Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Poprostu Aga

pytanie do językowców - chcę założyć własną firmę

Polecane posty

Kończę anglistykę, mam dość tułania się po różnych szkołach odkąd zdałam licencjat - wiecznie to samo, albo nie ma miejsc bo anglistów jest bardzo dużo, albo owszem jest....ale tylko na kilka miesięcy. Dzisiaj właśnie się dowiedziałam, że w obecnej szkole od września też nie będę miała miejsca, bo wraca poprzednia nauczycielka. Już od dawna myślałam o założeniu własnej firmy, mam lokum - mieszkanie w dobrym miejscu, które mogłoby za coś takiego posłużyć. Tylko niespecjalnie wiem jak się za to zabrać. Oczywiście musiałoby to być coś związanego z językami - bo przecież tym się zajmuje....może księgarnia językowa albo jakiś antykwariat z kawiarnią czy coś takiego. Proszę o radę, jak myślicie co mogłoby się sprawdzić?

Gość biuro tłumaczeń
?

musiałabym mieć tytuł tłumacza przysięgłego, a jeszcze takiego nie mam ale pomysł całkiem dobry myślę nad czymś takim oryginalnym.....czego nie ma np w mieście a co mogłoby zachęcić innych językowców i uczniów

Gość hbcjkadhvj
moze kawiarenka polaczona z nauka jez angielskiego???

Gość hbcjkadhvj
ja tez nie moge sie zaczepic w zadnej szkole, niby anglistow nie ma a jak co do czego przychodzi to jest i to za duzo, a tam... albo ang ucza ludzie ktorzy zrobili podyplomowke z dydaktyki jez ang- żal...

no niestety tak to wszystko wygląda....i jeszcze do tego dochodzi też to, ze ja sie niebardzo nadają na uczenie w podstawówce i gimnazjum....teraz byłam w liceum i było całkiem dobrze, ale niestety już tam nie zostanę:( niewiem kompletnie co mam z tym wszystkim robic, mam wrażenie że mam cały czas pod górkę, wiem że muszę zrobić coś porządnie, postawić na jedną kartę i w końcu zacząć czerpać jakieś zyski, choć wiem że może być trudno. a najgorsze w tym wszystkim jest to, że coraz częściej chciałabym.........wyjść za mąż i założyć rodzinę......a tu ciągle z tymi problemami z pracą nawet na nic sobie nie odłożę:(

Również jestem filologiem, więc chętnie się przyjrzę temu, co piszecie. Mieszkam poza Polską i też szukam jakiegoś pomysłu na coś "swojego".

Gość dkkddk
Kursy dla firm to jest najlepszy biznes. Nawet biura nie potrzebujesz w sumie. Poza tym na tym się naprawdę zarabia.

Gość dkkddk
Ja mam firmę jednoosobową i wyciągam do 6 tys miesięcznie.

Gość dkkddk
To nie jest nic wielkiego, po prostu mam działalność gosp i przyjmuję różne zlecenia. Od szkół, od firm, od ludzi.

Gość dkkddk
Po prostu w tym zawodzie trzeba porzucić myślenie w kategoriach stała praca. Bo takiej nie ma. Pracy trzeba szukać. Ja zresztą w tej chwili mam więcej zleceń niż czasu. No i faktycznie trzeba być dobrym.

Gość dkkddk
Nie mówię o żadnych tłumaczeniach. Mówię o uczeniu.

Gość dkkddk
No i ja mieszkam w wielkim mieście. W każdej firmie w tej chwili sa szkolenia. I mnóstwo osób tez na własny rachunek się doszkala, bo jak chcą mieć lepszą pracę, to wiedzą, że bez dobrego angielskiego polegną na rozmowie.

Gość bleblak
A myslisz,ze nativ speakerowi latwo byloby znalezc prace nauczyciela angielskiego?

Gość dkkddk
Pytanie z jakimi kwalifikacjami. Bo czasy, że do uczenia wystarczyło być nativem dawno już minęły. No chyba że gdzieś na prowincji.

Gość mggggggggggggggggggggggggggg
po prostu piszemy osobno :P językowiec :D

Gość a od kiedy do założenia biura
tłumaczeń jest potrzebny tytuł przysięgłego? :O

Gość dkkddk
Szał na nativów zresztą w ogóle minął. Wiele złego można niestety było powiedzieć o ludziach zatrudnianych bez pojęcia o uczeniu, którzy byli u nas tymczasowo i w związku z tym wiele mieli w nosi. Oczywiście dobry native jest dalej w cenie i zatrudniany jest po wyższych stawkach niż polscy lektorzy.

Gość bleblak
Z TEFLem. I powiedzmy,ze od razu zaczalby robic anglistyke w Polsce. I mowie o miescie z okolo 100tys mieszkancow.

Gość dkkddk
Nie nie jest. Ale żeby wykonywać tłumaczenia trzeba być naprawdę świetnym i mieć wiedzę z wielu dziedzin. Poza tym pamiętaj, że jak trafisz na trudny zwrot, to zmitrężysz pól dnia na jego rozszyfrowywanie. Ja tam wolę uczyć. Od-do i koniec.

a od kiedy do założenia biura tłumaczeń jest potrzebny tytuł przysięgłego? myślałam, że tak właśnie jest.....

Gość dkkddk
No to pewnie znalazłby prace, aczkolwiek szkoły teraz robią ostrą staranną rekrutację i każą np pokazać lekcję próbną.

Gość dkkddk
Nie, nie jest. Tłumacz przysięgły to specyficzna kategoria. przecież większość tłumaczeń nie musi być przysięgła.

Gość a ja właśnie wolę tłumaczyć
niż uczyć. tylko nie wiem, czy od razu zaczynać na własny rachunek, czy spróbować do biura tłumaczeń czy czegoś takiego, żeby zobaczyć jak to jest.

Gość a od kiedy do założenia biura
No co Ty, ja nie mam przysięgłego, a prowadzę biuro. Nawet nie musisz być tłumaczem, żeby takie biuro założyć. Poza tym wydaje mi się, że sądzisz, iż tłumacz przysięgły to taki "lepszy" tłumacz z dyplomem - nic bardziej mylnego.

Gość bleblak
dkdkd, tylko,ze rzadko ktory dyrektor mowi po angielsku ;) Dzieki za informacje :)

Gość dkkddk
Zresztą co ty rozumiesz przez "biuro tłumaczeń"? Zakładasz działalność, w KPD wyszukujesz odpowiedni numer pod który podpadają twoje uslugi i już.

Gość szarlotttka
nie musisz być tłumaczem przysięgłym, aby mieć swoje biuro tłumaczeń. wystarczy, że masz internet, telefon i wielki szyld: tłumaczenia przysięgłe.