Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Salowa53

UWAGA NA SZPITALE!

Polecane posty

Gość Salowa53

Witam, od sześciu lat pracuje jako salowa w szpitalu, od czterech na oddziale gruźlicy i chorób płuc. Uważam, że szpital w którym pracuje wyzyskuje pracowników, co odbija się także kosztem pacjentów. Przydzielony mi przy podpisaniu umowy o pracę zakres obowiązków ma się nijak do wykonywanej przeze mnie pracy. Otóż, powinnam się zajmować utrzymywaniem czystości na oddziale (ogólnie sprzątaniem). W rzeczywistości poza tym podaje pacjentom leki, rozdaje posiłki, dbam o ich czystość osobistą, karmie ciężko chorych, ściele łóżka, choć znajduje się to w zakresie obowiązków pielęgniarek. Jest to niehigieniczne i niebezpieczne dla zdrowia pacjentów. Pielęgniarki wysługują się personelem niższego rzędu, tłumacząc, że mamy obowiązek wykonywania wszystkich ich poleceń. Same mimo, że jest ich w ciągu zmiany 7 na oddziale a ja jedna, nie zajmują się pacjentami, nie reagują na ich wezwania, sama byłam kiedyś świadkiem (o zgrozo!) gdy na jednym z innych oddziałów to salowa musiała odłączyć kroplówkę pacjentowi, ponieważ wszystkie pielęgniarki w niewyjaśnionych okolicznościach ulotniły się z oddziału. Nie mogę, także pominąć stosowanego wobec pracowników mobbingu, objawiającego się głównie agresją słowną. Mimo tych wszystkich faktów pielęgniarki pobierają dwukrotnie wyższe wynagrodzenie od salowych a dyrektor chwali się tym, iż jego placówka jest niezadłużona ( kosztem zdrowia pacjentów!). Nie wiem jaki powinnam przedsięwziąć środki, bo w takich warunkach nie da się pracować. Znalezienie w moim wieku nowej pracy jak wiadomo jest potwornie trudnym zadaniem (już przyjęcie tej pracy przy moim wykształceniu było aktem desperacji), szczególnie, że do emerytury brakuje mi tylko 5 lat. Pomóżcie, co Waszym powinnam w takim przypadku robić?

Gość Salowa53
Do góry! Proszę o opinie!

Gość kjdkjdkjd
Hmm 53 lata - to twój wiek? Zawsze mogłabyś opiekować się osobą starszą albo powysyłać cv do prywatnych klinik...

Gość Salowa53
Dziękuję, w sumie zastanawiam się dlaczego ciągle domagają się podwyżek, skoro (nie tylko tam gdzie pracuję) nie wykonują swoich obowiązków. Dzisiaj grożono mi, że jeśli coś mi się nie podoba to mogę zmienić pracę.

Gość Salowa53
"W pobliżu" mojego domu nie ma prywatnych klinik :( Mieszkam w małej mieścinie gdzie jest tylko państwowy szpital. 53 to rok mojego urodzenia.

Gość Salowa53
Do góry!

Gość nic nie zrobisz
musisz zacisnac zeby piracowac ,wg badan swiatowych mamy najgorsza słuzbe zdrowia i najwiekszą umieralność dzieci

Gość Salowa53
Na razie groziła mi oddziałowa. Wcześniejsza emerytura mnie niestety nie obejmie :(

Gość pielegniarka praktykantka
no niestety taka jest szara rzeczywistość. Nas, praktykantów tez wszyscy wykorzystują do pracy poza obowiązkami. Ostatnio zatrudniona w szpitalu pielęgniara kazałą mi iść po drożdżówke do sklepiku szpitalnego. Już nie wspomne o tym że używają takich słów, jak: "wez się teraz za ściere i do sprzątania...!!!"

Gość Salowa53
Ja ostatnio usłyszałam tekst, tu cytat: " jeśli mi się tak spodoba i chcesz mieć pracę to będziesz u mnie w domu myć okna, a nie tylko na oddziale" :(

Gość wituś-sprytuś
trzeba się było uczyć

Gość Salowa53
Mam wykształcenie średnie, maturę. Tak się w moim życiu złożyło że nie mogłam podjąć studiów. Większość pielęgniarek z moich okolic skończyło licea o profilu pielęgniarskim, i to wszystko. Więc w czym są ode mnie lepsze? A nawet jeśli tak by było, to moim zdaniem żaden człowiek nie ma prawa w ten sposób traktować drugiego człowieka. Powinnyśmy razem zgodnie pracować dla dobra pacjentów. Dziękuję wszystkim za wsparcie i dobre rady.

Gość Salowa53
Do góry!

Gość Salowa53
Do góry!

Uważam, że autorka opisuje bzdury. Sama musiała odpiąć kroplówkę... Nie wierzę w to. Głupoty.

Gość ty to chyba w psychiatryku
pracujesz i zaraziłaś sie czyms ...:O :O nie obrażaj pielegniarek !:O nie wiem gdzie pracujesz ale nie wierze w te pierdoły !!!!!!!! A z tą kroplówką to już przegiełas ...

Gość nie wiem co ty łykasz ale
zmień dillera albo bierz połowę 😠 I jeszcze chlejesz chyba bo podwójnie widzisz !!!! Bo ciekawe gdzie ty na oddziale widziałas na dyzurze 7 pielęgniarek !????

Żartujesz chyba? Podpisując umowę masz jasno określone obowiązki. Nie musisz i nie powinnaś wykonywać takich obowiązków jak rozkładanie leków! Pielęgniarka prawdopodobnie wyleciałaby z pracy gdyby udowodniono jej takie zaniedbanie.

W którym szpitalu w ogóle są jeszcze salowe? Bo teraz szpitale zatrudniają firmy sprzątające, a część obowiązków salowych przejęły waśnie pielęgniarki.

Gość Dajcie spokój babie sie nie
chce robic i pisze bzdury ...albo dziecko sie nudzi jakies !:O Mam 2 siostry pielegniarki ,moja ciotka jest pediatrą w szpitalu i nie wiem kto pozwoliłby sobie na to aby na jego dyżurze taki ktos podawał leki albo kroplówke odłączał ????taaa jasne ....nawet prowokowac trzeba umiec 🖐️

Gość Dajcie spokój babie sie nie
Salowe jeszcze sa w szpitalach ale przenigdy nie robią takichg rzeczy nie uwierze w to nigdy !Pielegniarka pozwoli salowej podawac leki a sama idzie na kawke tak?! Weżzzz

Gość ostatnio w Kraku
moja Mama była w szpitalu (jest niechodząca) ale SALOWEJ to ja nigdzie nie widziałam ...............natomiast pielęgniarka jak tylko mnie zobaczyła mówiła - ufff - dobrze, że pani jest ..............ROBIŁAM koło MAMY WSZYSTKO .........................ja wiem że Wam "Piguły" jest ciężko ale trochę doopy mogłybyście ruszyć !

U nas w szpitalu salowe jeszcze są. Leków nie podają ani nie podają kroplówek. Za to karmią chorych, zmieniają pampersy i myją pacjentów co należy do obowiązków pielęgniarek. Plus oczywiście sprzątają.

Gość miliiiiiiiiiiii
lezalam w szpitalu w lutym i sa jeszcze salowe, i sprzataly codziennie rano itp... a pielegniarki byly ok, jak dla mnie bardzo mile i cierpliwe... to zalezy w jakim sie jest sprzitalu i jaki tam jest personel...

Gość ostatnio w Kraku
Taaaaaaa myślę, że to zależy w jakim szpitalu , jakim oddziale i w jakim mieście:o Sprzątaniem zajmowała się firma - nie salowa bo jak pisałam na tym oddziale (wewnętrzny) takowej nie było!!!

Gość pewnie ze zalezy od szpitala
lezałam kiedys miesiąc ...salowe sprzatały i karmiły tak .Ale na oddziale były 2 pigułki a na nocce tylko 1 !!!Sama widze,ze mają braki w kadrach nie chcą dziewczyny pracowac w tym zawodzie bo to cholernie nie wdzięczna praca

Gość gość
Niestety, pielęgniary wykorzystują salowe :O