Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sweetka8

samotna matka a rodzina zastepcza

Polecane posty

Gość sweetka8

Hej dziewczyny. Mam pytanie... jestem samotna matka.. w sumie to dopiero bede bo jestem w 7 miesiacu ciazy. W sadzie chce powiedziec ze ojciec dziecka jest nieznany. Ale czy wtedy bede mogla oddac dziecko do rodziny zastepczej mojej mamie? Chodzi o to ze nie stac mnie na wychowanie dziecka.. nie pracowalam przed zajsciem w ciaze wiec nie bede dostawac zasilku. Razem z mama podjelysmy decyzje o rodzinie zastepczej.. Wtedy ja bede mogla isc do pracy, a z tego co wiem mama na dziecko bedzie miala juz 600 zl.. na start. Wiem ze to brzmi tak jakbym chciala dziecko dla pieniedzy, ale tak nie jest. Musze isc do pracy.. jakos zaczac.. wystartowac. Wiec.. jako samotna matka moge oddac dziecko do rodziny zastepczej? prosze o odp.

Witam! Taką pomoc uzyska Pani w Opiece Społecznej, tj. MOPS lub w gminie GOPS. Musi Pani złożyć wniosek o przyznaniu comiesięcznej pomocy materialnej i rzeczowej dla samotnych matek. Ale! Ten zasiłek jest niski to tak jak rodzinne ok 150 zł. Natomiast przez 4 lata może Pani otrzymywać na dziecko (do 4 latek) zapomogę comiesieczną w wysokości 400zł. ale Pani dochód w rodzinie nie moze przekraczać kwoty 500zł netto na os. Jeżeli ma Pani zasądzone alimenty bo ojciec uznał dzidzie w najwyzszym wymiarze dla niepracujacych tj. 300zł dostanie pani, bo wychodzi na 2 os po 150 zł. co nie!? Może Pani również przy składaniu wniosku o zasiłek złozyć odpowiednie dokumenty które będą świadczyły o wydatkach na miszkanie, ogrzewanie itp. Może pani skaładać co rok prosbę o zapomogę na węgiel np. ale kiedy tak będzie Pani składała wnioski i prośby proszę spodziewać sie Pracownika socjalnego w społecznosci lokalnej. Tzn sąsiadki - te potrafią być ok ale i zazdrosne ze pani dostaje kase a Pai ma z czego zyć i wyjawia że partner mieszka z Panią.. wówczas moze nastąpić REGRES - czyli spłata zaciagniętych zapomog i zaisłków. Niestety :( Nieraz dostaje sie również kupony na zakupy dla takiej rodziny, i kupuje Pani w wybranych sklepach co chce i potrzebuje. Pozdrawiam! Czyli rodzina zastępcza nie jest konieczna