Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kikikikikikikikpp

Problem z szyjka macicy...!!

Polecane posty

Gość kikikikikikikikpp

Witam. Moja znajoma byla u ginekologa, ktory stwierdzil ze cos jest nie tak z jej szyjką macicy.Nie zrobil jej cytologii tylko od razu wyslal ja do onkologii na wycinek i abrazje.Czy jest tu ktoś kto moze wiedziec co to oznacza?

Gość tzn że wyglada to na tyle
źle że szkoda czasu na cytologie

Abrazja czyli inaczej łyżeczkowanie jamy macicy.Zabieg wykonywany pod narkozą,trwa może z 15 minut.Na drugi dzień jeśli czujesz się dobrze wychodzisz ze szpitala.Materiał pobierany podczas abrazji idzie do badania histopatologicznego. Nikt nie powie Ci,czy jest bardzo źle czy nie,ponieważ to\"wyjdzie\" dopiero gdy Twoja znajoma zrobi badania zalecone przez lekarza.

Gość kikikikikikikikpp
czyli nie ma pewności, ze to rak??...

nigdy nie ma pewności że coś jest rakiem, stąd potrzeba badania histopatologicznego. Ma tam cos co tak czy inaczej trzeba usunąć i wtedy okaża sie co to jest. Może to być zarówno niegroźna sprawa jak i znacznie gorsza. Kwestia jak długo zwlekała z badaniem i w jak szybkim czasie ta zmiana powstała. Jeśli badała się np rok temu i wszystko było ok, to szanse że jest to coś bardzo groźnego są małe, a jeśli nawet to jest bardzo duże prawdopodobieństwo że wykryto zmianę na wczesnym etapie. Jesli zaś badała się ostatni raz kilka lat temu i od dawna miała objawy które bagatelizowała to juz sprawa wyglada gprzej

Abrazję robi się w różnych przypadkach,nie tylko kiedy podejrzewa się nowotwór.Lekarz pewnie zlecił pobranie wycinka po to,żeby dopiero się przekonać co jest powodem takiego a nie innego stanu.Nie musi od razu być tak najgorzej,choć oczywiście trzeba się liczyć,że takie jest podejrzenie.Mam nadzieję,iż okaże się niesłuszne.

Gość kikikikikikikikpp
Znajoma byla ostatni raz u ginekologa ponad 10 lat temu... Dopiero teraz w poniedzialek odwiedzila go bo dostala skierowanie od innego lekarza...wiec nie wiadomo czy to "coś" ma juz od dawna czy od jakiegos czasu dopiero...

Gość kikikikikikikikpp
Mam nadzieje, zeto nie jest nowotwor zaden... tylko cos innego...

no niestety pozostaje w takim razie mieć nadzieję że wszystko ok. Są niestety powody do obaw, ale może się okazać że wszystko jest w porządku. Pozostaje czekac cierpliwie i nie zwlekać z wizyta i zabiegiem

Gość kikikikikikikikpp
dzisiaj wlasnie jedzie do onkologii sie zarejestrowac na te zabiegi. Czy te zabiegi sa bolesne? i ile sie gdzies tak czeka na nie?

To zależy od szpitala,wiesz,ze teraz wszyscy mają terminy,oby Twojej znajomej nie kazali długo czekać,bo nerwy też Jej nie służą jak sądzę. Abrazja nie jest bolesna,ponieważ tak jak pisałam wykonuje się ją pod narkozą.Po wszystkim też nie boli tylko można krwawić tak jak przy @ . O pobieraniu wycinka nic nie mogę napisać,ponieważ nie miałam nigdy czegoś takiego. Jedyne co pozostaje to być dobrej myśli.Trzymam kciuki. kurcze,10 lat nie być u gina....trochę długo....

Gość kikikikikikikikpp
to Ty mialas robiona ta abrazje? wykryli Ci cos jesli mozna zapytac?

Tak,miałam,ponieważ rodziłam Patryka w 7 miesiącu ciąży i łożysko nie chciało się urodzić,a potem drugi raz,okazało się,że w jamie macicy są jakieś pozostałości po porodzie jeszcze. Tak jak pisałam to zabieg dość często wykonywany i z różnych przyczyn.Jak byłam w szpitalu to cała masa kobiet się przewinęła na ten zabieg.

Gość kikikikikikikikpp
ahas...:( Bardzo mi przykro i wspolczuje. i dziekuje za uzyskane informacje:)

Gość kikikikikikikikpp
a jesczze jedno, czy dlugo czeka sie na wyniki?

Na wynik histopatologiczny po drugim łyżeczkowaniu czekałam ok.2 tygodni. Nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć jak sprawa wygląda jeśli chodzi o wycinek.

Gość kikikikikikikikpp
ahas, dziekuje i pozdrawiam:)

Gość gość
Czesc dziewczyny. Jakie badania robia przed ambrazja

Gość gość
Tak dla poczytania, może kogoś zaciekawi, bo mnie zainteresowało: Wszystkie dolegliwości ciała fizycznego, są skutkiem braku harmonii ciał subtelnych. Jeśli często opanowuje człowieka nienawiść, smutek, żal, zazdrość i inne negatywne myśli, uczucia, czy emocje, to za każdym razem, coraz bardziej niszczy swoje ciała subtelne. Po pewnym czasie te zanieczyszczone energie, znajdujące się w ciałach subtelnych, schodzą na ciało fizyczne, poprzez różne dolegliwości. Nieprawidłowe działania, myśli, negatywne emocje i uczucia, powodują dolegliwości i tylko sam człowiek jest za nie odpowiedzialny. Duża różnorodność dolegliwości, spowodowana jest przez różne przyczyny, jakie człowiek wywoła. Inne dolegliwości odczuwa kiedy, nie może komuś wybaczyć, inne kiedy jest ciągle pełni zazdrości, a jeszcze inne kiedy na przykład. źle się odżywia. Najistotniejsze w tym wszystkim jest to, że to sam człowiek tworzy je sobie i sam jest za nie odpowiedzialny. Również i sam może się ich skutecznie pozbyć. Powinien to jednak chcieć zrobić sam. Nie jest to proste, ale do wykonania. Zaczerpnięte z bloga: http://przygoda-z-duchowoscia.blog.pl/