Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamamama23mamamama

Topik dla mam dzieci ze SKAZĄ BIAŁKOWĄ

Polecane posty

Dlatego wlasnie nglKa nie robie u swojej teraz tylko poczekam az skonczy 5 lat ale te z krwi niestety nie są dokładne wiec robic nie bede... A co do karmienia piersią to mam nadzieje karmic Gabriele jak najdluzej. Justysie karmilam rok i alergia sie objawila wlasnie dopiero po odstawieniu.

no, moja ma dokładnie 7,5 miesiąca i niestety problemy skórne są od początku, jednak skaza białkowa w dosłownym tego słowa znaczeniu ujawniła się dopiero tydzień temu (lukrowane policzki i wysypka na policzkach + obsypane plecy). Wcześniej, gdy piłam mleko, reagowała wzmożonym ulewaniem lub nawet wymiotami (zależnie od ilości wypitego mleka). Teraz przeszło na skórę. Jest tez uczulona na soję, orzechy, pomarańcze i pomidory. Tyle z pewników, bo innych silnych alergenów ani Jej nie wprowadzałam ani sama nie jadam, więc nie wiem i boję się dowiedzieć.Nawyk czytania etykiet mam wbity do głowy od dzieciństwa, więc nie jest dla mnie problemem wykluczanie najsilniejszych alergenów z zakupów (np gotowych słoiczków z owocami czy obiadkami) ale wkurza mnie, że ta cholerna alergia musi się u mojego dziecka ujawniać, no. I jeszcze te świsty przy oddychaniu.Będę Ją karmić jak najdłużej się da, aż się sama nie odstawi. Na pewno dłużej niż rok.i będę liczyć na cud.

Nglka - miejmy nadzieje ze chociaz te pokarmowe alergi naszym dzieciom miną :) bo z reszta mozna sobie łatwiej poradzic... Mja tez nie moze orzechów, a do tego kakao. Jak musze jej odmawiac wszystkich słodyczy to serce mi sie kraja... tym bardziej ze ona jest taka pogodzona, az do przesady grzeczna. Zgadza sie na wszytko. W sklepie nie robi mi zadnych "akcji" i chodze z nią bez problemu. Tylko jak jej powiedzilam ze juz Danio jej nie dam to jej łezki poleciały.... bosze znowu rycze :( Dałabym jej gwiazdke z nieba a nie moge nawet głupiego Danio :(

Gość mamamama23mamamama
JANA to hormony:) kochana musisz jej wytlumaczyc,ze ja zje danio to bedzie miala wysypke albo zle sie czula napewno to madra dziewczynka i zrozumie u mnie niestety nieciekawa sytuacja bo ja nie mam pokarmu i karmie BP ktorego on nie a bardzo lubi:(

to moze spróbuj Nutramigen moze bardziej zaakceptuje chociaz jak dla mnie to okropne jest w smaku ale kazdy ma inne upodobania i moze wlasnie to podejdzie, z rugiej strony zbytnio duzego wyboru nie mamy w tych mleczkach dla alergikow, uhh kiedys tego nie było moja mama nie pamieta zeby kiedys bylo tyle dzieci ze skaza itp, niestety to choroba naszych czasów

Moja kuzynka (rocznik 83) w dzieciństwie miała ostrą skaze białkową i prawie nie zmarła przez to, troche lekarze sie za pozno zorientowali i nie było wtedy takiej wiedzy i mlek własnie jak teraz. Co chwile była w szpitalu. Ale jakoś przetrwała i dzisiaj nie ma juz alergii wcale. Co do smaku mleka to nie poradze. Moja Justysia zadnego modyfikowanego pić nie chciała. Pije wode.

Gość Hedera*
też słyszałam że Nutramigen jest niedobry w samaku, ale jak widac Bebilon też nie kazdemu dziecku smakuje, nie ma sie co oszukiwać nie sa to rarytasy, ale co zrobic.ja na szczescie karmie dalej piersia, na razie wysypki sa blade ale pozostaly chropowate miejsca, wiec czekamy jak na bombie:( wspólczuje wam dziewczyny z tymi alergiami od dzieciństwa, choć ja też chyba jestem, od tego roku na początku miesiąca myślałam że umrę od opuchlizny i łzawienia i "kłucia" jakby w środku głowy..i to też dopiero teraz.alergie to już przeklęta choroba cywilizacyjna:(

Gość mam pytanie takie
u mojego synka lekarze orzekli skaze bialkowa. Objawia sie to tym ze pije nutramigen i po kazdym innym mleku wymiotuje tak samo jak po jogurtach i innych produktach mlecznych. Jest jeszcze niemowlakiem. Czy jest szansa że z tego wyrośnie? W jaki sposób mam to potwierdzić? Czy taka dieta zupełnie bez nabialowa mu nie zaszkodzi?

Gość mamamama23mamamama
do mam pytanie takie : 1.jest szansa,ze z tego wyrosnie 2.w jaki sposob masz potwierdzic skaze? sa bad krwi poczytaj kilka postow wczesniej ale u takich niemowlakow wynik z krwi nie jest miarodajny,czesto moze byc zafalszowany a na tersty alergiczne jest za male wiec pozostalo obserwowac... 3.dieta nie zaszkodzi,przeciez w owocach i warzywach tez sa witaminya mleka teraz posiadaja niezbedne mikroelementy

Gość Hedera*
a mam jeszcze pytanie: po jakim czasie występowały u Waszych dzieciaczków reakcje skórne na jakiś pokarm? ???

Gość mamamama23mamamama
u nas po miesiacu bycia na Nan-ie

U mnie od 1 dnia życia (podali jej mleko w szpitalu i miałą całą buźkę w czerwone plamy).Gdy miała ok 2 tygodnie plamki zaczęły się przekształcać w krostki ropne. Gdy zaczęły schodzić na plecy i brzuch, odstawiłam wszystko ze swojej diety. Jadłam tylko gotowane mięso, chleb z masłem i dżemem, ziemniaki i marchew. + jakieś tam mało alergizujące rzeczy. Wszystko zaczęło schodzić. Po 11 tygodniach diety zaczęłam powoli wprowadzać do diety wszystko to co przedtem. I prócz soi, pomidorów, cytrusów, orzechów i mleka - mogę raczej wszystko.

U mojego malego reakce skorne na nowe produkty pojawiały sie po 6, 7 dniach od wprowadzenia czasem szybciej a bywało nieraqz ze dluzej, natomist na nabiał reagował bardzo szybko po 2 dniach, chociaz ja do konca nie jestem przekonana czy te wysypki to z pokramu czy moze jakas alergia kontaktowa lub na cos co w powietrzu. wiecie moze jak odróznic to czy to jest na pokarm czy np na siersc zwierzaka czy kurz?

Gość Hedera*
a czy możliwe żeby reagował prawie natychmiast? wczoraj po słoiczku Jabłko i biszkopt, niemal od razu go wysypało, nawet pod oczkiem...:(

Oczywiscie ze moze natychmiast, jesli ma mocną alergie. Mi od jabłka puchną usta w kilka sekund po ugryzieniu... Justynka reaguje zwykle po 2-3 godzinach (na kakao, orzechy)

Gość mamamama23mamamama
no wlasnie i to jest ten problem jak odroznic na co jest alergia:O

Gość mamamama23mamamama
mozliwe,ze po miesiacu spozywania jednego mleczka( u nas nan) dopiero wystapila reakcja alergiczna? dla mnie to dziwne skoro tyle czasu dobrze tolerowal i mial by uczulenie na mleko krowie to od razu by mu chyba wyszla wysypka?

Oj niekoniecznie tak odrazu. Moj maly pił moje mleczko chyba około 1 miesiaca a ja jadłam nabiał zanim pojawiła sie wysypka za uszkami i na policzkach no i na głowce. Teraz natomiast reaguje bardzo szybko jak ja zjem cos z nabiału bo ostatnio moj madry lekarz kazał mi spróbowac no i zaraz go obsypało. A jakie objawy maj wasze malenstwa na mleczko. ja ostatnio próbuje przejsc na Bebilon pepti z piersi i zastanawiam sie czy to też moze go uczulac.

Gość Hedera*
ja tak samo próbuje przejść, choć nie jestem do końca pewna czy to na mleko; a z objawami różnie, mały ma wysypki na ramionach, plecach, na połowie brzuszka delikatniejsze i sporadyczne maleńkie krostki na buzi..a i w zgięciach kolanek

Hederko I jak uadje sie przechodzenie na to mleczko ja to robisz. Ja narzie w dzien dwa razy daje butle w nocy piers.MOj mały chetnie je pije tzn jak jest głodny bo przy cycusie to polezałby nawt jak go gło nie trapi:)a zmieniam poniewaz ma czeste bole brzuszka i nie moge znależć co w mojej diecie mu szkodzi, niestety nie zaobserwowałam tez zeby było lepiej po tym mleczku:( zmiany skorne narazie i tak ustapiły chociaz mały miał takie suche placki na ramionku i na głowie i troszke na szyjce natłuszczam i jest ok wiec moze to nie skaza

Gość Hedera*
jj77 wróciłam do cycusi, bo również nie było poprawy i nie chciał za bardzo jeść tego bebilonu; raz jadł, raz nie. dokarmiamy nim jak mnie nie ma w domu dłużej. karmię już z powrotem tydzien i na razie mu zeszło...więc tak samo nie wiem czy to skaza białkowa.. teraz odstawilam marchewkę bo coś mi podejrzana jest;) pocieszam się w duchu że to w końcu zejdzie..dodam, że ja nie odstawilam tez nabialu, a karmię piersią ( u mnie jest podstawą diety, bo nie jem mięsa)

Gość mamamama23mamamama
u nas troche lepiej dostalam krople na uczulenie i skora jest gladka powoli maly przekonuje sie do bebilonu pepti

My dalej na diecie bezmlecznej. Odstawiłam leki a skóra córeczki czysta :) Czyli mam pewnosc ze to skaza. Wkurzylam sie ostatnio bo czytam gazetę \"Rodzice\" a tam przepisy dla alergików, z komentarzem typu \"bez glutenu\" albo \"bez mleka\" i w takim bez mleka znajduje maślankę..... wprowadzanie w błąd! Duzo tez na kafe czytałam ze Rama Olivio nie zawiera mleka, otóż dzisiaj czytałam skład i rowniez zawiera maślankę!!! Radze uwaznie czytac składy. Z tego co na razie zauwazylam to bezmleczna jest margaryna Flora.

Gość wyleczone dziecko ze skazy
witam , MÓJ Antoś ma rok, odka pamietam pił nutramigen, jak był mniejszy uczulały go różne warzywa ,mieso, siegnełam wtedy po książke ANNY CIESIELSKIEJ FILOZOFIA ZYCIA, i filozofia zdrowa i od tej pory te produkty które go uczulały , ze smakiem zajadał mało tego odpowiadeniu połoczone , aby tworzyły pięć przemian wg tradycji chinskiej. odpowiednio przeyprawione go leczyły DZIS MOJ SYN MA ROK I ZADNEGO UCZULENIA NA NIC , jest zdrowy , wapno w normie, a kaszy w proszku czy tez słoiczków nigdy nie uzywałam, te pozywienie jest martwe nie ma energi, dziecku daje siłe np. owianka zrobiona z płatków owsianych i kaszy kukurydzianej odpowiednio przyrządzona. to daje siłe a nie zadne kasze rozpuszczalne, przerobione przeproduktowane, one nie mają energi i mało wnoszą, wiec radze mamą dzieciom swym robic zupki i kasze samemu, zobaczycie jak po krotkim czasie dziecko nabieze siły, rumienców, beda poprostu zdrowe. PS DODAM ZE MLEKO TO PRODUKT SLUZOTWORCZY I W DUZYCH ILOSCIACH POWODUJE SLUZ PATOLOGICZNY, ZAWSZE DO owiadnki mozna dodac mleka takiego naturalnego od krowy i krowy w ilosciach 1/4, no i oczywiscie w miare jak dziecko bedzie miało 2 lata odejsc od modyfikowanego i dac mu te prosto od krowy i kozy rozcienczone, a najlepsze jest kozie bo koze ma 1 zołodek i ludzie te mleko toleruja zas na krowie czesto bywa uczulenie z racji tego ze krowa ma 4 zołodki i te mleko wogole przez ludzi nie powinno zostac spozywane dlatego tak czesto na nie jest alergia

Gość Daria 30
Witam mój maluch ma 2 miesiące i od początku podaje mleko modyfikowane, czy możliwe jest że te raz dostał skazy białkowej?

Gość gość
objawy skórne moga pojawic się pózniej, u mojego synka zaczęło co s wyłazić jak miał 4msc, największe nasilenie miał w wieku 6-7msc.