Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

czeresnia

jak zostac dyrektorem szkoly?

Polecane posty

Wiem, ze sa specjalne studia, ktore trwaja rok i, ze trzeba miec, az 5 lat praktyki nauczycielskiej. Jestem swiezo upieczonym nauczycielem francuskiego, a teraz robie uzupelniajace mgr z zarzadzania. Slyszalam, ze dyrektor moze zostac przyjety na kontrakcie menadzerskim czy wtedy tez jest potrzebna 5 letnia praktyka zawodowa?? Wiem, ze to bardzo ciezka praca, ale juz sie nie moge doczekac!! bede najwapanialszym dyrektorem i stworze najlepsza szkole w Polsce!!

Gość wielorybowa
Znałam takich trzech.Ludzie nie zadowoleni z życia,surowi i posępni.Bez rodzin. Moja ciotka też była dyrektorką szkoły.Ześwirowała,miała wylew i potem kradła batniki z pobliskiego skelpu.Teraz się leczy.Myślę że to duży stres,mieć odpowiedzialność za np.2500 dzieciaków.Nie polecam to chyba najtrudniejszy zawód świata

:DD o matko, z Twojego postu wynika, ze to jakis koszmar:) ja tam jestem pelna pasji i optymizmu. Wiem, ze to duzy stres i odpowiedzialnosc, ale jaka satysfakcja, kiedy szkola zwycieza w rankingach! Mysle, ze sprawdzilabym sie na tym stanowisku.

Heh chyba znam to środowisko...;D Stanowisko dyrektora przedszkola czy szkoły może być powierzone nauczycielowi mianowanemu lub dyplomowanemu, który: 1) ukończył: • studia wyższe magisterskie i ma przygotowanie pedagogiczne oraz kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela w danym przedszkolu, szkole lub placówce oświatowej, • studia wyższe lub studia podyplomowe z zakresu zarządzania albo kurs kwalifikacyjny z zakresu zarządzania oświatą, 2) posiada: • co najmniej pięcioletni staż pracy pedagogicznej na stanowisku nauczyciela lub pięcioletni staż pracy dydaktycznej na stanowisku nauczyciela akademickiego, • zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowniczym, 3) w okresie 5 lat bezpośrednio przed powierzeniem stanowiska dyrektora uzyskał co najmniej dobrą ocenę pracy w przedszkolu, szkole lub placówce, a w przypadku nauczyciela akademickiego - pozytywną ocenę pracy w okresie ostatnich 4 lat pracy w szkole wyższej, jeżeli stanowisko dyrektora obejmuje bezpośrednio po ustaniu zatrudnienia w szkole wyższej, albo w okresie roku bezpośrednio przed przystąpieniem do konkursu na stanowisko dyrektora uzyskał pozytywną ocenę dorobku zawodowego, 4) nie był karany: • karą dyscyplinarną oraz nie toczy się przeciwko niemu postępowanie dyscyplinarne, • za przestępstwo popełnione umyślnie oraz nie toczy się przeciwko niemu postępowanie karne, • zakazem pełnienia funkcji kierowniczych związanych z dysponowaniem środkami publicznymi. Nie tylko nauczyciel może kierować szkołą Stanowisko dyrektora przedszkola, szkoły, placówki oświatowej oraz zespołu szkół lub placówek oświatowych może być powierzone również osobie niebędącej nauczycielem, która : 1) ukończyła: • studia wyższe magisterskie, • studia wyższe lub studia podyplomowe z zakresu zarządzania albo kurs kwalifikacyjny z zakresu zarządzania oświatą, 2) posiada: • co najmniej pięcioletni staż pracy, • wykształcenie i przygotowanie zawodowe odpowiadające kierunkowi kształcenia w szkole lub zakresowi zadań placówki, • zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowniczym, 3) nie była karana: • karą dyscyplinarną oraz nie toczy się przeciwko niej postępowanie dyscyplinarne, • za przestępstwo popełnione umyślnie oraz nie toczy się przeciwko niej postępowanie karne, • zakazem pełnienia funkcji kierowniczych związanych z dysponowaniem środkami publicznymi.

a tak na marginesie, to cięzki ten francuski, bo mam ambicje się go uczyć? ;D

czy istnieje stanowisko asystentki dyr szkoly? czy od tego jest sekretarka?

Powiem szczerze, że nie spotkałam się z asystentką, co najwyżej z zastępcą...

nom trudny, w kolegium nauczycielskim sie go nie nauczysz, ja kontynuuje studia w paryzu, zeby nauczyc sie dobrze. Dobra to moge byc zastepca na poczatek ;p

Gość upupuppupu
up