Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie o papp-a

Interpretacja wyników i normy PAPP-A

Polecane posty

Gość pytanie o papp-a

Czy ktoś z Was ma informacje jakie są normy przy wynikach testu PAPP-A? Chodzi o badanie krwi na ryzyko Zespolu Downa. Czy ktoś wie od ilu, albo do ilu MoM jest o.k., a kiedy już nie?

Gość pytanie o papp-a
nikt nie mial testu papp-a? moze wam powiedzieli wiecej niz mi i znacie normy?

Gość google nie boli

Na 2 stronie Disorder: down's syndrome - .............. -----//----: edwad's syndrome ............. tu masz napisane. Poza tym gin interpretuje te badania

Gość pytanie o papp-a
Moj lekarz (nie jestem w Polsce) zinterpretowal to tylko jako \"niskie ryzyko\", Ale ja ze swoją wnikliwoscią wolalabym wiedzieć, czy mam bardzo niskie ryzyko, czy np. niskie ale na granicy juz z powiekszonym - po to mi te normy. W google chcialam znaleźć ale nie mogę.

Gość pytanie o papp-a
vademecum - u nas (UK) robią kazdej kobiecie w ciązy, standardowo.

Podwyższone ryzyko występuję poniżej 1:100 chociaż co lekarz to opinia. Sama amniopunkcja daje takie ryzyko dlatego pewnie przy podstawowym badaniu w teście Papp-a przyjmuje się taki wynik za graniczący z ryzykiem wystąpienia zespołu Downa lub Edwardsa.

Gość pytanie o papp-a
Ale mnie chodzilo o wynik MoM, czyli wynik z serum. Nie prawdopodobienstwo (czyli1:100)tylko norma MoM

A propos przezierności karkowej to trzeba brać pod uwagę wiek ciężarnej no i przede wszystkim wielkosć płodu - nie ma stalej ustalonej normy!Przyjmuje się że dla kobiety do 35 roku życia w 13t5d ciąży NT nie powinna przekroczyć 2,5 mm

Gość pytanie i papp-a
tak, co do przeziernosci to jest w normie, to znaczy prawie na granicy. Z tym, że w Polsce norma sie konczy na 2,5mm a w UK sie konczy na 3,5mm, co jest ogromną roznicą. Ja jestem w UK i mi powiedzieli ze wszystko o.k. (wynik NT 2,4mm) Wyniki papp-a wyszly tylko jako \"niskie ryzyko\" ale, jak juz pisalam chcialabym wiedziec gdzie sie konczy niskie ryzyko a gdzie sie zaczyna wysokie i tej informacji ciągle szukam. (U mnie MoM wynosi 0,91.

Ja co prawda rodziłam 1,5 roku temu, ale też robiłam test potrójny. u mnie wyniki wyglądały następująco : przeziernośc karkowa - 2,0 wolne B-HCG - 1,07 ( skorygowane MOM) i PAPP-A : 1,17 ( MOM). Swego czasu też szukałam po internecie, ale norm nie znalazłam. Córka urodziła się zdrowa. Pozdrawiam