Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość letniczkaaaaa

badanie prenatalne usg, o co chodzi?

Polecane posty

Gość letniczkaaaaa

Dr posłał mnie na badanie usg jakieś dokładne. O co chodzi? czy coś może być nie tam? ile kosztuje takie badanie i co będą oglądać? jestem w 12tygodniu a mam je zrobić w 15 tygodniu

No to kicha. Dokładne USG, dzięki któremu można wykryć m.in. zespół Downa, wykonuje się do 13 tygodnia ciąży (potem już nie da się zmierzyć fałdu karkowego). Nie wiem co to za super USG w 15 tygodniu, może ktoś inny wie, bo ja nie znam takiego :P

Gość blaa ..
badanie penetralne to nazywa sie to chyba aminopunkacja i faktycznie robi sie do 13 tyg cbada sie te wody. potem jest jakies na K i pobiera sie próbke krwi dziecka z pempowiny chyab

Gość letniczkaaaaa
ooo, no to już zgłupiałam. Chyba zadzwonię się upewnić

Gość blaa ..
a i jeszcze zapomniałam dodac ze faktycznie da sie ejszcze przez usg i testy przsiewowe jesli lekarz ci to polecił to ma racje poniewaz to badania nie inwazyjne czyi nie robia wiekszego zagrożenia np poronienia inwazyje takie jak aminopunkcja robi sie starszym kobietom

usg jest badaniem prenatalnym... a chodzi pewnie o badanie genetyczne tzw... nie no w wiekszosci przypadkow teraz to standard i nie ma sie co martwic... dziwne to tylko bo to badanie wykonuje sie zazwyczaj w 12 i 20tc...

Każde badanie w ciąży nazywa się badaniem prenatalnym :P To powszechnie mówi się, że inwazyjne zabiegi to zabiegi prenatalne, ale nawet zwykłe USG potwierdzające ciążę to USG prenatalne. Masz rację, zadzwoń i się dowiedz o co chodzi, bo w 15 tygodniu USG nie pokaże tych rzeczy, które są ważne diagnostycznie.

Gość blaa ..
usg jest bedaniem na p ale nie inwazyjnym !;)czyli nie w środku czyli np nie kłuja ci igłą brzuszka by popbrac płyn te baanie np przez usg wyklucza w 90% wady genetycze polecane młodym mamom

badania prenatalne to badania genetyczne sprawdza sie jakie jest prawdopodobienstwo wystopienia chorob np.downa.o ile wiem w Polsce platne na kafe czytalm,ze ok 500zl

USG dzieli się na brzuszne i dopochwowe...to drugie ponoć jest dokładniejsze...może o takie chodziło twojemu lekarzowi...?:)

ja mialam takie badanie wykonane w trakcie 13 tyg bylo to dokladniejsze i dluzsze badanie zostal wykluczony zespol downa poznalam plec dziecka :)

po kolei jeszcze raz... badania prenatalne to wszystkie badania wykonywane w ciazy majace na celu sprawdzenie stanu plodu... przyjmuje sie standardowo ze kobieta w ciazy powinna wykonac 3 badania usg w ciagu trwania ciazy... pierwsze w okolicach 12tc... ma ono na celu uwidocznienie kosci nosowej oraz zmierzenie przeziernosci karku (bo sam fald karkowy mozna zmierzyc w niektorych przypadkach nawet do 20tc.-chodzi o ta przeziernosc ktorej pozniej juz nie mozna zmierzyc).. w 20tc. (tzw. usg polowkowe) sprawdza sie glownie serce i kregoslup... w 33tc. nerki zoladek i znow serce no i wszystko juz ogolnie... pozostale usg wykonane w czasie ciazy maja charakter kontrolny (czy dziecko sie rozwija i jak)... nie ma sie co martwic... to usg to zwykle usg tylko badajacy lekarz zwraca uwage na pewne istotne szczegoly w danym momencie rozwoju plodu... apropo ceny to ja placilam za wszystkie swoje usg po 200zl (byly to badania 4D z plytka z filmem i zdjeciami) i bylo to w warszawie a z tego co sie orientuje to w innych miastach jest taniej... poza tym nie trzeba robic tego w 4D bo pomiary i tak sa robione w standardowym 2D... i juz jest tez sporo taniej...

Gość letniczkaaaaa
dzięki dziewczyny, trochę mnie uspokoiłyście Mój dr robi mi usg co wizytę ( w cenie) i posłał mnie na takie dokładne badanie... Dziwne bo mam 26 lat więc nie jestem starszą kobietą

to nie o to chodzi czy jestes starsza czy nie... to badanie jest bezinwazyjne i nie ma niebezpieczenstwa poronienia... dlatego jest zalecane teraz wszystkim, nie tylko starszym...