Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wieczorne rozmyślania

Kocham Cię

Polecane posty

"Każdy, kto był zakochany, wie, że namiętność jest najsilniejsza, a pożądanie najsłabsze, gdy przedmiot miłości jest nieobecny; i odwrotnie - gdy osoba ukochana jest przy nas." Samuel Taylor Coleridge "Bardziej od pieniędzy, potrzebujesz miłości. Miłość to siła nabywcza szczęścia." Phil Bosmans "Miłość nie jestże zawsze prawie ubóstwieniem i bałwochwalstwem z jednej strony, a chłodnem przyjmowaniem z drugiej?" J.I.Kraszewski "Miłość panieńska, szczęście w karty, łaska pańska i krasa róży - wszystko nietrwale rzeczy." S. Rysinski "Jak człowiek dobry, to miłość przyjdzie i po ślubie, a jak niedobry, to kochanie uczyni jeszcze cięższą dole." I. Mrozowicka

Gość ten topik przypomina
Dzięki. Szkoda

:(

"Jedynie miłość rozumie tajemnicę: innych obdarować i samemu przy tym stać się bogatym." Clemens von Brentano "Miłość to ma szczególnego w sobie, ze razem poddaje się jarzmu i panuje; serca nią zajęte dĽwiga, pęta i drugiemu nosić je każe" K. Hoffmanowa "Prawdziwa miłość bywa częstokroć lekarstwem na niewiarę." A. Krechowiecki "Miłość może żywić się najmniejszą odrobiną nadziei, ale zupełnie bez niej istnieć nie zdoła." Walter Scott "Kiedy umiano cierpieć z miłości, ceniono wszystko, co miało związek z miłością" Z. Kaczkowski

"Ile razy miłość dla kobiety tak opanuje miłość i serce człowieka, że mu zatruje wszystko i że już przez nią nie widać ani Boga, ani ludzkości, tyle razy miłość taka staje się Ľródłem ciężkiego bólu a w końcu narzędziem pokuty." L. Kapliński "Miłość u mężczyzn jest tylko poczuciem błogości, zadowolenia i szczęścia, które im przynosi. Przeciwnie się dzieje u kobiet. Ich miłość poczyna się jakimś straszliwym niepokojem, niewysłowioną obawą i trwogą. I słusznie Albowiem dla nich miłość jest tylko bramą do nieskończonych cierpień i bólów, droga do ustawicznych poświęceń zdrowia i życia, czasem się staje rzutem w objęcia śmierci - szczęścia z niej mają li tyle, ile go może dąć poświecenie się dla szczęścia drugiego, ile go daje świadomość, że uszczęśliwiły tego, którego ukochało ich serce." Z. Kaczkowski "Miłość jest pradarem. Wszystko inne, co darmo otrzymaliśmy, dzięki niej staje się darem." Św. Tomasz "Miłość jest to rezultat pewnego uczucia, które w sercu naszem odbyło cały proces swego istnienia." J. Zacharyasiewicz "Miłość jest to kamień drogi, nieoceniony, ale bez żadnej barwy i bez żadnego przymiotu i nabiera on tego obojga dopiero od tego, który go sobie przywłaszczy i włoży w swe serce." Z. Kaczkowski

Nie smuć się, poczytaj ten topik, o którym pisałem. Odświeżyłem go .

"Miłość to sprawa idealna, małżeństwo - realna. Połączenie rzeczy realnej z idealną nigdy nie uchodzi bezkarnie." Johan Wolfgang Goethe "Kobieta kocha jeden dzień, a nienawidzi przez czterdzieści" przysłowie arabskie "Miłość przemija. Tak, ale woda chrztu wysycha także. Czy mamy wobec tego lekceważyć świętość chrztu?" Johan Wolfgang Goethe "Miłość prawdziwa zaczyna się wówczas, gdy niczego w zamian nie oczekujesz." Antoine de Saint-Exupéry "Z miłością dzieje się obecnie jak z duchami - odkąd przestano w nie wierzyć, nikomu już się nie pokazują." Magdalena Samozwaniec "Miłość to znaczy, że nigdy nie trzeba mówić 'przepraszam'." Erich Segal "Kto miał szczęście w miłości, uważa się niezmiennie za dobrego. Kto nie miał szczęścia, myśli z reguły tak samo. " Natsume Söseki "Miłość jest jak węgiel: kiedy się pali - parzy, kiedy zgaśnie - plami." Bolesław Szczęsny-Herbaczewski "Miłość powiększa i upiększa rzeczy, daje im oddech nieprzemijalności." Paul Bertololy "Miłość daje, ale niczego nie żąda." Lew Tołstoj

Gość dupa Jachu
tbkc ;)

dzieki:)

dzieki dla "ten topik przypomina" :)

"Najdłużej kochamy właśnie tych, którzy nas porzucają. Może dlatego, że czujemy w stosunku do nich coś w rodzaju wdzięczności." "Małżeństwo to wspólnota złożona z władcy, władczyni oraz dwóch niewolników, co czyni razem dwie osoby." Ambrose Bierce "A jeśli miłość jest największym kultem całej ludzkości, to pierwszą jej kapłanką była i zawsze jest kobieta" Kazimierz Bukowski "Jest obrazą nie do darowania, kiedy odkrywamy, że tam, gdzie byliśmy przekonani, iż nas kochają, uważano nas tylko za sprzęt domowy i upiększenie komnat, którym pan domu zadowalał swą próżność wobec gości." "Miej oczy szeroko otwarte przed ślubem i przymykaj je póĽniej." Benjamin Franklin "W małżeństwie powinno się walczyć bezustannie przeciw potworowi, który pożera wszystko: przyzwyczajeniu." Honore de Balzac|xx| "W każdym dobrym małżeństwie istnieje 'żelazna racja miłości', której nie wolno naruszyć." Agnes Fink

ONLY YOU❤️

Nie ma za co. Miłego czytania i dobranoc :)

dobranoc:)

Gość śliczne wiersze...
miło poczytać i powspominać... ...ale się rozmarzyłam ;) dzięki 👄

Adam Mickiewicz Sen Chociaż zmuszona będziesz mnie porzucić, Jeżeli serca nie zmienisz w kochaniu, Rzucając nawet nie chciej mnie zasmucić I rozstając się nie mów o rozstaniu! Przed smutnym jutrem niech jeszcze z wieczora Ostatnia spłynie na pieszczotach chwilka; A kiedy przyjdzie rozstania się pora, Wtenczas trucizny daj mnie kropel kilka. Do ust twych usta przycisnę; powieki Zamykać nie chcę, gdy mię śmierć zamroczy; Niechaj rozkosznie usypiam na wieki, Całując lica, patrząc w twoje oczy. A po dniach wielu, czy po latach wielu, Kiedy mi każą mogiłę porzucić, Wspomnisz o twoim sennym przyjacielu I zstąpisz z niebios, aby go ocucić. Znowu mię złożysz na twem łonie białem, Znowu mię ramię kochane otoczy; Zbudzę się myśląc, że chwilkę drzemałem, Całując lica, patrząc w twoje oczy. ***

Adam Mickiewicz Niepewność Gdy cię nie widzę, nie wzdycham, nie płaczę, Nie tracę zmysłów, kiedy cię zobaczę; Jednakże gdy cię długo nie oglądam Czegoś mi braknie, kogoś widzieć żądam I tęskniąc sobie zadaję pytanie: Czy to jest przyjaźń? czy to jest kochanie? Gdy z oczu znikniesz, nie mogę ni razu W myśli twojego odnowić obrazu; Jednakże nieraz czuję mimo chęci, Że on jest zawsze blisko mej pamięci. I znowu sobie powtarzam pytanie: Czy to jest przyjaźń? czy to jest kochanie? Cierpiałem nieraz, nie myślałem wcale, Abym przed tobą szedł wylewać żale; Idąc bez celu, nie pilnując drogi, Sam nie pojmuję, jak w twe zajdę progi; I wchodząc sobie zadaję pytanie: Co tu mię wiodło? przyjaźń czy kochanie? Dla twego zdrowia życia bym nie skąpił, Po twą spokojność do piekieł bym zstąpił; Choć śmiałej żądzy nie ma w sercu mojem, Bym był dla ciebie zdrowiem i pokojem. I znowu sobie powtarzam pytanie: Czy to jest przyjaźń? czy to jest kochanie? Kiedy położysz rękę na me dłonie, Luba mię jakaś spokojność owionie, Zda się, że lekkim snem zakończę życie; Lecz mnie przebudza żywsze serca bicie, Które mi głośno zadaje pytanie: Czy to jest przyjaźń? czyli też kochanie? Kiedym dla ciebie tę piosenkę składał, Wieszczy duch mymi ustami nie władał; Pełen zdziwienia, sam się nie postrzegłem, Skąd wziąłem myśli, jak na rymy wbiegłem; I zapisałem na końcu pytanie: Co mię natchnęło? przyjaźń czy kochanie?

Adam Mickiewicz Moja pieszczotka Moja pieszczotka, gdy w wesołej chwili Pocznie szczebiotać i kwilić, i gruchać, Tak mile grucha, szczebioce i kwili, Że nie chcąc słówka żadnego postradać Nie śmiem przerywać, nie śmiem, nie śmiem odpowiadać I tylko chciałbym słuchać, słuchać, słuchać. Lecz mowy żywość gdy oczki zapali I pocznie mocniej jagody różować, Perłowe ząbki błysną śród korali; Ach! wtenczas śmielej w oczęta spoglądam, Usta pomykam i słuchać nie żądam, Tylko całować, całować, całować.

Adam Mickiewicz Dwa słowa Gdy sam na sam z tobą siedzę, Nie mam czasu o nic pytać: Patrzę w oczy, ustek śledzę, Chciałbym wszystkie myśli czytać Wprzód, nim w oczętach zaświecą; Chciałbym wszystkie słówka chwytać Wprzód, nim od ustek odlecą; -- I nie potrzeba tłumaczyć, Co chcę słyszeć, co zobaczyć. Rzecz nietrudna i nienowa, Moja luba! te dwa słowa: K o c h a m c i e b i e, k o c h a m c i e b i e. Innego nie chcę widoku, Kiedy z tobą będę w niebie; Tylko niech te dwa wyrazy, Napisane w twoim oku, Odbite po tysiąc razy Widzę wszędzie wkoło siebie. I innej muzyki w niebie Nie chcę od wschodu jutrzenki Słyszeć do zachodu słońca; K o c h a m c i e b i e, k o c h a m c i e b i e. Dość mnie tej jednej piosenki Z waryjacjami bez końca.

Adam Mickiewicz Do M Precz z moich oczu! ... posłucham od razu, Precz z mego serca! ... i serce posłucha, Precz z mej pamięci! ... nie ... tego rozkazu Moja i twoja pamięć nie posłucha. Jak cień tym dłuższy, gdy padnie z daleka, Tym szerzej koło żałobne roztoczy ... Tak moja postać, im dalej ucieka, Tym grubszym kirem twa pamięć pomroczy. Na każdym miejscu i o każdej dobie, Gdziem z tobą płakał, gdziem się z tobą bawił, Wszędzie i zawsze będę ja przy tobie, Bom wszędzie cząstkę mej duszy zostawił. Czy zadumana w samotnej komorze Do arfy zbliżysz nieumyślną rękę, Przypomnisz sobie: właśnie o tej porze Śpiewałam jemu tę samą piosenkę. Czy grając w szachy, gdy pierwszymi ściegi Śmiertelna złowi króla twego matnia, Pomyślisz sobie: tak stały szeregi, Gdy się skończyła nasza gra ostatnia. Czy to na balu w chwilach odpoczynku Siedziesz, nim muzyk tańce zapowiedział, Obaczysz próżne miejsce przy kominku, Pomyślisz sobie: on tam ze mną siedział. Czy książkę weźmiesz, gdzie smutnym wyrokiem Stargane ujrzysz kochanków nadzieje, Złożywszy książkę z westchnieniem głębokiem Pomyślisz sobie: ach! to nasze dzieje... A jeśli autor po zawiłej próbie Parę miłosną na ostatek złączył, Zagasisz świece i pomyślisz sobie: Czemu nasz romans tak się nie zakończył? Wtem błyskawica nocna zamigoce: Sucha w ogrodzie zaszeleszczy grusza I puszczyk z jękiem w okno zatrzepioce ... Pomyślisz sobie, że to moja dusza. Tak w każdym miejscu i o każdej dobie, Gdziem z tobą płakał, gdziem się z tobą bawił, Wszędzie i zawsze będę ja przy tobie, Bom wszędzie cząstkę mej duszy zostawił.

ONLY YOU❤️

Adam Mickiewicz Do D. D Moja pieszczotka, gdy w wesołej chwili Pocznie szczebiotać i kwilić, i gruchać, Tak mile grucha, szczebioce i kwili, Że nie chcąc słówka żadnego postradać, Nie śmiem przerywać, nie śmiem odpowiadać, I tylko chciałbym słuchać, słuchać, słuchać. Lecz mowy żywość, gdy oczki zapali I pocznie mocniej jagody różować, Perłowe ząbki błysną śród korali, Ach! wtenczas śmielej w oczęta poglądam, Usta pomykam i słuchać nie żądam, Tylko całować, całować, całować. ***

Heinrich Heine Der Brief, den du geschrieben Piszesz mi moja miła, Że już nie kochasz mnie, Wieść by mnie ta zmartwiła, Ale nie wierzę, nie! Podziwiam pióra wprawę, List stron dwanaście ma, Dając komuś odprawę, Wystarczą słowa dwa. Piszesz mi moja miła, Że już nie kochasz mnie, Wieść by mnie ta zmartwiła, Ale nie wierzę, nie! Podziwiam pióra wprawę, List stron dwanaście ma, Dając komuś odprawę, Wystarczą słowa dwa. ***

Czesław Miłosz Miłość Miłość to znaczy popatrzeć na siebie, Tak jak się patrzy na obce nam rzeczy, Bo jesteś tylko jedną z rzeczy wielu. A kto tak patrzy, choć sam o tym nie wie, Ze zmartwień różnych swoje serce leczy, Ptak mu i drzewo mówią: przyjacielu. Wtedy i siebie, i rzeczy chce użyć, Żeby stanęły w wypełnienia łunie. To nic, że czasem nie wie, czemu służyć: Nie ten najlepiej służy, kto rozumie. ***

Zbigniew Bieńkowski Rozmowa Ty jesteś częścią, a ja stroną świata, ty wiesz o Ziemi, a o mnie wie przestrzeń. Jesteśmy wzajem tak jak zysk i strata, gdy ty westchnieniem, ja jestem powietrzem. Ja mam kształt własny, ty nie masz go wcale, ja jestem świateł i cieni przyczyną. Kiedy krajobraz w mych oczach zapalę, to tylko wtedy możesz go ominąć. Ty tworzysz światło, a ja formę światła, która z ciemności postać blasku weźmie i każdą gwiazdę, co z przeczuć twych spadła, wyśni na jawie, by świeciła we śnie. Ja jestem z Ziemi i na jej obszarze mogę ci niebo zbliżyć lub oddalić. Krwią swoją twoje pragnienia zagaszę, nim gmach przestrzeni od nich się zapali. Tyś jest budowlą, ja jestem jej stylem. Kiedy natchnione wzrokiem do dotyku kamienne nieba legną w ziemskim pyle, ja będę jeszcze pojęciem gotyku. Gdy wieczność stawać się zacznie na Ziemi i obowiązki serca kamień przejmie, ty będziesz trwaniem, które się nie zmieni. Ja pragnę więcej: aby żyć śmiertelnie. ***

Zbigniew Bieńkowski Między nami Między nami, to znaczy między mną i tobą. Między mną, który jestem istnieniem dosłownym, a więc krwią, sercem, łzą, westchnieniem, powietrzem, między mną, który jestem otwartą przenośnią, nie zniechęconym sercem i trzciną myślącą o tobie, wciąż o tobie.. ***

ONLY YOU❤️

Gość miło sobie tak poczytać
Uwielbiam wiersze ( choć już dawno nie czytałam), za dużo z nimi wiąże się wspomnień... ale mnie tęsknota ogarnęła...chciałabym mu teraz powiedzieć, że Go Kocham :(

Agnieszka Osiecka Gdzie kochają nas Nie żałuj mnie serdecznie tak, bo na cóż mi ten żal. W kochaniu, gdy szczerości brak - czy warto ciągnąć bal? W szufladzie tej, gdzie trzymasz mnie, porządek chcesz, to zrób, ja wrócę tam, gdzie sosny dwie, początek moich dróg. Księżycu płyń, złe wody miń, już na nas obu czas. Wędrujmy tam, zmierzajmy tam tam gdzie kochają nas. Błyszczało się, śpiewało się wśród koncertowych sal. Lecz kiedy los odbierze głos - czy warto ciągnąć bal? Na pierwszy znak, koledzy wszak zadadzą drugi cios ... Za sławą, gdy lekkości brak, czy warto iść na stos? Księżycu płyń, złe wody miń już na nas obu czas. Zmierzajmy tam, wędrujmy tam, tam, gdzie czekają nas. Bywało, że rzeźbiło się kanapę, krzesło, stół. Dziś prace te nie wchodzą w grę i milczy serca pół. Zbudowałabym większego coś, ważniejszą jakąś rzecz. mam siły dość, by znaleźć ją chociażby na dnie rzek. Księżycu płyń, złe wody miń, już na nas obu czas. Zmierzajmy tam, wędrujmy tam, tam gdzie nie było nas.