Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PO jest cool

Nareszcie stare samochody znikna z naszych ulic

Polecane posty

Gość PO jest cool

Jednak nasz najlepszy rząd Platformy Obywatelskiej czasami ma dobre pomysły ;) "- Resort finansów przygotowuje rewolucyjne zmiany w opłatach za samochody - ujawnia "Dziennik". Na biurku ministra Jacka Rostowskiego leżą już założenia do projektu ustawy o podatku ekologicznym, który ma zastąpić akcyzę. Z informacji „Dziennika”, który dotarł do tego projektu wynika, że podatek ma być płacony co roku w urzędzie skarbowym lub magistrackim wydziale komunikacyjnym. Zacznie obowiązywać prawdopodobnie od 2010 r. Według informacji „WSJ Polska” mechanizm obliczania podatku ma wyglądać tak: w przypadku nowych aut jego wysokość będzie uzależniona od poziomu emisji spalin, opłata za samochód używany będzie zależała także od pojemności silnika – im wyższa, tym wyższy podatek. Najwięcej zapłacą kierowcy jeżdżący motoryzacyjnymi starociami: 3 tys. zł za auto sprzed 1992 r. Właściciele pojazdów, których wiek nie przekracza 9 lat, zapłacą około 500 zł." nareszcie będzie czysto w naszym kraju i prostaki ze starymi samochodami nie będą zagrażać nam prawdziwym użytkownikom w dobrych samochodach na ulicach, będzie mniej korków na ulicach.. JAK KOGOŚ NIE STAĆ NA SAMOCHÓD TO NIECH JEŹDZI AUTOBUSEM!!! nareszcie będzie tak jak być powinno ;)

ręce odpadają. wyobraźcie sobie,że nie wszystkich STAĆ na nowy samochód,a w dzisiejszych czasach taka opcja transportu jest NIEZBĘDNA,zwłaszcza kiedy pracujesz daleko od miejsca zamieszkania. straszne,że są jeszcze tak bardzo ograniczeni ludzie.

Gość Ciotka z Ameryki
Jesteś tępy w swoim rozumowaniu leszczyku. Jak nie będzie starych aut, to podatki będą płacili tylko tacy frajerzy jak ty. Będzie mało wpływało do kieszeni polityków, więc wymyślą dla was nowy podatek np. od luksusu za posiadanie nowego auta.

Gość przeciez wybraliscie
PO - ludzi bogatych którzy nie czyja potrzeby przejmowania się osobami biedniejszymi. Sami to sobie załatwiliście A wicepremier Pawlak obiecał bogatym dopłaty do nowych samochodów bidni będą sponsorować bogatych

spokojnie ,kiedys ci, ktorzy teraz zacieraja rece beda musieli zaplacic 3000 podatku, bo ich auto sie zestarzeje :) i tez beda placic podatki tak wysokie, ze nie bedzie ich stac. Wkrotce sytuacja finansowa w Polsce sie zmieni, nie bedzie zadnego eldorado. Dopiero jak uderzy po kieszeni ych, ktorzy teraz klaszcza, to wtedy moze pojma, ze Polska jest eszcze za biedna na takie akcje.

Gość mam pomysł
może jak kogoś nie stać na orginalne ciuchy niech chodzi w worku na kartofle :( Ale bym ci przypierdoliła za głupotę bogaty frajerze

Gość pomysł jest dobry
to niedopuszczalne żeby graty jeździly po ulicach, choćby ze względów bezpieczeństwa. ja np. dopiera za 2 miechy kupuję auto-wcześniej przez dłuższy czas odkładałam. mogłam kupić tańsze ale po co? jak mam mieć byle co to wolę nie miec nic. narazie jeżdzę komunikacją i korona mi z głowy nie spada.

a jestem jeszcze ciekawa,czy autor/ka topiku sama doszła do NOWEGO samochodu...własnym wkładem pieniężnym? nie wydaje mi sie,bo gdybyś musiał/a sam/a na to pracować,miałabyś\miałbyś szacunek do pieniędzy. kurde,przecież harując na taki luksus,jak NOWY samochód,nie mamy w planach mieć go przez 5lat! to jest grubsza inwestycja! :/

chyba po cos sa badania techniczne? Jezeli auto przechodzi badania to znaczy, ze nie jest zagrozeniem na drodze. Moze raczej tutaj naleza sie zmiany, a nie dopierdalanie ludziom kolejnych podatkow (widzicie w jakich dugach jest Polska?).

nie chodzi o to,czy spada czy nie spada... moja mama jest nauczycielką. mieszkamy na wsi. jest sama,mieszka jeszcze z moją siostrą. na jej głowie jest ich utrzymanie oraz wszystkie rachunki. jeździ 12letnią Corsą. 1.nie uważam,zeby jej samochód był NIEBEZPIECZNY! jest w bardzo dobrym stanie technicznym. 2.jak,powiedzcie,JAK ze swojej nauczycielskiej pensji,kiedy ledwo starcza na życie,ma kupić czy choćby odkładać na nowe auto??? paranoja.

Gość ale rząd wie lepiej
a premier Tusk i wicepremier Pawlak musi znaleźć pieniądze na dopłaty dla naszych bogaczy :classic_cool: http://biznes.onet.pl/0,1960433,wiadomosci.html :O :classic_cool:

dopisuję-mama pracuje nie tylko w swojej miejscowości,ale także MUSI dojeżdżać do innej szkoły. dodam,że ze wsi,gdzie mama mieszka,jeżdżą dwa autobusy dziennie. ostatni o czwartej po południu.

Gość Ciotka z Ameryki
nic nie boli tak jak życie spokojnie ,kiedys ci, ktorzy teraz zacieraja rece beda musieli zaplacic 3000 podatku, bo ich auto sie zestarzeje i tez beda placic podatki tak wysokie, ze nie bedzie ich stac. W dodatku nie beda mogli wymienić auta na nowe sprzedając stare, bo nikt nie będzie chciał od nich kupić urzywanego, zeby nie płacić wysokich podatków :P Dopiero dostaną po dupie. Ale taki powyżej co napisał że bardzo dobrze, to skończony kretyn.

dobry pomysle, wroc na ziemie. wiekszosc polskich rodzin nie odlada, bo nie ma z czego. autobusy i pociagi nie zawze sa dopasowane do trybu zycia ludzi. Nie widzicie, ze takie dzialania powoduja ubozenie spoleczenstwa? Prowadzi sie do tego, by zostaly ludzim tylko rowery, nie mieli nic, zbliza sie wschod, a nie zachod. Auta znikna, i wrocimy do ruchu z lat 80. Tego chcecie? cofac sie, a nie isc do przodu? chcecie, zeby polska byla biedna i nie bylo ludzi na nic stac? Nie badzcie naiwni, ze wy sie dorobicie i bedzie was na cos stac w przyszlosci, ze skonczycie swietne szkoly i zawsze bedziecie miec zawod, ktory bedzie wam przynosil pieniadze.

Gość pomysł jest dobry
powiem tak: nie jestem zwolenniczką PO, ale ten pomysł mi się podoba. takie auta są niebezpieczne! słyszałaś o czymś takim jak zmęczenie materiału? 60 letnia babka tez moze się wyliftingować i wytuningować i choć z wierzchu wygląda o 15 lat mniej to jej organizm wciąż jejst organizmem 60 letniej kobiety! faktów nie da sie ukryć-jak coś jest stare to jest stare a wmawianie sobie że auto które ma x lat jest super sprawnym i super bezpiecznym pojazdem jest paranoją.

Gość fewqfwef
Według mnie to świetny pomysł. Będzie bezpieczniej i przestronniej na ulicach, a do tego stare samochody nie będą nas truć swoimi spalinami. Samochody powinny być dla ludzi których jest na nie stać. Osoby których nie stać na nowy samochód powinny jeździć rowerami i komunikacją publiczną, bo swoimi starym gratami sprowadzają tylko zagrożenie w ruchu drogowym i trują powietrze. Mam Forda Focusa którego kupiłam w zeszłym roku, nowego w salonie i popieram pomysły by usunąć z drug stare graty.

każdy sposób jest dobry , by obywatela Polaka udupić i wyciągnąć mu z kieszeniu kaskę. Po wielkim lamencie nad poażarem w Kamieniu Pom strażacy chodzą po chałupach i panem policjantem i solą mandaty, że aż miło i co nie można zrobić interesu na czyim nieszczęściu?????

hah. zobaczymy,jak życie kiedyś Was kopnie w dupę i nie będzie Was stać na kupno nowego. poprzedniczko-nowy Ford...fajnie. za osiem lat go wymieniasz. bo musisz! życzę powodzenia. ludzie,przecież to jest ŚMIESZNE! zagrażające?? popytajcie wokół,ile procent Waszych znajomych ma nowe auta? w jaki sposób dziesięcio,dwunastoletni samochód ma zagrażać?? przecież nie jeździmy autami z lat osiemdziesiątych!

o matko, jak spoleczenstwo jest juz oglupione :O az zal. Dzis wydaje ci sie, ze zlapalas pana Boga za nogi, bo masz nowe auto. Na kredyt? :P Nie placz, gdy sie okaze, ze za klka lat staniesz po drugiej stronie barykady i to ty bedziesz musiala niezle sie nagimanstykowac zeby miec na chleb, Oliwa nie rychliwa, ale sprawiedliwa. Inna rzecz - statystycznie wiecej wypadkow robia mlodzi niedoswiadczeni kierowcy w szybkich, nowych mlodszych jak 10 letnie auta :) bo nie sa w stanie ich opanowac. Rosja na skraju bankructwa, Ameryka juz zbankrutowana, tylko oficjalnie probuje sie walczyc ... i myslicie, ze polska jest na tyle bogata, ze zawsze bedzie was stac na owy samochod? :D naiwniacy

Gość poczatkujacyyyyy
głupia suko powyzej :o mam audi A6 z 99 roku full opcja skóry nawigacja, webasto, solardach, klima 2 sferowa, siedzenia podgrzewane pompowane z funkcja masażu i ustwaiane elektrycznie i cala mase innych bajerow jakich ten twoj focus nawet za doplata nie moze miec :D nie wpsominajac nawet o komforcie i bezpieczenstiwe podrozowania takim autem i taki wóz kupiłem za niecałem 30000 mogłem kupic nowa Dacie logan albo jakas skode czy jakis wynalazek autopodobny z francji :D poza tym za pare lat ten twoj focus bedzie kosztowal polowe tego co za nie go dalas i ci sie zjebie zaraz :D

poza tym,nie liczyłabym na zniknięcie 'starych' aut. ludzie muszą czymś jeździć,więc będą to robić. z tą różnicą,że będziemy pogrążać się w jeszcze większej biedocie,bo całe mnóstwo ludzi zwyczajnie płacić nie będzie. zadłużenie,zadłużenie...

sąsiad z dołu ma malucha z 1982 roku, mogę powiedzieć, z pełną odpowiedzialnością, że jest nowszy niż po wyjeździe z fabryki, chyba na Żeraniu, cy cuś.

Gość co tam podatek
grunt że TVN poda że wzrosło poparcie dla platformy Obywatelskiej za mądre i wytrwałe dążenia do naprawy państwa :classic_cool:

Gość pomysł jest dobry
nie chciałabym nikogo obrazić ,ale wychodzę z założenia ze jeśli kogoś na coś nie stac to nie powinien tego mieć. tak jak mówię-ja dłuższy czas odkładam na nowe auto i nareszcie będę mogła je kupić. teraz jeżdżę rowerem albo komunikacją. chodzę tez na pieszo i zapewniam że korona mi z głowy nie spada. krótka piłka. nie masz kasy na dobry sprzęt to odkładaj i kupisz jak będziesz mieć kasę. ja tak robię (wielu moich znajomych też) i uważam że to jest rozsądne

a ja tam uwazam ze nie powinno sie jezdzic gratami po 15 lat ja mam 3 i 5 letnie auto nic sie nie psuje nie mowiac o komforcie :) i obydwa na beznynke jeden ma silnik 3 litrowy wiec chleje jak pojebany ale jak kogo nie stac na utrzymanie auto -nie powinien go w ogole miec;)

Gość ale to przecież
wina PISu:D To przez nich ten podatek :classic_cool: