Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie znam sie na tym

Obowiazki swiadkowej. Prosze o rady.

Polecane posty

Gość nie znam sie na tym

Czesc dziewczyny, w sierpniu bede swiadkowa pana mlodego na slubie. Jestem w tych sprawach wlasciwie zielona, czy macie tu jakis temat (prosze o linka) lub podpowiedzi jakie na mnie spadaja obowiazki poza zbieraniem prezentow i kwiatkow? dziekuje wam z gory.

Gość nie znam sie na tym
glupi jestes czlowieku tak! 1sze miejsce za pierwszy ladacowy wpis. zadowolony?

ja ci nie poradze bo sama nigdy nie bylam swiadkowa ,i powiem ci ze nie raz szukalam na tym forum wsparcia i pomocy lecz sie zawiodlam nie licz na to ze ktos ci udzieli pomocy tu sa same egoistki snobki ..przewaga tematow to \"jak wam sie podoba moja suknia\"inne tematy je nie interesuja ..wejdz na weselnik trojmiasto i wpisz swiadkowa i wyskoczy troszke watkow>>powodzenia

Gość bbbbbbbbbbbbb
No przede wszystkim to zapytaj młodych, czy oczekują od Ciebie pomocy i jakiej. Szczególnie panny młode mają różne wizje, niektóre zechcą, żebyś po prostu była wsparciem w różnych sytuacjach, a niektóre każą Ci zabawiać gości i roznosić wódkę. Na forum nie będziesz tego ustalała, tylko z zainteresowanymi...

Gość nie znam sie na tym
dzieki serdeczne 🌼 porozmawiam wiec z mlodymi

Gość dys tajm in orendż
o ile dobrze pamietam to świadkowa pomaga ubrać sie Pannie młodej i dba o sukienke podczas przyjęcia i ogólnie o samopoczucie Młodej pary:P

Gość nie znam sie na tym
jestem swiadkowa pana mlodego, krawat bedzie sobie sam musial poprawiac

Gość dys tajm in orendż
to kto Pannie młodej pomoże sie ubrac? Taki jest zwyczaj, że to świadkowa pomoga. Co to za rozróżnienie, że jestes świadkową Pana młodego, a Panny juz nie???

Gość nie znam sie na tym
nie znam sie na tym panna mloda ma swojego swiadka niech on jej pomoze przeciez sie nie rozdwoje

Gość dys tajm in orendż
to świadek ma pomagać Pannie młodej?:D aha weź odpuść sobie to świadkowanie, bo jakaś taka niezbyt przydatna będziesz:P

Gość nie znam sie na tym
ja nie chcialam isc na swiadkowa ale mnie sami poprosili :O nie potrafilam odmowic, porozmawiam z mloda para czego ode mnie chca a tak w ogole to ile mam im dac pieniedzy?

Gość czarna koala
przeszukaj topic. jest kilka takich tematów, nawet o identycznym temacie jak Twój, w sensie że identycznie sformułowanymi :) a tak w skrócie - zakres Twoich obowiązków musisz ustalić z panną młodą. Na pewno ma służyć jej pomocą. Jeśli chcesz być IDEALNĄ świadkową to: - do ubierania to raczej pomóż młodej niż młodemu całkiem wyjątkowo, chyba że ona tez ma świadkową :P Młodemu co najwyżej wygładź krawat i marynarkę... - przypomnij młodemu żeby wziął do kieszeni chusteczki albo sama je miej pod ręką żeby podać młodej na wszelki wypadek; podobnie przypomnij młodej żeby sobie spakowała "niezbędnik i miała go gdzieś pod ręką, bo świadek może nie docenić wagi zapasowych rajstop :); - jesteś od pana młodego, ale kobiecym okiem obserwuj młodą i bądz gotowa pomóc jakby co z suknią, z welonem itd albo pilnuj żeby jej świadek to robił, bo mężczyźni nie zwracają uwagi na detale; - przypnij modemu porządnie stroik do butonierki!! - odbierasz kwiaty i koperty - to raczej ustal sobie ze świadkiem kto co bierze i gdzie to odkładacie; - pomagasz młodym rozbujac zabawę - proś do tańca samotnych wujków, chocbyś miała to robić zagryzając zęby; mozesz potem np. wyciągnąć z tłumu jakąś panią, zostawić ją w ramionach tegoż wujka, a sama poprosić następnego i w ten sposób rozkręcisz trochę tańce bez specjalnego wbijania się w jedne ramiona; - generalnie od czasu do czasu popatrz jak stoły wyglądaja i jak bedzie trzeba zwróć uwagę kelnerkom że trzeba talerze wymienić albo coś zabrać, co doniesc, że gdzies nie ma napoju itd; - staraj się jakby chronić młodych przed gośćmi - poproś żeby zwracali się z problemami do Ciebie a nie do niej; przygotuj sobie spis gdzie kto śpi, jak jest zorganizowany transport itd i w razie czego podawaj gościom do wglądu; - kup młodym Księgę Gości i przypilnuj żeby się wszyscy do niej wpisali!!; Ale według tej listy to normalnie byłabyś ideałem nad ideałami, a z reguły robi się o wiele mniej :) różnie w różńych regionach są tradycje - w niektórych oczekuje się że świadkowie przystroją samochód za własne pieniądze, w innych że kupią kotyliony dla gości - dopytaj młodego. jakie ma oczekiwania...

Gość nie znam sie na tym
dziekuje wielce za tak obszerna porade. zastosuje sie do niej. nad ksiega gosci tez juz myslalam, mam zamiar kupic. co sadzisz zeby robic gosciom zdjecia (mam polaroida/ albo digi cam) i wklejac obok wpisow?

Gość czarna koala
"nie znam sie na tym - panna mloda ma swojego swiadka niech on jej pomoze przeciez sie nie rozdwoje" ale przyznasz że z lekka niestosowne bedzie jak bedzies zpomagała się ubierac młodemu?... a jej bedzie pomagał jakiś facet?... zapytaj przynajmniej czy nie trzeba jej pomóc, może jej mam pomoże w ubieraniu, ale bedzie grzecznie gdy zapytasz. "nie znam sie na tym - ja nie chcialam isc na swiadkowa ale mnie sami poprosili, nie potrafilam odmowic" a niesłusznie. bedziesz musiała dbac o imprezę, a nie widzę po Tobie entuzjazmu. przynajmniej się uśmiechaj do zdjec... "a tak w ogole to ile mam im dac pieniedzy? " tyle na ile CIę stać.

Gość czarna koala
jestem bardzo za tymi zdjęciami. albo żeby jakoś przy wpisach gości umieścić kartki z życzeniami od nich?... wkleić tak że jak otwierasz to po lewej masz kartkę a po prawej wpis?...

Gość nie znam sie na tym
chce sie przylozyc do "swiadkowania" dlatego zalozylam ten temat. nie napawa mnie to entuzjazmem ale podejde do tego profesjonalnie wiec bedzie dobrze. dzieki @ll za rady

Gość nie znam sie na tym
kartki to chyba za duzo beda miejsca zajmowac. myslalam raczej o zdjeciach, bo wtedy nikt sie nie wymiga i beda uwiecznieni wszyscy. dla dzieci przygotuje kredki niech im cos namaluja ladnego w ksiedze.

Gość czarna koala
no proszę jakie masz ładne pomysły :)

Gość dys tajm in orendż
możesz jeszcze pozasuszać kawałki kwiatków z bukietów i przypiąć w odpowiednie miejsca, ale to raczej pomysł dobry jesli świadkujesz u brata lub siostry Zapytaj sie Panny młodej czy nie przechować Jej np błyszczyka albo innych niezbędnych dla Niej kosmetyków Aha pomyślcie ze świadkiem czy nie warto przygotować butelki wódki z wodą w środku dla Młodych:)

Gość ===pp-
no nie przesadzajcie!! swiadek to nie darmowy wyrobnik!! ma roznosic wodke, zabawiac starych wujkow, dzieciaki itp.?! moze jeszcze ma sie rozebrac, zeby zabawic gawiedz? swiadek to osoba, ktora ma poswiadczyc ze slub sie odbyl. Jak potrzebujecie wodzireja albo organizatora wesela to sobie wynajmijcie go, a szukajcie darmowego jelenia w dupach wam sie poprzewracalo, a czarna koala to juz zdecydowanie przesadzila

Gość nie znam sie na tym
spotkałam sie z opinia ze jako swiadkowa jestem zoobowiazana zrobic loda panu młodemu, w koncu to jego koniec wolnosci, słyszałyscie o tej tradycji?bo mam troche watpliwosci...:-O

Gość nie znam sie na tym
ale fajny podszyw :) to pierwszy w tym roku jaki mi zrobiono

Gość czarna koala
nie przesadziłam, tylko zebrałam do kupy to co jest pisane, żeby dziewczyna nie musiała przegrzebywać wszystkich stron. napisałam przecież że się robi o wiele mniej. ja np tylko się zajmowałam młodą, kwiatami z życzeń i troszkę pilnowałam żeby nkt za długo nie siedział pod ścianą. reszta szła sama.

Gość nie znam sie na tym
no wlasnie, to forum jest jakies dziwne. ludzie chca komus poradzic to nie czepia sie jeden z druga. jeszcze czegos takiegos jak tu nie widzialam.

uważam, że powinnaś porozmawiać z młodymi. na moim weselu świadkowie mają pewne obowiązki - m.in. roznoszenie alkoholu. natomiast nie chcę żadnych ksiąg pamiątkowych. u mojej koleżanki świadkowie tylko podpisali dokumenty w kościele i na tym się skończyła ich rola. co region, a nawet co wesele to inne zwyczaje :)

Gość Z bloga Wedding Planner
Świadkowa Panny Młodej Jest ona prawą ręką Panny Młodej, dlatego wybór odpowiedniej kandydatki na to "stanowisko" powinien być dobrze przemyślany. Z pewnością w żadnym razie nie powinien opierać się na chwilowym kaprysie a tym bardziej poddawać naciskom ze strony rodziny, która uważa, że najlepszą świadkową będzie siostra (rodzona lub cioteczna). Panna Młoda sama musi podjąć tę decyzję i jeśli uważa, że najlepszą Świadkową będzie jej "psiapsióła", wszyscy powinni uszanować ten wybór. Świadkowa organizuje Wieczór Panieński, bierze udział w kompletowaniu garderoby ślubnej Panny Młodej, doradza przy doborze sukni, dodatków i sposobie uczesania. W dniu ślubu pomaga Pannie Młodej nałożyć suknię a podczas samej ceremonii zaślubin trzyma jej ślubny bukiet (o ile nie ma specjalnie przygotowanego wazonu).