Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość DEMOKRACJA po polsku

Ludzie zagłosowali za skorumpowanym prezydentem

Polecane posty

Gość DEMOKRACJA po polsku

Jacek Karnowski będzie nadal pełnił funkcję prezydenta Sopotu - wynika z oficjalnego wyniku referendum, ogłoszonego w poniedziałek w nocy przez Miejską Komisję Wyborczą w Sopocie. :) Kłopoty Karnowskiego zaczęły się w lipcu 2008 r., kiedy to "Rzeczpospolita" ujawniła, że prezydent miał złożyć miejscowemu przedsiębiorcy Sławomirowi Julke propozycję korupcyjną. Julke, który chciał przebudować strych kamienicy w Sopocie, stwierdził, że w marcu 2008 roku prezydent Sopotu zażądał od niego dwóch mieszkań, które miałyby powstać na tym strychu. Zdaniem biznesmena, prezydent chciał dostać lokale jako zapłatę za pomoc w uzyskaniu od swoich urzędników koniecznych pozwoleń na przebudowę. Julke dostarczył prokuraturze nagranie rozmowy z Karnowskim, która miała dowodzić winy prezydenta. Po ujawnieniu afery Karnowski zrezygnował z członkostwa w Platformie Obywatelskiej, której na Pomorzu był jednym z założycieli. Pod koniec stycznia gdańskie biuro Prokuratury Krajowej zarzuciło Karnowskiemu przyjęcie korzyści majątkowych w wysokości ponad 67 tys. zł od miejscowego dilera samochodowego Włodzimierza Groblewskiego. Diler miał sprzedać prezydentowi po zaniżonej cenie (w sumie o 52,2 tys. zł) trzy auta, serwisować je za darmo (wartość usług oceniono na 13,4 tys. zł) oraz wykonać w domu Karnowskiego bezpłatnie prace remontowe warte 1,8 tys. zł. Kolejną - zdaniem prokuratury - łapówkę w postaci wykonanych bezpłatnie usług budowlanych o wartości 2 tys. zł, Karnowski miał przyjąć od innego miejscowego przedsiębiorcy - Mariana D. Oprócz przyjmowania łapówek prokuratura zarzuciła też Karnowskiemu, że zażądał od Sławomira Julkego łapówki w postaci dwóch mieszkań. Śledczy zarzucają też Karnowskiemu, że w 2007 roku przed przetargiem na samochody dla magistratu, złożył fałszywe oświadczenie, w którym stwierdził, że z firmą prowadzoną przez Włodzimierza Groblewskiego nie łączą go stosunki, które mogą budzić wątpliwości co do jego bezstronności wobec tej firmy. :) Po południu głosował premier Donald Tusk żoną i córką. Przed głosowaniem szef rządu mówił, że "ludzie będą wybierali pomiędzy czystością zasad - ja za tym się opowiem - a poczuciem, że chcą mieć dobrego prezydenta". - Ja te zasady zaproponowałem już kilka lat temu, kiedy zaczęły się podobne problemy w innych miastach. Jeśli ktoś stoi pod zarzutami, to powinien sam zrezygnować, i tutaj zdania nie zmienię - powtórzył premier. Zaznaczył jednak, że rozumie mieszkańców Sopotu, którzy będą głosowali za pozostawieniem Karnowskiego na fotelu prezydenta miasta. Po zagłosowaniu premier przyznał, że "było mu przykro głosować za odwołaniem przyjaciela". - Zawsze jest przykro, gdy z jednej strony są zasady, które samemu się głosi, a z drugiej strony przychodzi taki moment, że trzeba te zasady wcielać w życie i jest to jakby wbrew samemu sobie i okolicznościom. Takie sytuacje się zdarzają i trudno, to jest przykry dla mnie moment - dodał. :) taka to nasza polska właśnie

Mnie to już nie dziwi. Piskorski na eurodeputowanego też się sam nie wybrał. Żyjemy w głupim narodzie. :o

Gość po prostu pewnie
tez mnei to dziwi...ludzie zarabiajacy po tysiac zlotych miesiecznie albo i mniej dali szanse takiemu czlowiekowi dorobic sie jeszcze bardziej i wyciagac z przekretow takie pieniadze o jakich sami nawet nie maja smialosci marzyc

po prostu pewnie przemawia przez ciebie zawiść. :P

Gość jak moznaa
Coś mi się wydaję,że Ci co głosowali na niego to jego znajomi,rodzina,osoby ktorym cos załatwił.

Na Piskorskiego też głosowała rodzina? :D Rodzina i znajomi to za mało by zostać prezydentem miasta czy europosłem.

Gość samaEwusia-lat44
O!I TO WŁASNIE JEST PATOLOGIA. patologia nie jest danie dziecku zapomogi,obiadu w szkolnej stołówce,patologią są ludzie,którzy zgodzili,zagłosowali za tym,by ktoś taki jak karnowski,był prezydentem ich miasta.