Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość urlop urlop

jak to jest z tym urlopem w pracy

Polecane posty

Gość urlop urlop

Na początku roku 'zaklepałam' sobie urlop w pracy, na poczatek maja, kierownik zatwierdził, wiec kupilam sobie bilety lotnicze. 2 tygodnie temu kolezan ka stwierdzila, ze mam przyjsc do pracy, bo ona musi sie przygotować do jakiegos gezmainu czy konkursu (z pracy) i ze ja to nie obchodzi, ze mam bilety kupione. Zaznacze, e ona jest zaraz pod kierownikiem, czy ma prawo oczekiwać ode mnie zjawienia się w pracy?

Gość urlop urlop
a co z kasa za bilety? Nie mam mozliwosci zwrotu - po prostu przepadaja... :o

Gość deko..
po to się robi plan urlopów, że ma on być realizowany (i wzasadzie niezrealizowanie urlopu w czasie jest karalna) wg. prawa pracy:)

Gość plany urlopowe
Rozpoczęcie urlopu Pracownik może rozpocząć wykorzystywanie urlopu wypoczynkowego dopiero po uzyskaniu zgody pracodawcy. Samodzielne udanie się na urlop przez pracownika jest niedozwolone. W przypadku wykorzystywania urlopu bez zgody pracodawcy pracownik naraża się na sankcje ze strony pracodawcy, np. ukaranie karą porządkową lub nawet wypowiedzenie umowy czy zwolnienie dyscyplinarne. Przyjmuje się obecnie, że pracownik nie może nawet samowolnie wykorzystać urlopu wypoczynkowego ustalonego w planie urlopów. Powinien zacząć jego wykorzystywanie dopiero po uzyskaniu zgody pracodawcy. Wcześniej w tym zakresie prezentowany był odmienny pogląd dopuszczający wykorzystywanie urlopu ustalonego w planie urlopów bez akceptacji pracodawcy (uchwała SN z 3 czerwca 1980 r., V PZP 7/79, OSNC 1980/7-8/132). Jednak pracodawca może przesunąć pracownikowi urlop wypoczynkowy zaplanowany w planie urlopów z własnej inicjatywy z powodu szczególnych potrzeb pracodawcy, jeżeli nieobecność pracownika spowodowałaby poważne zakłócenia toku pracy.

Gość plany urlopowe
i jeszcze to... Uzgodnienie terminu i forma udzielenia urlopu Termin wykorzystania urlopu wypoczynkowego ustala się z reguły w planie urlopów. Pracodawca, ustalając plan urlopów, bierze pod uwagę wnioski pracowników, uwzględniając terminy wykorzystania urlopu, a także konieczność zapewnienia normalnego toku pracy w zakładzie. Oznacza, to że pracodawca nie musi ustalać terminów wykorzystania urlopu jedynie ściśle we wskazanych przez pracownika okresach. Pracodawca powinien zaplanować urlop wyłącznie w proponowanych przez pracownika terminach, jeżeli istnieje taka możliwość.

Gość aga735
Nie nie ma takiego prawa. A następnym razem polecam jechać na urlop do Malborka :) Zamek robi wrażenie a obiad w karczmie zamczysko wyśmienity z widokiem na zamek :)