Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anogielskja

Angielski - Ratunku.

Polecane posty

Gość anogielskja

Mam pytanie czy czas Present Perfect Continues, w którym używa się "been" to automatycznie strona bierna? Tzn czy cały ten czas jest oparty na stronie biernej? I własciwie czym się różni od Present Perfect Simple :-(

Gość dhzdh
Present Perfect continuous uzywasz mówiąc o czynności, która rozpoczęła się w przeszłości, trwała nieprzerwanie i trwa do chwili obecnej, np. I've been cleaning my flat since 5 p.m. (sprzatam mieszkanie od godziny 5 po południu), tzn., że sprzątałaś i nadal sprzątasz w chwili mówienia. Present Perfect Continuous używamy także jeśli czynność się skończyła, ale są widoczne i odczuwalne jej skutki: I'm tired because I've been playing tennis (Jestem zmęczony, bo grałem w tenisa) już nie gram, ale jestem zmęczony. Nie ma tu strony biernej. No bo strona bierna to np. Homework had been finished rightnow (Praca domowa właśnie została skońcona). A Present Perfect simple odnosi sie do przyzwyczajeń, rozkładów jazdy, wszystkich rzeczy, które powtarzają sie regularnie, mówiąc o planach, ktorych czas i miejsce są juz określone np. w poniedzialek lecę do NY: On Monday I am flying to New York.

Gość anogielskja
dzieki :)