Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kolezaneczka z partetu

dlaczego polska jest tak zacofanym krajem??????? kuzynka z anglii przjezdza to

Polecane posty

Gość kolezaneczka z partetu

nie moge sie nasluchac! kocham swoj kraj ale wkurza mnie ze wszytsko drogie za wszytsko trzeba placic, brak placy zabaw z bezpiecznymi hustawkami dla niemowlkakow, zero spotkan z dziecmi za darmo, wszytsko drogie, kuzynka mi przywiozla sudocrem za 26 zl 450 gr, a u nas 250 kosztuje 52 zl!!!!!!!!!!!! szczepienia ma za darmo, leki do 16 roku dla dzieci za darmo, mleko za darmo, tabletki anty za darmo.... jada na wycieczke za darmo sa wypozyczane plecaki dla niemowlat ze stelazem a u nas???????????????? patrze przez okno i widze piaskownice jedna hustawke i koniki....

Gość trtr
A u nas dno, metr mułu i gnijące wodorosty czyli we-ge-ta-cja. A, i zadowolone mordy Tusków i podobnych w telewizji.

Gość z ta wycieczka i mlekiem
to kolezanka chyba troche przesadza :O

Gość kolezanka to chyba
na jakims socjalu zyje, skoro nawet mleko ma za darmo :P

mi mała:) No wlasnie....:o Pewnie, ze jest latwiej niz w Polsce niestety, ale ludzie przyjezdzaja i opowiadaja takie bzdury, ze sie slabo robi. A ci, co w kraju siedza w to wierza:o

Gość kolezanka to chyba
gusiaq, dokladnie, tu zyje sie lepiej niz w Pl, ale trzeba tez porzadnie na to pracowac, a z opowiadan ludzi wynika, ze KAZDY ktory pojedzie..to jedzie pracowac " w biurze" i po pol roku kupuje sobie dom :O a ludzie w to wierza

Dokladnie, pracowalismy oboje i bylo super. A teraz kiedy ja siedze w domu z dzieckiem (moja firma zostala zamknieta:/) wcale nie jest latwo. A takich co ciagna benefity, mieszkaja po 15 osob w jednym domu, ale w Polsce szpanuja co to nie oni to znam mnostwo. Albo pseudo samotne mamuski:o

A to sie usmialam z beneficiary :D Zyje z zasilku, a w Polsce sie chwali, jak to jej dobrze jest za granica :D

Gość i pewnie WYCIECZKE
do supermarketu ma za darmo, bo na piechte :D

Gość 1987456
Jakby im tam bylo tak super ,to na stale by do polski nie wracali.

A sudocrem bez watpienia tutaj bedzie tanszy.. w koncu jest produkowany w Irlandii.

Ale trzeba oczywiscie przyznac racje, ze w Polsce polityka prorodzinna jest tragiczna. W Niemczech przedszkole kosztuje ok. 100 euro na miesiac. Jesli oboje rodzice pracuja, to jest to naprawde niewielki wydatek. Szczepienia i leki dla dzieci tez sa darmowe. Grupy malucha tez. No i niestety takze tutaj z dzieci mozna \"zyc\".

Gość mama mimi
"W Niemczech przedszkole kosztuje ok. 100 euro na miesiac. Jesli oboje rodzice pracuja, to jest to naprawde niewielki wydatek." A w Polsce? wPolsce podobnie, przedszkole kosztuje okolo 500zł na miesiac, jesli oboje rodzice pracują to ich na to stać!!!

Gość 111111
przedszkole w polsce kosztuje ok 300-350 zł

Tylko, ze w Niemczech rodzice maja srednio 2000 euro miesiecznie. Wiec jak wydadza 100 na miesiac na przedszkole, to nawet tego nie poczuja.

co do przedszkoli w uk owszem sa drogie ale jesli oboje rodzicow pracuje a przedszkole jest zarejestrowane to mozna dostac zwrot nawet do 80% to jest tzw polityka zachecajaca matki do powrotu do pracy :) co do zasilkow zeby dostac Income Based albo Jobseeker Allowance albo Income Support to zadne z rodzicow nie moze pracowac... wiec mleko za darmo talony na owoce warzywa itd dostaja na prawde biedni albo.... na maxa oszukujacy rzad ale za to miozna dostac zdrowo po dupie nie daj boze zostanie odkryte oszustwo to HM Revenue od razu na przesluchanie wzywa i grzywna albo nawet areszt trzeba uwarzac ja siedze w domku z dzieckiem ale za to maz pracuje czasem od 7 rano do 22.... cos za cos jedyne co faktycznie jest lepsze to darmowy porod i szczepionki ;) bezpieczne place zabaw, piekne parki i playgroupy :) (ktore wcale darmowe nie sa bo kosztuja od funta do 2 ;) )

Gość mi mala
mi mala a gdzie ty widzialas 15 polakow z dziecmi w jednym domu? czy to na pewno nie byli pakole albo inni babaje?

Gość izmaya1
Jaki kto byl w Polsce, taki bedzie za grancia. Ja w swoim srodowisku nie znam ani jednej kobiety, ktora by miala 3-4 dzieci i zero pracy. Po prostu nie znam, a nie jestem z \"klas wyzszych\". Pochodze z przecietnych \"polaczkow\" z jao takim wyksztaleceniem (srednim), ale jakos nie pamietam, zeby ktos przekrety robil i na benefitach siedzial. Ani w Posce, a ni w UK. Owszem, ogladam czasem reportaze o takich \"sprytnych\", na podobnej zasadzie jak w Polsce oglada sie pijaczkow pod GS. Ale sama mialam do glowy wpojona potrzebe pracy oraz przekonanie, ze pieniadze tylko z pracy przychodza (jesli sie nie jest akurat zlodziejem).

Gość i racja izmaya

Gość LOLek_
:D

Gość lalunia32
a przepraszam bardzo ? ten sudocrem jest tanszy w Anglii czy w Irlandii .... rozumiem że w obu krajach..... a odnosnie naszej Poski -to śmiech siedze w domu wychowuje dziecko i dostaje 0 zł, poniewaz męża dochody przekroczyly 2 zł PLN / NA OSOBE !!! Brak słów !!! Niech mi nikt nie mówi, że w Polsce jest super !!!

Gość nie przesadzajcie
Nie jest u nas super ale zauważcie ze w wielu krajach jest gorzej. Chcielibyście żyć na Białorusi labo na Ukrainie? W jakiejś afryce czy chinach? Wasze 6 letnie dzieci pracowałyby w fabryce a o sudokremie to nikt tam nie słyszał. Ja tam się ciesze z tego co mam. Wiem, ze za dużo nie mam i inni mają lepiej, ale na chleb mnie stać, dach mi nie przecieka wiec nie zamierzam mieć wyrzutów do całego świata. Spora ilosć ludzi na ziemi ma gorzej niż przeciętny polak!

Gość
Jak kogoś nie stać na dzieci to nie powinien ich mieć

a ja kocham Polske... mam znajomych co tez są w anglii i zachwalaja, a w rzeczywistosci to wcale tam tak pieknie nie jest, ostatnio wyszlo szydło z worka i za szczesliwie nie maja. Co do placy zabaw to czasami trzeba powalczyc w radzie osiedla, u nas w Poznaniu nie ma problemów... placy zabaw jest peeeełno i bardzo fajne, kolorowe... wszystko zalezy od mieszkanców. Jak tak Ci sie tutaj nei podoba to jedz za granice, zobaczysz czy faktycznie tam tak super;)

Gość A JA WAM COS POWIEM
mieszkam w uk od 5 lat (mamy 5 dzieci) obydwoje pracujemy zeby nie bylo:P mieszkanie socjalne nam juz 3 razy proponowali...ale nie wzielismy nigdy bym do polski nie wrocila,chociazby dlatego ze sa tu darmowe leki,sama sie lecze a w polsce czesto 500 zl w aptece bylo malo :o kocham ten kraj :D

beneficiara nie beneficiara ale w PL nawet jak jestes bidny i bezrobotny to nic ci sie eni nalezy :/ marne 500zl bezrobocia i 67 na dziecko smiechu warte :/ a tam przynajmniej jest zapewniony socjal na poziomie

Gość A JA WAM COS POWIEM
I CIAGLE WYPRZEDAZE UWIELBIAM dzieciaki maja markowe ciuchy co w polsce mogly by pomarzyc