Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mamiiiiikaaa

czy głodzenie się przed badaniem ma wpływ na krzywą cukrową?

Polecane posty

Gość Mamiiiiikaaa

ja nie jadłam przez 2 dni za wiele, dwa posiłki dziennie i to takie skąpe, podejrzewam, ze ledwo co przekroczyłam 1000 kcal i po obciązeniu 50g wyszedł mi wynik trochę ponad normę czy to moze mieć wpływ na badanie? bo teraz szykuję sie do powtórki z 75 g i nie wiem jak jeść przed tym badaniem

nie należy stosować żadnej diety przed takim badaniem bo falszujesz wyniki;( oszukujesz sama siebie a pozniej bedziesz cierpiala... poczytaj tez jak zle leczona cukrzyca ciazowa wplywa na płód...

przez 2 tygodnie przed badaniem twoja dieta powinna byc obfita w weglowodany... nie chodzi nawet o ilosc kalorii tylko wlasnie o te weglowodany bo to z nimi trzustka przy cukrzycy nie moze sobie poradzic... tak wiec przed najblizszym badaniem powinnas jesc normalnie gdyz ma to duzy wplyw na wynik... a poza tym zastanow sie nad swoja dieta bo jestes w ciazy i nie powinnas sie odchudzac teraz... musisz dostarczyc wszystkich niezbednych skladnikow odzywczych nie tylko sobie ale i dziecku... pamietaj ze teraz nie jestes juz sama...

Gość Mamiiiiikaaa
ja wiem, że nie ma co oszukiwac, ale ja myślałam, że przed badaniem nalezy jakoś się oczyścić, wiec nie jadłam za dużo, teraz natomiast do nastepnęgo badania odstawiłam tylko słodkie i staram się jeść normalnie, chodzi mi tylko o to, czy takie głodzenie jakie zastosowałam mogło miec wpłtw na podwyższony wynik

glodzenie moglo miec wplyw na obnizony wynik... prawdopodobnie gdybys jadla normalnie poziom cukru bylby wyzszy...

Gość Mamiiiiikaaa
asia k piszesz, ze ma duży wpyw na wynik, ale czy na podwyższenie? druga sprawa, ze boję się zajadac cały tydzień schabowymi i lodami, bo mogę znów przesadzic, jem teraz 6 posiłków dziennie, bez słodyczy, ale tez bez głodzenia, mało a często, czy może tak być?

Gość Mamiiiiikaaa
dzięki asia:) tyle, ze doczytałam, że to nie jest do konca tak, bo tak naprawdę w momencie przyjęcia glukozy na czczo i na głodzie organizm może ie wyrobić właśnie przez wcześniejsze glodzenie i wynik może być nieźle zawyżony, a podobno z obniżeniem wyniku głodzenie ma wpływ ale jedynie z glukozą na czczo. sama nie wiem, ile forów tyle opinii w laboratorium powiedzieli mi, zebym przed glukozą 75 g nie jadła nic słodkiego i starała się ograniczyć trochę do częstych i małych posiłków:-o

Gość dokładnie głodzenie się
mogło zawyżyć wynik

hmmm to dziwne mi mowili zebym przed badaniem sie bron boze z niczym nie ograniczala i jadla jak zazwyczaj bo wynik moze wyjsc nieprawdziwy (mialam cukrzyce tak wogole)

Gość DEDYKOWANY PRZEZ EU....
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>TEST IQ MENSA>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Interesuje Cię, jak wysokie masz IQ ? Zmierz swoje IQ w wysokojakościowym teście. Rozpocząć Test IQ: http://www.iq-test.pl/?d=888 LEPIEJ WIEDZIEC JUŻ DZIŚ JAKIE MASZ IQ, NIŻ DOWIEDZIE Ć SIĘ OD KOGOŚ INNEGO JUTRO !!! >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>TEST IQ MENSA>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Gość Mamiiikaaaa
no właśnie, to jak w końcu powinno być? ja już głupieję od tego, miałam wynik 149:( czy to aż taki straszny wynik?

Gość Mamiiikaaa
z tego co wiem, to jeszcze nie mam cukrzycy, ten wynik jest nieznacznie podwyższony, dopiero 75 g pokaże czy mam czy nie

Gość to jest bardzo wysoki wynik
po co pytasz jak się nie słuchasz, kobieto masz cukrzycę i zacznij się juz leczyć!

Gość Mamiiiikaaaa
a mam pytanie jeszcze odnosnie nerwów przed pobraniem strasznie się bałam, mialam ręce mokre jak szczur i czy to też moglo podnieść wynik, kurcze ja jestem straszna panikara i nie umiem tego powstrzymac, ale teraz gdy ten "wyrok" na mnie wisi to wiem, ze moge być jeszcze w większym stresie i co wtedy?

Stres na pewno powoduje zaburzenia w poziomie cukru. Nie denerwuj się to naprawdę nie jest takie straszne jakby się wydawało :). Uszy do góry. Jak widać Asia-k to przeżyła, ja też. Dziecko zdrowe.

Gość Mamiiiikaaaa
dzięki okokoko.. ja się po prostu boję, że moge to miec od początku ciąży i dopiero teraz mi wykryło, wyniki na czczo mam ok, ale moze jeśli wcześniej zrobiłabym to obciążenie to wyszłoby, ze mam tą cukrzycę praktycznie od początku ciaży:( boję się o mojego maluszka, ze mogło mu się coś stać w tym czasie jak wpieprzałam schabowe, golonki i piłam sobie soczki, jadłam lodziki:( poza tym nie brzmi sympatycznie, ze mam 50% szans by w przyszłości mieć cukrzycę:(

Nie 50 a 15 :D. Nic się nie martw. W obecnym trybie życia, każdy ma na nią szanse. Większe mają ci, któzy mają ją w rodzinie, są otyli itd. W którym tygodniu jesteś? Nic się nie martw. Najważniejsze, żeby teraz wszystko zdiagnozować i podjąć stosowne kroki. Szczerze mówiąc ja nieraz miałam większy cukier po płatkach kukurydzianych niż po lodzie.

Gość Mamiiiikaaaa
zaczynam wlasnie 26 tydzień, na badanie dostałam ju w 22, ale poradziła mi kolezanka, zebym wyczekała do 24, 25 tygodnia i przed samą wizyta poszła, tak też zrobiłam, bo szczerze przyznam, ze wcale się tej cukrzycy nie spodziewałam, no a tu klops:( i teraz boje się, że przez te kilka tygodni mogłam coś maluszkowi zaszkodzić, a powiem ci, ze nie oszczędzałam się w jedzeniu:( a często sie zdarza, ze na obciążeniu z 75 g nie wychodzi jednak cukrzyca?

Gość DO AUTORKI ...............
CO TY WYPRAWIASZ ? JAK TO PRZEZ 2 DNI NIEWIELE JADLAS ( NIE PRZEKRACZALAS 1000 KACL) ALBO 2 POSILKI DZIENNIE ? MUSISZ JESC ALE INACZEJ .... MALO A CZESTO NP. 5 -6 RAZY DZIENNIE CO 3 GODZ . DOPOKI NIE ZROBISZ TEGO OBCIAZENIA GLUKOZA 75 G . ZMIEN BIALE PIECZYWO NA CIEMNE ( BIALE MA BARDZO DUZO WEGLOWDANOW ) NIE JEDZ SLODYCZY NIE SLODZ HERBATY . NIE PIJ DUZO MLEKA ( BO ZAWIERA LAKTOZE - CUKIER ) NAJLEPIEJ PIJ JOGURTY NAUTRALNE . UNIKAJ TŁUSTYCH RZECZY BO TO TEZ MAJA WPLYW NA POZIOM CUKRY . NIE JEDZ SMAZONEGO . NA OBIAD ROB SOBIE WARZYWNE ZUPKI NA CHUDYM MIESKU ( DO ZAPRAWY ZAMIAST SMIETATNY UZYJ JOGURTU NATURLANEGO ) MIALAM CUKRZYCE CIAZOWA I MUSIALAM BYC NA SCISLEJ DIECIE I MUSIALAM MIERZYC CUKIER PO KAZDYM POSILKU OBY NASTEPNE BADANIE WYSZLO W NORMIE BO INACZEJ CZEAKA SIE WIZYTA W POROADNI DIABETOLOGICZNEJ

Teraz zajmij się tym, co robić dalej. Tak jak koleżanka powyżej pisze. Zmień dietę, bo nawet jeśli nie masz cukrzycy, to lepiej sobie pewne rzeczy odpuścić. Nie przesadzaj też z ilością owoców, soków itd. One bardzo podnoszą poziom cukru we krwi, szczególnie winogrona. Jak masz ochotę na loda, to zamroź jogurt naturalny ze zmiksowanymi owocami. Unikaj też produktów dla diabetyków, bo one są słodzone fruktozą która też jest zdradliwa, lub co gorsza jakimiś sztucznymi słodzikami. Lepiej też zjeść własnoręcznie upieczony biszkopt, do którego dasz mniej cukru niż ciastko ze sklepu. Ogólnie wszystko brzmi strasznie, ale w praktyce nie jest tak źle. I ważne, że trzevba jeść częściej a mniej.

I trzeba się ruszać a nie siedzieć w miejscu. Spacery, łatwe ćwiczenia dla kobiet w ciąży. Ruch też obniża poziom cukru.

Gość Mamiiiikaaaa
dzieki dziewczny,to głodzenie sie to jednorazowo było i więcej tego nie powtórze, napisze wam co jadłam wczoraj: I śniadanie 6.30 rano: chlebek pumpernikiel z cienka warstwą masła i pomidorem i mała paróweczka cielęca. II śniadanie 9 rano: 1 jajko, kromka chlebka ciemnego z maselkiem i plastrem golonki z kurczaka. III sniadanie 12 po południu: kromka ciemnego pieczywa z masełkiem z plastrem wędzonego indyka i rzodkiewki obiad: dwa srednie ziemniaki, udko kurczaka duszone w piekarniku w pieczarkach i cebuli i surówka z pomidorów+cebula+jogurt. kolacja I: kromka chleba ciemnego+parówka cielęca+ogórek kolacja II: pół kromki chleba z pomidorem i plastem krakowskiej kiełbasy. czy wy dziewczyny obcykane w dietach mogłybyscie mi powiedzieć czy to w miarę ok jadłospis?

Gość oh my godddddd
toż to bomba kaloryczna!!!

Gość Mamiiikaaa
bez przesady ja jestem w ciąży przecież, to co mam jeść?

witam. dieta przeciwcukrzycowa nie jest dietą \"ścisłą\"! ( na diecie ściesłej nie je się nic ) do kolejnego badania jedz tak jak piszą dziewczyny, które też miały cukrzycę w ciąży i były na diecie. pamietaj aby w każdym posiłku były świerze warzywa ( zapoznaj się z tabelami WW, to będziesz mniej więcej wiedziała czego unikać a co jeść). odnośnie samego badania: na kilka dni przed badaniem (2-3dni) zapomnij o diecie i jedz to na co masz ochotę - białe pieczywo, ciasto, słodycze, cokolwiek chcesz ( da to prawdziwy obraz pracy twojej trzustki - pokaze, czy radzi sobie ona z wytwarzaniem odpowiedniej ilości insuliny). od godziny 20-tej dnia poprzedzającego badanie nie wolno ci już nic jeść ( możesz popijać niewielkie ilości wody). na samo badanie musisz być na czczo. to badanie będzie napewno bardziej miarodajne. i nie martw się ze nie zrobiłaś tego badania wcześniej bo robi sie je właśnie ok 24-25tc . ja po 50 g glukozy miałam podwyższony wynik, ok tygodnia później robiłam badanie w przychodni diabetologicznej i wynik był w górnej granicy normy, ale lekarka zleciła mi powtórkę po 2 tygodniach i już wtedy wynik był ponad normę.

Gość Mamiiikaaa
dzieki za odp. ale czy ten przykładowy jadłospis, który podałam może być wstępnie, przynajmniej do kiedy nie zrobiłam jeszcze obciążenia 75 g.

może być, tylko nie wiem czy czasem pumpernikiel nie jest barwiony karmelem.(?) lepiej zastąp go \"prawdziwym\" ciemnym pieczywem.