Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Hexeee

Podwyzszone Cpr co to znaczy?

Polecane posty

Gość Hexeee

jestem w 17 tyg ciąży i sie dowiedzialam ze mam podwyzszone Cpr ,czy moze ktos wie co to znaczy i czy cos grozi mojemu dziecku? Prosze o odpowiedz bardzo sie martwie

podwyzszone crp swiadczy o stanie zapalnym ile masz???

Gość Hexeee
Dokladnie ja sie na tym nie znam ale w wynikach jest napisane 1,30mg/l

Gość Hexeee
czy cos grozi mojej dzidzi?

Gość Nie martw się na zapas
CRP, czyli białko C-reaktywne, tzw. białko ostrej fazy. Jest coraz częściej badane, bo powstaje w wątrobie, zanim jeszcze nastąpi podwyższenie OB. Informuje o istnieniu i rozmiarze stanu zapalnego i martwicy tkanek. W ciężkich zakażeniach stężenie CRP może wzrosnąć tysiąckrotnie w ciągu dnia. Po odpowiednim leczeniu obniża się stosunkowo szybko. Może być wskaźnikiem skuteczności leczenia. Prawidłowa wartość CRP wyklucza ostrą, uogólnioną infekcję bakteryjnej. W okresach remisji (cofnięcia się) choroby przewlekłej stężenie CRP nie zwiększa się. Norma: do 10 mg/l. Wartości podwyższone: 10-100 mg/l występują w lekkich zakażeniach bakteryjnych (np. zapaleniu oskrzeli, pęcherza moczowego), ciężkich zakażeniach wirusowych, chorobach reumatycznych i w gruźlicy, po operacjach, urazach, zawale serca. Stężenie CRP powyżej 100 mg/l występuje w ciężkich zakażeniach bakteryjnych, po ciężkich operacjach, w zakrzepicy głębokich żył podudzi, w ostrej fazie schorzeń reumatycznych.

Gość nie jestem pewna
czy crp nie podwyższa się naturalnie w ciąży....? musiałabyś poszukać w necie wartości referencyjnych, bo np na moich badaniach norma była do 5 jednostek a nie do 10 jak ktoś tu podał być może laboratoria mają różne wartości referencyjne

Gość Hexeee
Chodzi o to ze ja jeszcze przed zajsciem w ciaze mialam zapalenie jajnika ,kiedy zaszlam niespodziewanie w ciaze natychmiast pojechalam do szpitala poinformowac o tym lekarza ,ale oni stwierdzili ze sobie cos urilam i po 2 miesiacach znowu trafilam do szpitala poniewaz bardzo mnie bolal ten prawy jajnik chociaz wtedy mialam podejrzenie ze to tez moze byc wyrostek ,no to lekarz nadal utrzymywal ze to nie jest zapalenie mimo ze ju wtedy zrobili mi badania gdzie widac bylo podwyzszone crp,przepisal mi luteine i bol minał ,minely 2 miesiace a dopiero dzisiaj moj lekarz sie obudzil ze mam podwyzszone crp i kazal mi isc pod opieke do szpitala ,poniewaz on sie takimi przypadkami nie zajmuje ,bardzo sie zdenerowalam ,poniewaz nie wytlumaczyl mi dokladnie o co chodzi i w dodatku do tej pory nie mam zalozonej karty ciazy ,a to juz 5 miesiac ciązy

Gość PROSTO I NA TEMAT
Cokolwiek to oznacza w ciąży nie należy nic lekceważyć, bo chodzi o zdrowie maluszka. Musisz koniecznie wyleczyć stan zapalny.