Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Matka i nauczycielka

Jestem za likwidacją gimnazjów!!! Co za idiota wprowadził to do Polski?????

Polecane posty

Gość ja pierdziele 4873
a jezeliby juz zaczeli reformowac szkolnictwo to byscie sie burzyli że wydaje się pieniadze na glupoty :O

Gość Heheheh_hehehehe
Z jednej strony też jestem za likwidacją gimnazjów, ale z drugiej strony reforma ta uratowała mi życie. Bo klasa 4-6 to były najgorsze lata mojego życia - byłem upodlony, poniżany, zawsze ten najgorszy, nie lubiany, zawsze sam. Kiedy poszedłem do gimnazjum zmieniła się klasa (podst. i gim. w tym samym budynku miałem) i o dziwo było o wiele lepiej! Poznałem ludzi, których do dziś nazywam przyjaciółmi mimo, iż z 2/3 grupy jest już słaby kontakt (teraz jesteśmy w 3 LO). Szczególnie jedna dziewczyna wyciągnęła mnie z wielkiego dołka w 1 gim (wtedy jeszcze wpakowałem się w problem z policją) i pomogła mi poznać paru ludzi, by przez kolejne 3 lata nie być samemu. Wsparli mnie itd. Problem gimnazjów nie tkwi w samej szkole, lecz na wychowaniu młodych. Ja poznałem ludzi wspaniałych, wychowanych i kulturalnych. Naszą klasę chwalili sobie nauczyciele mimo wybryków co poniektórych. Jednak często młodzież jest rozpieszczana przez swoich rodziców albo olewani pod względem wychowawczym i potem idą do gimnazjum te dzieciaki z wrażeniem, że są dorośli. No i do tego wina jest też mediów - promują oni postać młodego człowieka jako pijącego alkohol, palącego papierochy i umiejącego się bawić.

Gość gość
Ja dopiero zacząłem chodzić do gimnazjum dla dorosłych w Bytomiu i nie mogą tego zrobić :< Bo mi się tam bardzo podoba

Gość gość
Ja tak samo. Ale chyba nic nie szkodzi ? Nie mam pojęcia jak to będzie wyglądać ;/

Gość gość
Teraz to jest ostatnia szansa na zapisanie się do gimnazjum :D

Gość gość
Potem już gimnazjów nie będzie, teraz to jest już ostatni moment. Nie wiem jak to będzie potem wyglądać, chyba szkoła podstawowa zamiast gimnazjum ?

Gość gość
Gimnazjum to najgorsza edukacyjno-wychowawcza pomyłka, jaka istnieje w naszym systemie szkolnictwa. uczęszczałam do niego w latach 2002-2005 i powiem, że ze wszystkich etapów mojej edukacji gimnazjum wspominam ZDECYDOWANIE najgorzej. Po pierwsze - edukacja. Rozdrabnianie tego, czego dawniej uczono w klasach 7 i 8 na 3 lata nauki nikomu do niczego nie jest potrzebne. Za to osobom wybierającym się na studia solidne (na pewno bardziej niż w obecnym systemie), 4-letnie nauczanie tego, czego obecnie uczy się w 3 lata - już jest, i to nawet bardzo bym powiedziała. Przecież to w liceum przygotowujemy się do matury, która decyduje o tym, czy pójdziemy na studia, na jaki kierunek, na jaką uczelnię i na jaki tryb. Jak więc można porównywać wagę matury do rangi egzaminu gimnazjalnego?? W gimnazjum wałkuje się materiał, a potem w liceum, gdzie nauki jest więcej, materiał bardziej obszerny NIE MA CZASU go przerobić, bo gimnazjum ten czas ukradło. Dlatego albo materiał przerabia się w szaleńczym tempie, albo wiele (niejednokrotnie ważnych) zagadnień się pomija. Jak to się przekłada na wyniki matur nikomu chyba nie trzeba mówić. Druga sprawa - wychowanie i relacje rówieśnicze. w szkole podstawowej tworzymy klasę często z osobami, które znamy od najmłodszych lat, z którymi chodziliśmy już do przedszkola, a co za tym idzie mamy z nimi trwalsze relacje, łączy nas miejsce zamieszkania, kultura, podobny sposób bycia itp. Dziecko funkcjonuje w inny sposób niż osoba w wieku 13-16 lat - to fakt, jednak będąc razem przez 8 lat ludzie są do siebie przyzwyczajeni, bardziej związani ze sobą, przez co trudniej o przemoc rówieśniczą czy inne patologie w klasie. Z moich prywatnych wspomnień - fakt, nie zawsze w podstawówce było różowo, ale też nigdy nie zdarzyło się, żebym była prześladowana, notorycznie płakała przez kogoś, dochodziło do jakichś ostrych awantur etc. Nic z tych rzeczy. W gimnazjum owszem - nasza klasa z podstawówki została rozdzielona, część poszła w gimnazjum do innego oddziału, a nam dokooptowano nowe osoby. WREDNE I WYJĄTKOWO PODŁE OSOBY, a do tego trudny wiek, poczucie, że jest się ze sobą na niezbyt długo itd itp, wytworzył się antagonizm no więc się zaczęło. Liceum to już odmienna bajka, bo tam już wiadomo - prawie dorośli ludzie, po gimnazjum działa selekcja więc ma się do czynienia z sobie podobnymi. Studia - chyba nie trzeba tłumaczyć: zgoła inna forma edukacji, inny etap życiowy więc powyższe problemy raczej nie mają już miejsca. Z tych względów bardzo mnie cieszy reforma rządu. Uważam, że wszytko wreszcie wraca do normy, do tego, jak powinno być zawsze. I chwała za to Bogu.

Gość gość
ja kiedyś widziałem reklamę w szkolę na korytarzu przed wprowadzaniem gimnazjów . Było tam napisane 3 lata gimnazjum + 3 lata licencjatu zawodowego. Potem o tym licencjacie szybko zapomniano .

Gość gość
Młodzież była grzeczniejsza kiedyś, bo nie było srajfonow i tego całego g****a. Dostało się w tylek i nikt nie mówił, że klaps to znęcanie się nad dzieckiem. Nie było bezstresowego wychowania. Teraz to dzieciakom się w d****h poprzewracalo przez fb. Dziewczyny wrzucaj prawie nagie zdjęcia żeby było jak najwięcej lajków, bo przecież muszą być popularne. Jakieś porabane gry w zadania, masakra. I to nie wina tego że są gimnazja. Taki jest już świat. Zepsuty.