Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poczatkująca obserwatorka

krótka faza lutealna, problemy z utrzymaniem ciąży?

Polecane posty

Gość poczatkująca obserwatorka

dopiero obserwowałam swój pierwszy cykl, tzn śluz i temperaturę. do tej pory każdy mój cykl trwał 28-29 dni z wyraźnym zaznaczeniem owulacji (bardzo płodny śluz i ból okołoowulacyjny) w tym cyklu w którym zaczęłam mierzyć temp. nie zaobserwowałam śluzu białka jaja kurzego, jedynie jednego dnia bardzo wodnisty, ktory nie pokrywał się ze skokiem temperatury a był 3 dni wczesniej. od skoku temperatury do jej obnizenia i krwawienia minęło zaledwie 10 dni pomimo iż cały cykl wynosił 28. podobno zbyt krótka faza lutealna moze swiadczyć o późniejszych problemach z utrzymaniem ciąży? zaczęłam się martwić, mam zamiar dalej obserwować cykle, ale może od razu powinnam z tym iść do lekarza? na razie dziecka nie planuję.

Gość maimaimaimai
1. Wzrost temperatury nastepuje od 3 dni przed do trzech dni po owulacji wiec jesli sluz plodny byl na 3 dni przed skokiem to wszystko miesci sie w normach 2 faza lutealna powinna wynosic 12-16 dni liczac od dnia po owulacji czyli jak skok nastapil pozniej i bylo 10 dni wysokich temperatur miescisz sie w normie :) 3 wyluzuj i nie wmawiaj sobie problemow :) wiem ze my kobiety jestesmy w tym swietne i ja sama czesto sie na tym lapie ale potrzeby nam jest poprostu kubel zimniej wody ;) wszystko jest ok :) mam nadzieje ze pomoglam :) Pozdrawiam

Do powyższego warto dodać, że jedna faza lutealna nie ma znaczenia klinicznego. Znaczenie ma długość w 3 sąsiadujących cyklach jeśli we wszystkich będzie f.l. = 10 dni, to wtedy można pomyśleć jak sobie pomóc. wielu lekarzy uważa, że 10 dni to trochę mało ale są tacy, którzy uważają, że wystarczająco.Magnez z wit b6 brany w maksymalnej dawce codziennie pomaga wydłużyć f.l o 2-3 dni. działa od razu.