Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość violettella

ciąża- 17 lat porady prawne , becikowe, rodzina zastępcza, zapomoga pieniężna

Polecane posty

Gość violettella

czy mógł by mi ktoś z was odpowiedzieć na dręczące mnie pytania? mam 17 lat jak urodzę dziecko będzie mi brakować prawie pół roku do pełnoletności. ojciec dziecka jest pełnoletni i jego rodzina dostaje zasiłki itd. co mam zrobić żeby dostać drugi tysiąc becikowego? jak moja mama zostałaby opiekunem prawnym - rodziną zastępczą dla mojego dziecka to ile będzie wynosić kwota zapomogi dla rodziny zastępczej?

witaj:) gratuluje dzidziusia:) wiec sprawa wyglada tak:jezeli dochody rodziny nie przekraczaja 504 zl, a 573 gdy jest w niej osoba niepelnosprawna, masz prawo do dodatkowego 1000zl=zasilku na dziecko. musisz wziac zaswiadczenia ze skarbowki o wysokosci dochodow i prowadzeniu lub nie dzialalnosci zarobkowej. staraj sie o zasilke dla samotnej matki , zawsze to dodatkowy grosz:)powodzenia. wszystko dokladnie powiedza ci w MOPSIE

Gość violettella
a jak ja jestem niepełnoletnia (ojciec pełnoletni) a u mojej mamy przekracza tą stawke w dochodzie to co mam zrobić zeby dostać ten drugi tysiąc?

Gość mario bambino.
pogodzić się z tym że nie dostaniesz tej kasy.

Gość violettella
a jeśli ojciec dziecka by wystąpił o pozew udowodnienia ojcostwa i zostałby opiekunem prawnym ( w jego rodzinie ta kwota nie przekracza i normalnie dostają zasiłki itd) to dostałby drugi tysiąc?

Gość tutaj masz
tak to dostalby ta kase

Gość mario bambino.
a jestes pewna ze dla tysiaca złotych warto????? pozew o udowodnienie ojcostwa też kosztuje, sprawa o wystąpienie o opieke nad dzieckiem też. Zostanie ci z tego z 500 zł a może i nie. A jak się z facetem rozstaniesz???? i co w tedy???? szarpanina o dziecko ?????

Gość mario bambino.
sprawa o ustalenie ojcostwa kosztuje teraz ok. 300 zł, a potem jeszcze jedną musisz zakładac, zresztą to wszystko jak już małe na świecie bedzie, sprawy będą minimum pół roku się ciągnąć. Skórka nie warta za wyprawke.

Gość maciuś król pierwszy.
sorki, pół roku u mnie ciągnęła się sprawa o ojcostwo z tym że facet chciał uznać dziecko, ja też się na to zgadzałam. Sprawa o przyznanie opieki bedzie trwała też swoje

Gość violettella
no może i macie racje. dziekuje za porady, dobrze zrobilam ze pytam się o takie zeczy innych juz doświadczonych a nie sama ze wszystkim :) a jak ja już bede miala te 18 lat (bede się uczyć) to przyznają mi te pieniądze? a ten wniosek o drugi tysiąc to przecież mozna składać do roku jak urodzi się dziecko.

Gość masz rok czasu od urodzenia
żeby wystąpić o becikowe.

Gość a-aśka
Jeżeli facet chce uznać dziecko, to nie musi być sprawy w sądzie, tylko idziecie razem do USC, on uznaje dziecko i wsio. Skąd wy czerpiecie takie wiadomości :o

Gość violettella
no to ja juz nic nie wiem