygina. pod lampami po co lezala na zóltaczkę? czy masz na mysli cieplarka dla wczesniakow? jesli mieszkasz w malym miescie to moze w tym wojewodzkim cos jest? jak mozesz to napisz co to za miasto to moze Ci podpowiem gdzie sie udac.

Gość joki czoki mum
Ty mnie niestrasz o jakims porazeniu dzieciecym.Nozki i raczki nomalnie ma zgiete.Jak spi unosi je do gory.Jak wloze jej palace w raczki to sciska w piastkeJak spi to ma nozki podkurczone.Usmiecha sie.Strzela smieszne minki.Lezala pod lampami na zoltaczke bo miala wysoki poziom bilurubiny.Ale juz jest ok.Koszalin.

Gość sensus1
nie straszę Cię, pisalam ,że tylko zaniedbane dzieci rehabilitacyjnie tak moga miec. Zdaje sie,że w Kołobrzegu macie Ośrodek Wczesnej interwencji Pełna nazwa to POLSKIE STOWARZYSZENIE NA RZECZ OSOB Z UPOSLEDZENIEM UMYSŁOWYM-OSRODEK WCZESNEJ INTERWENCJI KOŁO W KOŁOBRZEGU. tylko nie przerazaj się słowem upośledzenie, tam sie rehabilituje noworodki które są zdrowiutkie ale maja problemy jak Twoja malutka. Zachecam Cie do skorzystania, bo w tych ośrodkach jest zawsze super wykwalifikowany personel. Na rehabilitacji maluchów trzeba się znać.

Gość joki czoki mum
Te słowo uposledzenie mnie przeraza.Najpierw musze udac sie z mała do poradni rehabilitacyjnej.Wtedy ja zbadaja i dwoiem sie co i jak.I wtedy bede dzialac.Przeciez ona jest normalan.Rozwija sie prawidlowo.

Gość sensus1
NIE PRZERAŻAJ SIE!!!!! napewno maleństwo jest zdrowiutkie, może to asymetria ułożeniowa? no jak chcesz, ale w tych osrodkach tak jak w poradni zajmują sie najpierw diagnozą dziecka i naprawde nie czeka sie długo jest zdecydowanie szybciej niż do poradni. a kazdy tydzien jest wazny. Twoja mała napewno nie jest uposledzona. Ten osrodek tak jak juz pisałam jest dla dzieci od 0-7 lat, dla dzieci zdrowych i niepełnosprawnych. Wczesna interwencja została zapoczatkowana przez to STOWARZYSZENIE ale nie zajmuje sie TYLKO niepełnosprawnymi, własnie ZAPOBIEGANIEM. DLATEGO ZAJMUJĄ SIE JUZ NOWORODKAMI! dla uposledzonych mają warsztaty terapii zajęciowej.

Gość sensus1
Ośrodek wczesnej interwencji masz w kołobrzegu a w swoim woj. masz w gdansku i gdyni. nie mają strony internetowej, ale posyłam Ci linka z wielkopolskiego regionu z leszna, poczytaj sobie czym sie zajmuje ten ośrodek, żebyś sie przede wszystkim nie martwiła i przerażała :) :) :)

Gość hm........
a zanim pójdziesz do ośrodka to próbuj układać główkę dziecka w drugą stronę jak najczęściej, bo jeśli to tylko kręcz szyi to tak się wspomaga leczenie :) I nie musisz się martwić dzidzia nie będzie z tego powodu upośledzona

Gość nie straszcie i ne gadajcie
głupot. Duzo dzieci tak ma, wiąże sie to z tym , ze tak połozone bylo w brzuzku. Moja tez tak miala, jak lezy klade jej woreczek z sola owinięty w pieluszke pod ten ulubiony bok głowy i musi przekręcic w druga stronę , juz widac efekty:)

Gość sensus1
NO PISZE,ŻE MOŻE BYĆ TO ASYMETRIA UŁOŻENIOWA!!!! nikt nie straszy, ale lepiej nich rehabilitant tej Pani poradzi co ma robić ze swoim dzieckiem, twojemu dziecku pomaga worek z solą a jej dziecku moze cos innego. Tym bardziej,ze mała jest z ciąży ryzyka i wcześniaczkiem... kazde dziecko jest indywidualne.