Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Agyyy

Maturzysci ! Co podejrzewacie na maturze ?

Polecane posty

Gość kolejna maruda
kordian zakochany w Laurze, to wspomnienia slowackiego ze swojej mlodosci:)

Gość kolejna maruda
no prosze a ja niewiem skad ten cytat:P

ksiazka z tego co pamietam była niechronologiczna, najpierw niby było ze kordian probuje popelnic samobojstwo pozniej byla historia z jego dziecinstwa pozniej ta jego cała tułaczka, miłosc itd

u ble nie lubie biologi;p hehe ale za to geografie zdaje -.- glebaaa i tyle:]

Gość kolejna maruda
nie chce mi sie uczyc, jestem leniwa:P

no ja bym sie za ta bilogie w koncu musiala wziasc :P bo cos marnie mi to idzie :D głupi człowiek, głupie choroby, witaminy blee

jesli chodzi o to motto to poprzedza ono akcje i świadczy ze to powieść parabola

Gość ddsssssssssssssssssaa
Ej na maturze z polskiego zawsze są dwa tematy? wiersz i lektura? czy nie? mogą być same wiersze?? Ja bym chciała granice, i wesele !!!

ja wam mówie ze jak przekrocze te magiczne 30% z kazdej to chyba bede najszczesliwsza w zyciu;d

o wesele ktos mi mówił ze moze sie trafic bo nie było a granica byla chyba w 200 któryms;p

Gość Agyyy
Ja z gegry zdalam na korkach na 92% wiec sie nie boje ;) Gorzej z wosem, ktory głupia zmmienilam sobie na 3 przedmiot, a nic kompletnie nie wiem ;| Chociaz probna zdalam n 32 % Nie rusze dupy zeby sie uczyc wosu , bo 3 dzien siedze nad niemieckim, ktory ostatecznie bedzie mi potrzebny na studia. Tak więc wos chyba na spontanie...;|

tez mam wos jako rozszerzoy dodatkowy i nie kiwne palcem do niego bedzie niestety na spontanie a moze i stety nie wiem ;d ale bnie mam czasu na wos;d

www.powtorka.republika.pl www.klp.pl itp. czytam i przypominam sobie :P :) nie pękajcie będzie dobrze:)

Gość Agyyy
Ale wesele nie moze byc , bo nie ma go w spisie wymaganych lektur na 2009 ;]

Gość Agyyy
łoo tyle masz szczescia, ze masz na dodatkowy. Ja durna mam na trzeci a dodatkowy geo, ktora dosc szybko bardzo dobrze przyswoiłam. tez nie mam czasu na wos, bo ostro jade z niem. Wczoraj powtorzylam lektury, tylko POtop mi został ;o Jeb*ny wos !!!! ;/

ej pokażcie mi spis lektur na 2009 plis..

ja bym chciala Wesele, była w tej ich chacie gdzie sie Wesele odbywało, gadałam z wnuczka Wyspianskiego i w sumie co nie co wiem o tej ksiazce chociazby z tej wycieczki :P

Gość roerkowa
ja zdaje biole próbne bez uczenia mialam na 50%więc chyba zdam,ale ustny angielski pogrom in the picture I can see..... i to by bylo na tyle

Lady może ty odpowiesz mi na moje pytanie ktore postawilam wyzej?:( chodzi mi o to czy jak są dwa tematy na maturze to zawsze jest miedzy poezja a literatura??

Gość Agyyy
NIE MA WESELA W SPISIE LEKTUR , wiec nie bedzie chyba proste ;d Spis lektur masz na str cke ;d szybko sobie przypomnialas o lekturach ;d Kto jeszcze na Wos-a ? ;|

Gość roerkowa
byłaś w Rydlówce wow też tam byłam:P

Gość maturzystka jak talalala
ja na Wos:) i myślę że będa konflikty duużo o UE może cos o okrągłym stole być... hmmm co jeszcze...

ja też wos

Na uczniów zdających maturę na poziomie podstawowym, czekają następujące lektury: Literatura polska: − Bogurodzica w kontekście poezji średniowiecznej − Jan Kochanowski – fraszki, pieśni i treny (wybór) − Jan Andrzej Morsztyn – wybór wierszy − Daniel Naborowski – wybór wierszy − Wacław Potocki – wybór wierszy − Ignacy Krasicki – bajki, satyry (wybór), Hymn do miłości ojczyzny − Adam Mickiewicz Romantyczność − Adam Mickiewicz Pan Tadeusz − Adam Mickiewicz Dziady cz. III − Juliusz Słowacki Kordian: akt I, akt II, akt III sc. 5 i 6 − Zygmunt Krasiński Nie-Boska komedia: część I, część III (scena w obozie rewolucji), część IV (scena w obozie arystokracji i scena finałowa) − Adam Mickiewicz – wybór wierszy − Juliusz Słowacki – wybór wierszy − Cyprian Kamil Norwid – wybór wierszy − Bolesław Prus Lalka − Eliza Orzeszkowa Nad Niemnem – fragmenty z tomu III: rozmowa Andrzejowej Korczyńskiej z synem, rozmowa Benedykta Korczyńskiego z synem − Eliza Orzeszkowa Gloria victis − Maria Konopnicka Mendel Gdański − Bolesław Prus Kamizelka − Henryk Sienkiewicz Potop − Kazimierz Przerwa-Tetmajer – wybór wierszy − Jan Kasprowicz – wybór wierszy − Leopold Staff – wybór wierszy z różnych epok − Stanisław Wyspiański Wesele − Władysław Stanisław Reymont Chłopi (t. I) − Stefan Żeromski Ludzie bezdomni − Stefan Żeromski Przedwiośnie − Witold Gombrowicz Ferdydurke – rozdz. II, III, VI, VII, VIII, IX, X, XII, XIV − Zofia Nałkowska Granica − Tadeusz Borowski Pożegnanie z Marią (Pożegnanie z Marią, U nas, w Auschwitzu ..., Proszę państwa do gazu, Bitwa pod Grunwaldem) − Gustaw Herling-Grudziński Inny świat − Bolesław Leśmian – wybór wierszy − Julian Tuwim – wybór wierszy − Maria Pawlikowska-Jasnorzewska – wybór wierszy − Czesław Miłosz – wybór wierszy − Krzysztof Kamil Baczyński – wybór wierszy − Tadeusz Różewicz – wybór wierszy − Zbigniew Herbert – wybór wierszy − Miron Białoszewski – wybór wierszy − Wisława Szymborska – wybór wierszy − Stanisław Barańczak – wybór wierszy − Jan Twardowski – wybór wierszy − Sławomir Mrożek Tango − Hanna Krall Zdążyć przed Panem Bogiem Uwaga: wymagana jest także znajomość kontekstów biblijnych, antycznych i innych. Literatura powszechna: − Sofokles Król Edyp − Horacy – wybór pieśni − William Szekspir Makbet − Molier Świętoszek − Jan Wolfgang Goethe Cierpienia młodego Wertera − Fiodor Dostojewski Zbrodnia i kara − Joseph Conrad Jądro ciemności − Albert Camus Dżuma Zaś uczniów zdających maturę na poziomie rozszerzonym, czeka: Literatura polska: − Jan Kochanowski Treny − Juliusz Słowacki Kordian − Witold Gombrowicz Trans-Atlantyk − Maria Kuncewiczowa Cudzoziemka − Stanisław Ignacy Witkiewicz Szewcy Literatura powszechna: − Dante Boska Komedia – fragmenty Piekła − Jan Wolfgang Goethe Faust – część I: fragmenty sceny w pracowni (rozmyślania Fausta o sobie i swoim życiu, rozmowa z Mefistofelesem) − Franz Kafka Proces − Michaił Bułhakow Mistrz i Małgorzata Uwaga: tematy na poziomie rozszerzonym będą zobowiązywać do analizy i interpretacji utworów spoza wyżej wymienionych, ale utrzymanych w znanej uczniom poetyce lub konwencji. Zobacz również: PRÓBNE MATURY 2009 - ARKUSZE I ROZWIĄZANIA Matura 2009 - lista lektur z jęz. polskiego Olga Guzenda Komentarzy: 2 | dodaj swój tagi: matura 2009 nowy ... | lektury obowiązk ... | matura 2009 języ ... Olga Guzenda dodane 12-09-2008 19:27 Add to Google Komentarze(2) Powiadom znajomego Dodaj komentarz Kinga Zielińska 09.01.2009 14:58 Kinga Zielińska Eh te czasy:D Niesprawiedliwe:D My kiedyś musieliśmy znać to wszystko w pakiecie podstawowym:D hehe mrrau 08.04.2009 17:27 mrrau 51 Słowacki wielkim poetą był!! Depesze z Miasta 09:22 Photo Day 1.0 - Muzeum Gazownictwa 22:30 Wyniki Lotto: 25 kwietnia 2009 14:00 Egzamin gimnazjalny 2009: test matematyczno-przyrodniczy [py ... więcej 09:40 Egzamin gimnazjalny 2009: część humanistyczna [pytania, wyni ... więcej 17:18 Warszawska Karta Miejska bez kolejek 09:43 Wypadek na Marszałkowskiej: korki w centrum Najczęściej czytane artykuły: 24 godz. 7 dni 30 dni * Matura 2009 - lista lektur z jęz. * Warszawa: jak spędzić majówkę w * Próbna matura 2009 - arkusze i * Warszawa: Noc Muzeów 2009 * Wyniki Lotto: 25 kwietnia 2009 * Matura 2009 - lista lektur z jęz. * Próbna matura 2009 - arkusze i * Warszawa: Noc Muzeów 2009 * Warszawa: jak spędzić majówkę w * Matura z WOSu – arkusze i * Egzamin gimnazjalny 2009: część * Egzamin gimnazjalny 2009: pytania, * Matura 2009 - lista lektur z jęz. * Próbna matura 2009 - arkusze i * Egzamin gimnazjalny 2009: test Ogłoszenia Standard 28.04.2009 bilet do teatru Kwadrat 30.04.09 g. ... sprzedam bilet do teatru Kwadrat na spektakl "Berek czyli upiór ... więcej 28.04.2009 Pracownik call center Trenkwalder & Partner Sp. z o.o. należy do grupy Trenkwalder Int ... więcej 28.04.2009 Wprowadzanie danych Trenkwalder & Partner Sp. z o.o. należy do grupy Trenkwalder Int ... więcej Już wkrótce udostępnimy możliwość zamieszczania ogłoszeń premium Najczęściej komentowane: 24 godz. 7 dni 30 dni 29.04.2009 09:22 Photo Day 1.0 - Muzeum Photo Day 1.0 - Muzeum Gazownictwa Muzeum Gazownictwa to miejsce idealne na plener fotograficzny. Zapraszamy na Photo Day połączony z konkursem. Do wygrania kurs fot ... więcej 23.04.2009 15:12 Światowy Dzień Książki - Światowy Dzień Książki - KONKURS 23 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Książki. Sprawdź, jakie atrakcje zaplanowano z tej okazji w Warszawie. Książki dla MM-kowicz ... więcej 08.04.2009 10:01 Sprawdź, czy twoje picie jest Sprawdź, czy twoje picie jest bezpieczne Pijemy dużo, wszystko, przy każdej okazji. Co najgorsze, nie kontrolujemy ilości spożywanego alkoholu. Warto sprawdzić, czy pijemy ... więcej 25.04.2009 09:56 "Push" w kinach - wygraj "Push" w kinach - wygraj voucher New Yorker Od piątku w kinach można oglądać thriller „Push”. Z tej okazji mamy dla Was kolejny konkurs. Do wygrania vouchery New Yorker o war ... więcej 20.04.2009 22:46 Generał Nil od piątku w kinach Generał Nil od piątku w kinach - KONKURS 17 kwietnia na kinowe ekrany trafiła historia generała Emila Fieldorfa. Z okazji premiery ogłaszamy konkurs, w którym można wygrać ... więcej 28.04.2009 08:22 Photo Day 1.0 - Muzeum Photo Day 1.0 - Muzeum Gazownictwa Muzeum Gazownictwa to miejsce idealne na plener fotograficzny. Zapraszamy na Photo Day połączony z konkursem. Do wygrania kurs fot ... więcej 25.04.2009 09:56 "Push" w kinach - wygraj "Push" w kinach - wygraj voucher New Yorker Od piątku w kinach można oglądać thriller „Push”. Z tej okazji mamy dla Was kolejny konkurs. Do wygrania vouchery New Yorker o war ... więcej 20.04.2009 22:46 Generał Nil od piątku w kinach Generał Nil od piątku w kinach - KONKURS 17 kwietnia na kinowe ekrany trafiła historia generała Emila Fieldorfa. Z okazji premiery ogłaszamy konkurs, w którym można wygrać ... więcej 22.04.2009 09:10 Integralia 2009 - KONKURS Integralia 2009 - KONKURS W powietrzu czuć juwenaliową atmosferę! Tegoroczne świętowanie rozpoczynamy 23 kwietnia w siedmiu klubach jednocześnie podczas Int ... więcej Ankieta Istnieje przekonanie, że zachodnim architektom najbardziej podoba się u nas to, czego my Polacy szczerze nienawidzimy. Jeżeli chodzi o mieszkańców w Warszawy, rzecz się tyczy socrealistycznych budowli, a w szczególności słynnego daru Stalina, który mieści się w samym środku miasta. Jest to... Hotel Mariott Rotunda PKO Domy Towarowe Centrum Pałac Kultury i Nauki Dom Handlowy Sezam Najpopularniejsze tematy Sprawdź, czym żyje miasto. Oto najpopularniejsze kategorie tematyczne w ciągu ostatnich: 24 godz. 7 dni 30 dni demonstracje epidemia europejska partia ludowa feminoteka festiwal fotografia imprezy inscenizacje jak bronić się przed napadem juwenalia juwenalia 2009 juwenalia w warszawie karambol konkurs pkin warszawa arkusze egzamin gimnazjalny 2009 imprezy juwenalia juwenalia 2009 juwenalia w warszawie koncerty konkurs odpowiedzi pkin policja program juwenaliów stolica warszawa warszawa wiosna autobusy egzamin gimnazjalny 2009 film konkurs pkin policja pożar ratusz stolica warszawa warszawa Warszawa warsztaty wielkanoc zdjęcia ztm

Na uczniów zdających maturę na poziomie podstawowym, czekają następujące lektury: Literatura polska: − Bogurodzica w kontekście poezji średniowiecznej − Jan Kochanowski – fraszki, pieśni i treny (wybór) − Jan Andrzej Morsztyn – wybór wierszy − Daniel Naborowski – wybór wierszy − Wacław Potocki – wybór wierszy − Ignacy Krasicki – bajki, satyry (wybór), Hymn do miłości ojczyzny − Adam Mickiewicz Romantyczność − Adam Mickiewicz Pan Tadeusz − Adam Mickiewicz Dziady cz. III − Juliusz Słowacki Kordian: akt I, akt II, akt III sc. 5 i 6 − Zygmunt Krasiński Nie-Boska komedia: część I, część III (scena w obozie rewolucji), część IV (scena w obozie arystokracji i scena finałowa) − Adam Mickiewicz – wybór wierszy − Juliusz Słowacki – wybór wierszy − Cyprian Kamil Norwid – wybór wierszy − Bolesław Prus Lalka − Eliza Orzeszkowa Nad Niemnem – fragmenty z tomu III: rozmowa Andrzejowej Korczyńskiej z synem, rozmowa Benedykta Korczyńskiego z synem − Eliza Orzeszkowa Gloria victis − Maria Konopnicka Mendel Gdański − Bolesław Prus Kamizelka − Henryk Sienkiewicz Potop − Kazimierz Przerwa-Tetmajer – wybór wierszy − Jan Kasprowicz – wybór wierszy − Leopold Staff – wybór wierszy z różnych epok − Stanisław Wyspiański Wesele − Władysław Stanisław Reymont Chłopi (t. I) − Stefan Żeromski Ludzie bezdomni − Stefan Żeromski Przedwiośnie − Witold Gombrowicz Ferdydurke – rozdz. II, III, VI, VII, VIII, IX, X, XII, XIV − Zofia Nałkowska Granica − Tadeusz Borowski Pożegnanie z Marią (Pożegnanie z Marią, U nas, w Auschwitzu ..., Proszę państwa do gazu, Bitwa pod Grunwaldem) − Gustaw Herling-Grudziński Inny świat − Bolesław Leśmian – wybór wierszy − Julian Tuwim – wybór wierszy − Maria Pawlikowska-Jasnorzewska – wybór wierszy − Czesław Miłosz – wybór wierszy − Krzysztof Kamil Baczyński – wybór wierszy − Tadeusz Różewicz – wybór wierszy − Zbigniew Herbert – wybór wierszy − Miron Białoszewski – wybór wierszy − Wisława Szymborska – wybór wierszy − Stanisław Barańczak – wybór wierszy − Jan Twardowski – wybór wierszy − Sławomir Mrożek Tango − Hanna Krall Zdążyć przed Panem Bogiem Uwaga: wymagana jest także znajomość kontekstów biblijnych, antycznych i innych. Literatura powszechna: − Sofokles Król Edyp − Horacy – wybór pieśni − William Szekspir Makbet − Molier Świętoszek − Jan Wolfgang Goethe Cierpienia młodego Wertera − Fiodor Dostojewski Zbrodnia i kara − Joseph Conrad Jądro ciemności − Albert Camus Dżuma Zaś uczniów zdających maturę na poziomie rozszerzonym, czeka: Literatura polska: − Jan Kochanowski Treny − Juliusz Słowacki Kordian − Witold Gombrowicz Trans-Atlantyk − Maria Kuncewiczowa Cudzoziemka − Stanisław Ignacy Witkiewicz Szewcy Literatura powszechna: − Dante Boska Komedia – fragmenty Piekła − Jan Wolfgang Goethe Faust – część I: fragmenty sceny w pracowni (rozmyślania Fausta o sobie i swoim życiu, rozmowa z Mefistofelesem) − Franz Kafka Proces − Michaił Bułhakow Mistrz i Małgorzata