Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kali-23

Praca w ciąży

Polecane posty

Witam Ciekawość i kilka nut obaw zmobilizowała mnie, by zapytać jak Wy, przyszłe młode matki, bądź już matki poradziłyście swobieze sferą zawodową... O ciąży dowiedziałam się w drugim miesiącu, nie planowaliśmy tak szybko dziecka, zabezpieczałam się pigułkami, ale ucieszyliśmy się z nowiny i spokojnie stwierdziliśmy , że podołamy nowemu wyzwaniu. Nie da się jednak ukryć, że nie byliśmy na to przygotowani, od pół roku zaledwie mieszkaliśmy wspólnie w wynajmowanym mieszkaniu. Abyśmy mogli żyć razem pod jednym dachem, obydwoje zrezygnowaliśmy ze szkoły i zaczęliśmy pracować na swoje utrzymanie, rodzice nie byli nam przychylni, więc finansowo byliśmy samodzielni. Chcieliśmy się sobą jak najwięcej cieszyć, wiele czasu spędzać wspólnie, realizować swoje pasje, a poza tym planowaliśmy po około roku wyjazd za granicę, by tam stworzyć dom, lecz najpierw musieliśmy na to zarobić (na wyjazd), pracowaliśmy bez stresów na wszelakie zlecenia i pracując dorywczo, nie mieliśmy luksusów, ale żyło nam się wesoło.... A tutaj dwie kreseczki...teraz już kończy się 3 miesiąc ciążky, a ja nie mam pracy....zrezygnowałam z poprzedniej posady (umowy nie miałam), gdyż pracowałam jako barmanka w zadymionym pubie, czasem po 11 godzin, a to na pewno nie są warunki sprzyjające zdrowemu rozwojowi dziecka...lecz zaczynam się martwić co dalej...wciąż szukam pracy, na razie bezowocnie, narzeczony ma już stałą pracę, ale ja liczę się z tym, że nie uda mi się już podpisać umowy o pracę, nie oszukujmy się nikt nie zatrudni po okresie próbnym kobiety w 6 miesiącu ciąży...szukam alternatywnych pomysłów, mam ich w zanadrzu kilka, ale czy się uda? Czy któreś z młodych kobiet były w podobnej sytuacji, jak sobie poradziłyście, kiedy nie mogłyście liczyć na nikogo prócz siebie, a jednocześnie nie chciałyście, by utrzymywał Was mąż czy chłopak, nie chciałyście obarczać go całą finansową odpowiedzialnością, co i tak by nie wystarczyło,a może korzystałyście z pomocy konkretnych instytucji? Czy rzeczywiście w podobnych sytuacjach jesteśmy zdani tylko na siebie, a może istnieje prawo, które chroni bezrobotne, ciężarne kobiety przed \" finansową katastrofą\" ;) Pozdrawiam serdecznie

Gość 9o90
up

Gość hejkopil
hmmm czyżby ciężki temat ?

Ja poszłam na staż do szkoły podstawowej,ale jeszcze przed ciąża,teraz jestem w piątym miesiącu- zapałam kontakty w szkole i poszłam na tzw.roboty publiczne jednak jestem na stanowisku administracyjnym.Mam umowę o pracę,więc macierzyńskie mi się należa.Mogłabyś tak pokombinować,chociaż na staż to do końca trwania ciązy nawet bedac na l-4 dostawałabyś pieniądze z urzedu. Jeszcze kombinowałam,żeby fikcyjnie się zatrudnić u swojego chłopaka we firmie budowlanej,dwa miesiące zapłacił by za mnie podatku,potem l-4 i dostawałabym wynagrodzenie