Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niska Dorotka26

Słuchajcie jak idziecie do jakiejś knajpki, restauracji to dajecie napiwek???

Polecane posty

Gość Niska Dorotka26

Pytam osob w wieku 20-30 lat. Czy dajecie w Polsce napiwki? Ja do tego nie przywyklam, ale kolezanka powiedziala mi ze u niej w wielkopolsce sie daje i glupio nie dac nawet jak jestes studentka. Ja pochodze z dolnegoslaska i nie zdarzylo mi sie dawac napiwku chyba ze to jakas bardzo bogata restauracja.

Gość Niska Dorotka26
No to dajecie czy nie dajecie??

Gość zmartwionaaaaa
ja dawno nie bylam w restauracji :P

Gość zmartwionaaaaa
chyba ze typu mcd lub kfc

Ja nie daje i nie mam zamiaru :P

Gość szarlotttka
zależy od obsługi. Jeżeli nie przypadła mi do gustu- czyli jest nieprofesjonalna, to nie daję. Natomiast jeżeli jest na odwrót- to zawsze coś zostawię :)

Gość kajko i kokosz
zalezy od miejsca, jak sie placi przy barze to nie daje, a jak po posilku kelner przynaosi rachunek to przewaznie sie wyrownuje do pelnej kwoty.

Gość zawsze coś zostawiamy
no, prawie zawsze. jeśli obsługa przegina (np. czekanie 15 minut na menu w prawie pustej knajpie, a drugie tyle, aż przyjmą zamówienie) to raczej nie. A jeśli zostawiamy to średnio 10%, czasem więcej, jeśli dla odmiany odbługa rewelacyjna.

Gość BeBeBo
ja też z dolnośląskiego, napiwki zazwyczaj zostawiam, po prostu zaokrąglam to co płacę do pełnej kwoty, ale to raczej w knajpkach albo restauracjach. W pubie albo barze tego nie robię, bo chyba napiwek za 3 minuty obsługi; nalanie piwa albo zrobienie drinka to lekka przesada.

Gość fajna żonka
Przeważnie zaokrąglam 1-2 zł. Jeśli obsługa jest niemiła to nic nie daję. Jeśli obsługa jest super, miła,uśmiechnięta i chętnie doradza to daję od kilku zł wzwyż. (przy dużym rachunku za obiad np.) Ostatnio w restauracji był świetny kelner uprzejmy, uśmiechnięty i przesympatyczny, bardzo miły dla naszego synka. Zostawiliśmy napiwek kilkanaście złotych, bo chłopak naprawdę się starał i trzeba to wynagrodzić. ;-)

Gość NIGDZIE NIE DAJĘ I DAWAĆ
nie będę

Daję napiwek, jak obsługa sie stara. Zazwyczaj wyrównuję do pełnej kwoty, lub wykraczam poza pełną o 1 czy 2.

Gość daję napiwek
Jestem studentką z Warszawy. Nie często chodzę do restauracji bo do bogatych nie należę - średnio 2 razy w roku, ale zawsze daję napiwek ok 5zł (przy rachunku rzędu 50zł). Fryzjerce tez daję napiwek 5zł, jeśli fryzura mi się podoba :)

Gość ja daję napiwek 1-2 zł