Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie pamietam jak to leciało

Nie zazdroscicie czasami Anglikom?

Polecane posty

Gość nie pamietam jak to leciało

Niby tyle sie mówi jaki to Polska wartosciowy naród, jaka ma historie i jaka kulture - ale gdyby spojrzec prawdzie w oczy, przy angielskiej historii i kulturze, nasza polska to mały pikuś. Bogactwo narodu, osobistości - my, Polacy szczycimy się Karolem Wojtyłą, Marią Curie i ewentualnie Kopernikiem - a oni? Co drugi (no dobra, co trzeci) wielki tego świata to Anglik. Te miasta, uliczki - my chwalimy Kraków, Gdańsk, Zakopane, ze jakie to one maja atmosfere bla bla bla, ale przejedzmy sie do Londynu, nawet tam wioska jest efektowniejsza niz wiekszosc polskich wiekszych miast. Wiem, ze Polska przez praktycznie 2 wieki była zniewolona i niszczona. I chciałabym kochac swój naród i chwalić go tak jak to robią inni. Ale nie potrafię powiedzieć, że gdybym miała wybrać kraj, w którym chce sie urodzic i zamieszkac, wybrałabym Polskę, bo tak nie jest:O

Gość Wybuchy albo i nie wybuchy
A czego Anglikom? Deszczu, flegmy i five o'clocków?

Oni mają królową, a nie kaczkę :)

Gość hwthwthwth
nie pamietam jak to leciało- A ONI, wymordowali idian, uzaleznili i podbili czesc afryki, okradli ich z diamentów, Królowa czerpie zyski z afrykanskich diamentów, kolonizwali wszytko i wszedzie podbijajac siła, oszukiwali nas polaków podczas wojny, z sojuszy nigdy sie ni wywiazywali, wpakowali nas posrednio do obozu sowieckiego ,,, tyle na ich temat

Gość hwthwthwth
czego mam im zazrroscic, bogactwa kosztem innych , zal.....

Wszystko co napisałeś o Anglikach to prawda. Można tylko ubolewać, że my nie robiliśmy tewgo wszystkiego. Może też nie musiebyśmy uczyć się dzisiaj języków obcych :)

Czego im zazdroscić ? Może tego, że wyciągają wnioski z historii. Po wojnie o nepodległość Stanów Zjednoczonych, większość koloni odzyskała niepodległość drogą mniej lub bardziej pokojową.

Gość ja zazdroszcze Holendrom
i wcale nie trway i cofeeschopow :), ale poukladanego kraju, porzadku, opieki socjalnej, pewnosci pracy ludzi z wyzszym wyksztalceniem i ogolnie calego tego zorganizowania...u nas tak nie bedzie za tysiac lat...

Jest między nami a Anglikami jedna duża różnica nigdy nie wypięliśmy się na sojuszników. Anglia w swojej historii czyniła wielokrotnie. Ostatnio obejrzałem serial Rosyjski PQ-17 . Anglicy poświęcili go by zdobyć przewagą na morzu.

Plan PQ-17 był dobry, choć operacja nie udała się. Kosztował wiele istnień ludzkich, ale wojna, jak by Ci to powiedzieć jest dość bezwględna.

Brytyjczycy, bo o nich mówimy, musieli utrzymać przewagę na morzu i w powietrzu za wszelką cenę. Od tego zależał ich byt. Tak już było od kilkuset lat. I dopięli swego. :)

No dobrze, dobrze. Po prostu w Niedzielę obejrzałem ostatni odcinek. Wykorzystali Amerykanów i Rosjan. To po prostu jeden z wielu przykładów, my tak nie postępowaliśmy z sojusznikami.

:) Po prostu wydaje mi sie, ze Anglicy (Brytyjczycy) to jeden z nielicznych europejskich narodów, który wykorzystał wszystkie swoje historyczne szanse. Nie da się tego powiedzeć o nas. Ale my mieliśmy trudniej - nie jesteśmy wyspą. :)

Gość hwthwthwth
brytyjczycy a anglicy to duza róznica anglicy to germanie walijczycy i szkoci to potomowie celtów co masz na mysli mówiac brytyjczycy

Gość tyftyghj

Gość z drugiej strony
"zimny wychow" dzieci , doslownie ( te gole kolana w zimie , wilgoc i temepratury w domach - od wiekow) i w przenosnie - dzeci od malego oddawane do internatow, albo nianiom. Ohydne , niezdrowe jedzenie i bankowy reumatyzn=m na starosc. Sa plusy i minusy.

No prosze Was , nie zachwycajcie sie Londynem :O Co tam jest takiego fajnego? Big Ben , oko Londynu , zamki nie zamki itd albo te zasmiecone , tloczne ulice? czerwone dwupietrowe autobusy? Owszem architektura niektorych budynkow , zabytkow jest rzeczywiscie zachwycajaca ale bynajmniej nie uwazam ze Londyn to wielkie miasto , jak dla mnie takie jak i inne :P

co do pogodny w Uk , jest okropona :O Wychodzisz rano do pracy jest cieplo , upał , 20 minut jedziesz metrem wychodzic a tu deszcz napierdziela :O masakra jakas :O Wiecej jest dni pochmurnych , mglistych niz tych cipelych i slonecznych :O

Gość DR.DRE
ANGLICY MAJĄ NIESAMOWITĄ ZDOLNOŚĆ DO OPAKOWYWANIA WSZYSTKIEGO W NADĘTE FRAZESY... A ZAWARTOŚĆ TAKA SOBIE, POWIEM SZCZERZE... JAK ZNALAZŁAM SIĘ W UK TO WŁAŚNIE WTEDY DOTARŁO DO MNIE ŻE ONI POTRAFIĄ TYLKO DUŻO KOLORYZOWAĆ... ZNANI SĄ NA ŚWIECIE BO WCIĄŻ TRZYMAJĄ W RĘKU PÓŁ ŚWIATA, NAJPIERW GO WYMORDOWALI I OGRABILI A TERAZ PROMUJĄ SIĘ W SWOICH BYŁYCH KOLONIACH JAKO KRAINA MLEKIEM I MIODEM PLYNĄCA...WIEKSZOSC KRAJÓW NA SWIECIE RADZIŁA I RADZI SOBIE SWOIM WLASNYM KOSZTEM, EWENTUALNIE WYNIKU SASIEDZKICH WOJEN, WIELKA BRYTANIA TRZYMAŁA PÓŁ ŚWIATA ZA MORDĘ PRZEZ PONAD 400 LAT... I DLA TYCH CO NIE WIEDZĄ CZY NIE CHCĄ OTWORZYĆ OCZU, BRYTYJSKA KRÓLOWA WCIĄŻ JEST NAJWIĘKSZĄ POTĘGĄ NA ŚWIECIE, NIE DLATEGO ŻE MA SZEROKIE ROZPOZNANIE W SWIECIE ALE DLATEGO ZE BRYTYJCZYCY POSTAWILI SOBIE ZA CEL STWORZYĆ TZW. NOWY SWIATOWY PORZĄDEK (NEW WORLD ORDER), GDZIE TO ONI BĘDĄ WŁAŚCICIELAMI WIĘKSZOŚCI DÓBR ŚWIATOWYCH, NIEZALEZNIE CZY WAM SIE TO PODOBA CZY NIE... PROPONUJE OBEJRZEC KILKA FILMÓW O NEW WORLD ORDER.... JAK DLA MNIE LONDYN TO JEDNA Z NAJGORSZYCH I NAJBRUDNIEJSZYCH STOLIC EUROPEJSKICH, NIE MAJĄCA W ZASADZIE NIC DO ZAOFEROWANIA... I TU LONDYN POWINIEN SIE W PAS KŁANIAC KRAKOWOWI CZY WARSZAWIE... ZAPYTAJ SIE TYCH CO BYLI W UK CZY PRZYPADKIEM NIE BYLI ZAWIEDZENI ZE KTOŚ SOBIE Z NICH WARIATA WYSTRUGAŁ? NABIL W BUTELKĘ?

tak my sie nigdy na nikogo nie wypielismy, wrecz przeciwnie wszystkim włazimy w dupe....moze dlatego nikt sie z nami nie liczy?

1. Mówiąc \"Brytyjczycy\" mam na myśli obywateli Wielkiej Brytanii, tej która zaczyna kształtować się od początku XIIIV w. (Unia realna Anglii i Szkocji) itd. 2. O potędze Imperium Brytyjskiego decydowało w dużej mierze położenie geograficzne, ale także umiejętne jego wykorzystnie (zwłaszcza od pokonania hiszpańskiej Armady w 1588 r.) oraz świetne rządy Tudorów i wielu późniejszych władców, a także wczesny i rozsądny rozwój parlamentaryzmu. 3. Dyskutować o moralnym aspekcie polityki państwowej można oczwiscie długo i namiętnie. Faktem jest, że na przełomie XIX i XXw. nas nie było na mapie Europy, a WB rządziła 1/5 świata. :)

zapomnieliście jeszcze Indie , Sudan ,Wojny burskie walki z Zulusami handel niewolniczy wojna opiumowa Anglicy sprzedawali opium Chińczykom, że Korona Brytyjska czerpała z tego handlu olbrzymie dochody,że W Brytanie rozpoczęła wojnę by dalej móc sprzedawać opium na terenach Chin Historia przekazuje, że Cesarz Chiński zakazał sprzedaży opium przez Anglików na terenach Chin, widząc zgubne skutki uzależnienia narkotycznego swoich poddanych, oraz imperialistyczne zapędy Wielkiej Brytanii. Korona Brytyjska niezadowolone z takiego obrotu sprawy a przede wszystkim utraty olbrzymich dochodów, rozpoczęła wojnę z Chinami. Wojny opiumowe to łącznie trzy wojny prowadzone przeciwko Chinom: 1. Wielkiej Brytanii 1839–1842 oraz 2. Wielkiej Brytanii i Francji w latach 1856–1858, 3. Wielkiej Brytanii i Francji w latach 1859–1860. \"naród ,który nie pamięta swojej historii jest skazany na jej powtarzanie\"