Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka sobie jedna magda

USG 3D 4D

Polecane posty

Dziewczyny, chcialam tylko powiedziec, ze jesli macie okazje zrobienia usg 3D/4D to BAAAARDZO zachecam was do tego, bo to jest super wyjatkowe przezycie :) My dzis rano mielismy takie usg i do teraz (jest 14.40) chodze usmiechnieta od ucha do ucha :D Koncze wlasnie 28 tc i synka bylo widac z kazdej storny idealnie (juz nie moge sie doczekac az wroce z pracy do domu, zeby obejrzec plytke). Dla nas obojga bylo to niesamowite przezycie ujrzec naszego synka po raz pierwszy wyraznie, zobaczyc jego twarzyczke, jak otwiera oczka, ziewa, kreci sie, ma czkawke, pociera raczka lewe oczko i wiecie co, wiem przeciez, ze to niemozliwe, zeby taki maluszek sie usmiechal, ale nasz zrobil pare raz taki grymas twarzy, ze wygladalo to na usmiech :D Az lekarka zwrocila uwage i mowi "Widzicie jak sie synek do was usmiecha!":D (chociaz wiadomo, ze to przez przypadek, bo tak mu akurat wyszlo, ale nam az serducha podskakiwaly :D), dlatego polecam wszystkim, ktorzy maja taka mozliwosc, bo to jest naprawde ogromne przezycie i mimo, ze to naprawde droga impreza, warta jest swojej ceny. Tylko tyle chcialam napisac :)

Gość popieram calkowicie i rowniez
polecam 3D i 4D przyszlym rodzicom. Fantastyczne uczucie widziec swoja male dzieciatko :)

Gość kura dzika - kura domowa
mam dwa pytanka. po pierwsze w którym tygodniu ciąży można robić takie usg? ja jestem w 12 tygodniu więc to chyba za wcześnie jeszcze? a druga sprawa ile to mniej więcej kosztuje? zrobię napewno to usg, o cenę pytam z ciekawości.

Do kura dzika - wiesz co, ja ci nie powiem ile dokladnie kosztuje, bo ja nie mieszkam w PL, wiec ceny w Polsce sa na pewno inne i moze pojawiaja sie inne dziewczyny, ktore w tym sie orientuja. Jesli chodzi o czas zrobienia takiego usg to tutaj mowia ( mieszkam w Holandii), ze najlepiej jest robic tak miedzy 22, a 30 tygodniem ciazy, bo wtedy widac maluszka najwyrazniej, ale tu znow sa podzielone opinie...takze ja bym ci radzila rozejrzec sie u ciebie w miescie gdzie robia takie usg, tam zadzwonic i zapytac sie o cene i o to, kiedy najlepiej je zrobic. Powodzenia :D

Gość Kaaaaachaaaaa
ja byłam na USG w 12,6 tc (USG prenatarne) i lekarz też na chwilkę przełączył nam na USG 3D (co prawda powiedział, że to jeszcze trochę za wcześnie, ale zobaczymy maleństwo) no i przeżycie faktycznie duże. Ale to chyba zdecydowanie za wcześnie, nasze maleństwo miało wtedy ok 7 cm (mierząc od czubka głowy do kuperka ;)) ale mamy zdjęcie i płytkę :D

Mi powiedziała,ze najlepiej miedzy 24,a 28tyg.Wiecie co ja miałam robione jakies 4 dni temu,ale jestem zawiedziona pokazała nam tylko buzke i wszystko sie rozmazywało.Wydaje mi sie,ze zle trafiłam.Ona chyba nieumiała ustawic odpowienio obrazu

ja mam najpiekniejsze zdjęcia Frania z 24 tygodnia - pokazal cała buziuńkę - slicznie było widać. pan Doktor pstryknął chyba z 10 fotek. Mam pooprawiane:)

Ja mialam dopiero w 32 tc. Mam super pamiatke, do dzis pamietam jak malutka wsadzala sobie raczki do buzi i ziewala :) Tez mam na pamiatke zdjecia, niestety nie mam cd z filmem. Drugi raz mialam robione w 38 tc, ale juz nic nie bylo widac. Tylko brode ;) Mala juz byla bardzo nisko i kosc lonowa zaslaniala buzie. Nie mieszkam w Polsce, nic dodatkowo nie placilam za to badanie, byly to zwykle usg kontorlne, a technik wlaczala na chwile 4D by pokazac mi dzidzie.

Gość rena23
też polecam to usg, ja miałam robione w 24 tyg, tylko że maluszek nie chciał pokazać twarzy, zakrywał łapkami, ale jest to coś pięknego, polecam bardzo, szkoda że tak dużo kosztuje.

Ja zrobiłam sobie takie USG kilka dni temu - gdy Mała miała prawie 25 pełnych tygodni. Rewelacja, moim zdaniem - jeżeli ktoś chce pooglądać swoje dziecko, naprawdę warto. Córcia zakrywała twarz rączkami, robiła minki. Zobaczyliśmy twarzyczkę i zaczęliśmy porównywać, czyj ma nosek, a czyje usta ;) Im później wykonuje się takie USG, tym więcej można zobaczyć. Mój lekarz robi to USG między 22 a 28 tygodniem. USG w moim przypadku trwało prawie 40 minut, dostałam 2 zdjęcia trójwymiarowe i kilka zwykłych, dwuwymiarowych, do tego wydruk z dokładnym opisem wszystkich narządów dziecka. Kosztowało mnie to 140 zł.

Gość kwestia wyboru
nas stac ale ... popytałam radiologów i każdy odradzał dla tego tez sie powstrzymalismy od tego USG pali ono tkanke miekką w mózgu malucha, tu gdzie mieszkam (UK) robią tylko 2 skany, ja miałąm 3 ale ten 3ci z dala od główki, tyle co na pomiar bo szkoda dziecka, ale nie potępiam napewno to wspaniałe przezycie.

Gość fam_a
Witajcie! Do dziewczyn które już urodziły, czy takie zdj. w dużym stopniu oddają rzeczywistość? Po narodzinach maleństw można było zobaczyć podobieństwo? Sama robiłam 2 razy zdj. 3d. koło 20 i po 31 tc. i się zastanawiam jak to się ma do realnego wyglądu dziecka... a muszę jeszcze trochę poczekać. Pozdrawiam!

Moi znajomi mają teraz 1,5 rocznego synka. Nie wiem ile w tym jest prawdy, ale powiedzieli, że na zdjęciu z 30 tygodnia chłopak jest nawet podobny do tego, jak wygląda teraz ;)

Oczywiscie ze tak. Od razu wypatrzylam, ze mala ma usta po tatusiu i to prawda :) Teraz sie juz zmienila ( ma 11 miesiecy) ale zaraz po porodzie byla taka jaka ja widzialam w brzuszku. Wiec zyrafo, jesli wypatrzylas do kogo mala podobna, to tak juz bedzie ;)

Gość do kwestia wyboru dziewczyno
czy ty wiesz co piszesz?! Czy ty w ogole wiesz co to jest usg i na czym polega? Wez lepiej nie wypowiadaj sie na tematy, o korych nie masz zielonego pojecia...radiolg moja droga jest od przeswietlen rentgenowskich, a nie od usg! A TO DWIE MEGA TOTALNE ROZNE RZECZY!! Boze, znow sie zaczyna wymadrzanie kolezanek, ktore kompletnie nie maja pojecia o czym pisza...

I jeszcze jedno: poczytaj sobie przynajmniej na wikipedii, bo kompletnie nie wieszo czym mowisz (obojetnie czy poczytasz te info na polskiej czy na angilskieh wikipedii, napisane jest to samo) http://pl.wikipedia.org/wiki/Po%C5%82o%C5%BCnicze_badanie_ultrasonograficzne I jeszcze cytat z angielskiej wikipedii, zebys mnie tu nie probowala przekonywac to tych herezji: "...Current evidence indicates that diagnostic ultrasound is safe for the unborn child, unlike radiographs..."

Gość fam_a
heheh, to fajnie:) moj mały też ma usta po tatusiu :)))super, bo bardzo mi na tym zależało :p, a duże oczka po mamusi:)

Gość do do kwestia wyboru dziewczyn
a czy doczytalas wszystko co pisze na wikipedii na temat USG? bo cos mi sie wydaje ze tylko wymadrzac sie potrafisz Badanie USG płodu jest bezpieczne, zaleca się jednak wykonywać je tylko ze ścisłych wskazań medycznych, zgodnie z zasadą ALARA (ang. as low as reasonably achievable).

A wyobraz sobie, ze doczytalam, ale ty mnie nie zrozumialas. Kolazanka wyzej wrzucila do jednego worka usg i rozmowe z radiologiem, a wiadomo, ze radiolog jest od fal i przestwietlen rentgenowskich, a nie od usg, ktore sa falami dzwiekowymi i nie maja kompletnie nic wspolnego z rentgenem, wiec tez radze czytac ze zrozumieniem ;)

Gość saleminka8
ja byłam na 3D gdy maluszek miał 13w6d i jestem zadowolona,zdjęcia super.Widok ziewania przepiękny :)

Gość saleminka8
i już można było stwierdzić co mi tam w tym brzusiu rośnie :) narazie jest synek,zobaczymyw późniejszym czasie czy napewno :)