Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tarama44

mam pytanie do kobiet, które przytyły bardzo dużo w ciąży

Polecane posty

Gość tarama44

Ja przytyłam na początku 7 miesiąca jakieś 16kg. Strasznie się zdołowałam i po konsultacji z moim ginem przeszłam na dietę wykluczającą węglowodany (jem warzywa, chudy nabiał i mięso, ryby). Powiedział mi, że przy tym ile przytyłam nic się nie stanie, jak teraz wyluzuję z jedzeniem. No i ogólnie jest tak, że w ciągu tygodnia trzymam się diety (nie jestem za bardzo głodna ani nic), nie jem po 18 i wtedy dopiero czuję, że coś bym zjadła, ale piję wodę (jak mi radził lekarz) i idę spać. W weekendy jednak nie udaje mi się tego trzymać i jem dużo więcej - chleb z serem, owoce, ziemniaki, jakieś słodycze nawet.. Mimo to schudłam przez miesiąc całe 3 kg!! :(( jutro idę do gina i mu powiem o wszystkim, ale tak pytam - czy to może być groźne dla ciąży?? :( Kończę właśnie 7 miesiąc i mam 3 kg w tył :(

Gość wszystko oki
tłuszczyk Ci spadł, ale dziecku nic nie będzie ma ono z czego czerpac. Wazne że jesz zdrowo i nie za dużo. Głowa do góry :) a ile teraz ważysz?

Gość dddyzia
9 kg przytyłam :P nie wyglądałam jak spasiony potwór monstrum

Gość tarama44
mam 70kg przy wzroście 178. Strasznie żałuję tego swojego dotychczasowego obżarstwa. Głupie to było, ale głód był nie do poskromienia! :( Dopiero teraz mi się udaje, ale moim zdaniem to zdecydowanie za późno i za głupio z mojej strony :( A co mogłoby się złego stać? Badania moczu i krwi coś tam by wykazały?

ja bym napewno tak jak ty nie robiła nigdy! przytyłam 19kg ale chyba 4 kg to była woda którą organizm zatrzymał. Odchudzanie w ciąży to totalny bezsens! Zresztą wierz mi: jak małe się urodzi to po pierwsze: schudniesz ani się obejrzysz a po drugie: waga straci dla ciebie na znaczeniu. Poza tym 16 kg do 7 m-ca to nie dramat! Gdyby już miała 20kg no to można by trochę się zastanowić! Najważniejsze jest zdrowie dziecka i ja bym jadła zawsze jak byłabym głodna. Idziesz spać na głodnego a małe potrzebuje w nocy też wszystkiego! Wyluzuj kobieto!

Gość tarama44
dddyzia - nie rozumiem o co ci chodzi :)

Gość tarama44
karola27 ale ja jem dużo, ale głównie warzywa, chudy nabiał i mięso - to głupie?? Po prostu przestałąm obżerać się chlebem i słodyczami - to wszystko :( no i owoce też rzuciłam...

masz 178! i co ty się martwisz?! jesteś wysoka i inaczej ci się ciałko rozkłada niż takiej co ma 160cm!

Kobieto ja nie jestem lekarzem ale wg mnie masz jeść WSZYSTKO bo wszystko jest potrzebne dziecku. A tłuszcze również bo są ważne dla mózgu! Dlatego ważne jest karmienie piersią w nocy bo pokarm nocny jest bardziej tłusty! i dobrze robi dziecku!

ja też mam problem. Kończę 6 miesiąc a na liczniku już 12kg :( Nie jem dużo, ale zawsze miałam tendencję do tycia.. do tego rzuciłam palenie, brałam hormony na podtrzymanie na początku ciąży, no i zaczęłam jeść mięso po paru latach wegetarianizmu :( :( :(

Gość dona 9898
Dziewczyny o czym Wy piszecie!!! ja przytyłam 19 kg ale miesiąc po porodzie wróciłam do swojej wagi!! sory ale odchudzanie się w ciąży dla mnie to GŁUPOTA sory jeśli kogoś obraźilam!!

Gość tarama44
ok -= ja mam do tego ine podejhście - nie odchudzam się, ale w koncu zaczęłam jeść zdrowo. niepokoi mnie tylko i wyłącznie szybki i duży spadek wagi, co wcale nie było moim zamiarem. Do tje pory obżerałam się na serio neizdrowym jedzeniem. Nie było dnia bez batona i... połowy chleba z serem wieczorem :( Mam nadal tak jeść??

ja tez schudlam 3 kg i jestem z siebie dumna..spodnie zrobily sie ciut szersze w udach także jestem zadowolona.Brzuszek za to urósł... nie obrósł tłuszczem,tylko dziecko urosło dzieki mojemu zdrowszemu odzywianiu.Nic się nie przejjmuj i próbuj dalej stosowac tą diete od lekarza,bo jednak slodycze i bulki z zoltym serem są malo odzywcze dla dziecka

tamara44 - powinnaś chyba jeść racjonalnie. Jeśli chodzi o dietę - ja też uważam, że może poważnie szkodzić. Dlaczego ja tyję tak, to dobrze wiem :( chciałam tylko pobiadolić trochę. Sama nie zamierzam przechodzić na dietę.

Gość tarama44
mariolaaaa nawet pod kontrolą lekarza byś nie rpzeszła? Z drugiej strony są kobiety, które dowiadują się właśnie na początku 3 trymestru o cukrzycy ciążowej i chcieć, nie chcieć musza przejść na dietę i dzieci rodzą się zdrowe.

Słodycze możesz sobie darować ale np żółty ser ma najwięcej wapnia ze wszystkich rzeczy nabiałowych! Poza tym ciąża to czas kiedy można się poobżerać :-) Masz smaka na batona to go zjedz! Na zdrowie!

z tymi lekarzami to różnie bywa. Grunt to zdrowo się odżywiać... mieć świadomość, że wszystko to co zjemy "przyda się" dzidziusiowi. Sama sporo przytyłam... nie mogę już na siebie patrzeć w lustrze.... słyszałam, że dieta w ciąży jest najgorszą rzeczą jaką można zrobić. Ponoć gdy kobieta za dużo przytyje, należy lekko hamować wzrost wagi, ale nie ograniczać lub powodować spadek.

Gość tarama44
no wlasnie ten spadek mnie niepokoi... :((

ja znam przypadek,kiedy lekarz nakazal stosowanie diety,ponieważ nagly przyrost kg zagrażał ciąży....po co zakladac topic i pytac skoro i tak się lubi slodycze,jak je lubisz to jedz i przytyj kolejne 10 I obalenie mitu..u mamy na oddziale są kobiety nawet po 120 kg i dzieci rodzą miniaturki a to dlatego,ze przez caly okres ciazy jadly to co dla nich bylo dobre pmijając dziecko.Natomiast kobiety ktore przytyly niewiele lub wcale urodzily duze,zdrowe dzieci.

Gość tarama44
madziulka, ale ja wlasnie nie jem juz slodyczy - troszeczke w weekend tylko. Mi ta dieta odpowiada. niepokoi jedynie spadek wagi! nie chce kolejnych 10 przytyc :(

Gość bnm
ja przytyłam w ciązy 25 kg !!! W dniu porodu ważyłam 108 kg :O Urodziłam córkę - 3800g i 56 cm. 8 miesięcy po porodzie mam o 5 kg mniej niż przed zajściem. Nie odchudzaj się teraz. To bez sens.

tamara nie ty jedna schudlas w ciazy..ja robilam usg i wyniki badan wlasnie po moim chudnięciu i wszystko bylo bardzo dobrze,a nawet lepiej niz przed tym spadkiem wagi.Jezeli ogrniczylas slodycze i duzo pijesz to nie masz się czym przejmowac,woda wypłukuje z orgaanizmu wiele swinstw,organizm lepiej pracuje,a ponad to jest cieplo i mozliwe,że zrzucilas te 3 kg - 3kg to nie tragedia przeciez :)

Gość zainteresowanaaaaaa
ja przytylam w ciazy 22 kg przed ciaza 45 kg wazyla przy wzroscie 164cm a po 2 miesiacach juz nie bylo sladu :)

Gość to ja Ci bardzo gratuluję
Poruszyłaś bardzo ważny temat. Jeśli mogę się wypowiedzieć to na pewno rezygnacja ze śmieci żywieniowych nie zaszkodzi dzieciątku, a nawet pomoże. Zawsze jest dobry czas na zmianę nawyków żywieniowych na lepsze. Ktoś napisał że w żółtym serze jest najwięcej wapnia i tu się zgodzę, ale chyba nie trzeba przed snem wtrynić pół bochenka chleba z tym serem żeby dziecku nie zabrakło wartości odżywczych:D. Podjęłaś słuszną decyzję, a co najważniejsze nie popadłaś w skrajność i pozwalasz sobie na drobne grzeszki. Inna dziewczyna pisała że pięknie schudła po ciąży mimo że bardzo dużo przytyła w trakcie i że generalnie jedz batony do woli, otóż ja po pierwszej ciąży też schudłam dużo więcej niż przytyłam więc przy kolejnym dziecku sobie też pofolgowałam w przeświadczeniu że i tak to zgubię. Nic bardziej mylnego! w drugiej ciąży przytyłam 20kg a po porodzie mimo karmienia piersią dalej zaczęłam przybierać. Kiedy się otrząsnęłam to na wadze zobaczyłam 94kg :p od tego czasu minęło 6 miesięcy a ja straciłam 20kg i nadal chudnę, ale kosztuje mnie to dużo ciężkiej pracy i wyrzeczeń. Znam przypadki dziewczyn które ciążę kończyły szczuplejsze niż przed, a to dla tego że w trakcie okazywało się że mają cukrzycę i musiały przejść na dietę niskowęglowodanową i jadły produkty o niskim indeksie glikemicznym a mimo to dzieci rodziły się zdrowe jak rybki. Matka w ciąży powinna jeść dla dwojga, a nie za dwoje!!!

Gość tarama44
trzymam za ciebie kciuki za zrzucenie reszty. Dzięki, dziewczyny :)

Gość ohhh my goodness
tarama44 jak ty ważysz 70kg przy wzroście 178 w 7 miesiącu ciąży, to sorry, ale nie jest to za wiele czyli przed ciążą ważyłaś 57kg co przy wzroście 178 zakrawa na anoreksje to normalne, że jeśli dziewczyna jest wychudzona to w trakcie ciąży przytyje więcej niż taka z lekką nadwagą, w orgniźmie musi być jakaś równowaga Moim zdaniem to niepoważne, przez 7 miesięcy odżywiać się normalnie i nagle się opamiętać i wprowdzać jakieś restrykcje

Gość tarama44
nawet jezeli obwód moich bioder zwiększył się o 8cm???? :(

Gość popieram autorkę
madziulka, ale ja wlasnie nie jem juz slodyczy - troszeczke w weekend tylko. Mi ta dieta odpowiada. niepokoi jedynie spadek wagi! 3 kg to jeszcze nie spadek wagi, nie przejmuj się i odżywiaj się zdrowo. Dobrze, że wykluczyłaś słodycze, owoce możesz jeść w umiarkowanej ilości, jablka, śliwki, maliny. Najwięcej kalorii mają banany. W diecie ciężarnej nie może zabraknąc białka, wapnia i omega 3, jedz nabiał i chude mieso, warzywa i ryby. Jak nie jesz ryb to łykaj kapsułki z omega 3 np. Prenatal DHA. po 18 jak jesteś glodna to coś zjedz np sałatkę grecką w ciązy wystarczy tylko 200 kcl wiecej niż normalnie 200 kcl to dwie kromki chleba razowego z masłem i plastrem twarogu

Gość tarama44
", jedz nabiał i chude mieso, warzywa i ryby" to pdostawa mojej diety :) ale dzisiaj pozwolilam sobie na kosz nektarynek - zeby nie bylo, ze nie mam tych "slabszych dni" ;) ale macie racje - odchudzanie zacznie sie po ciazy