Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

do...pp

TRUSKAWKI w ciąży

Polecane posty

podobno lepiej nie jeść ale dlaczego ? jestem w poczatkowej ciązy 3 tydzien sa alergogenne, ale dziecka w brzuchu mi nie uczulą.... jak porzadnie opłukam to nic mi nie grozi..chyba ze o czyms nie wiem uwielbiam truskawki niewyobrazam sobie ich nie jesc.... moze wiecie cos wiecej na ten temat....czy powinno sie unikac czy nie powinno.... nic na ten temat nie znalazłam

pierwsze słyszę, że nie wolno... bez przesady ;) Ja tam jadłam. Raczej nie są zalecane, kiedy się karmi piersią....

Gość do imili86 do twojej listy
dodalabym jeszcze surowe ryby, poniewaz ich tez nie mozna jesc (moga zwierac pasozyty) A poza tym zgadzam sie. :)

Gość olaola87
ja jadłam tatara niedawno-czy to może zaszkodzić dziecku?-jestem w 5 tyg;/

Bo \'fachowcy\' wypisuja teraz rozne bzdury, a my jako przyszle mamy sie przejmujemy... Mi polozna zabronila tez jesc serow plesniowych i pasztetow, niektorzy mowia o orzechac ze moga zrobic z dziecka w przyszlosci alergika... Ja jem wszystko, lacznie z owocami morza, ktorych niby tez mi nie wolno. Jedna wazna zasada- wszystko musi byc super swieze i oczywiscie porzadnie umyte. Na miescie jem tylko w sprawdzonych miejscach, gdzie wiem,ze nie dadza mi nic nieswiezego.

Gość ja od samego
poczatku ciazy mam straszna ochote na truskawki, na poczatku jak nie mozna jeszcze bylo dostac swiezych to jadlam zamorozone :D teraz nie moge sie opanowac i kazde zakupy koncza sie poczka truskawek, poprostu sa pyszne pomimo ze nie mja jeszcze tak inetnsywnego smaku, ale poprostu mam taka ochote ze czasami poprostu czuje ich smak w ustach pomimo ze ich nie jadlam Nie wiem dlaczego, ale mam ciagle straszna ochote na truskawni :P

ja tylko polecam nasze polsie truskawki, a nie te "hiszpańskie" bo mają duzo nawozów. A na nasze chyba trzeba jeszcze poczekac? Czy już są? Pytam bo leże w domu i wcale nie wiem :(

z racji tego ze moi rodzice maja sklep an targu z warzywami i owocami powiem tak... Greckie truskawki sa przepysznhe tak samo jak i polskie i nie sa az tak nawozone a wiem bo bylam pare razy w grecji i oni ogolnie owoce maja naturalne tak jak u nas.. A co do polskich truskawek owszem sa juz...wiadomo nie polne a szklarniowe ale sa...no ale zalezy od sprzedawcy czy wezmie na sprzeedac u nas w Zabrzu np byly juz pare razy i bylo po 10 zl chociaz teraz podskoczyly do gory i na gieldzie kosztowaly o 16 zl wiec wiadomo juz rodzice nie przywozili no bo nikt nie kupi za taka cene.. Ale w tym przypadku to juz bym bardziej polecala greckie niz nasze szklarniowe uwierz sa bardziej nawozone..a troche sie znam bo rodzice 20 lat juz w tym siedza

Z truskawkami w ciazy nie chodzi o alergie, a o to, ze rosna blisko ziemi, sa czesto opiaszczone, brudne ziemia. A w tej ziemi moga byc zarazki np. toxoplazmozy. Wystarczy truskawki (jak i inne owoce rosnace nisko i warzywa) dobrze umyc i mozna jesc. Na zdrowie!

Gość Mozna jesc w ciazy
ja jadlam bardzo duzo truskawek i dzidzia nie ma zadnej alergii nawet na te truskawki . nie moze jest jednynie matka karmiaca zwlaszcza na poczatku

Gość Mozna jesc w ciazy
i jadlam duzo orzechow , migdalow i dziecko tez nie ma na te rzeczy alergii . jak sie karmi piersia orzechy nie sa wskazane

Gość Mozna jesc w ciazy
w ciazy nie mozna jesc : surowego miesa typu tatar serow plesniowych . niepastryzowanego mleka oraz niepasterysownych sokow zanim zjesz owoce i warzywa bardzo dokladnie je umyj

no własnie mnie konkretnie chodziło o to ze truskawy roasna przy ziemi i mozna sie zarazic jakims swinstwem.... toxo i inne. a w ciazy trzeba szczegolnie uwazac. ale jak sie dobrze opłucze to przeciez niczym sie nie zarazimy po to jest woda zeby jej uzywac.

Gość ja w dzien
porodu zjadlam z kilo truskawek i dziecko nie dostalo zadnej alergii i do tej pory nie ma - moze jesc truskawki

wszystkiue warzywa i owoce trzeba dokładnie myć, nie tylko te co rosną przy ziemi.

o alergie sie majmniej marwie...gorzej z groźnymi bakteriami ktore sa w ziemi a my jemy czasem nieumyte truskawki

Gość ja w dzien
nigdy nie jadam nieumytych owocow

Gość do ja w dzien
a w nocy jadlas?:P