Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AgataXX1

Czy któraś z was NIE MIAŁA w ciąży badania przezierności karku płodu?

Polecane posty

Gość AgataXX1

Jakie mogą być skutki nie wykonania tego badania?

Gość Asiulkaaa..
jak to nie miała? przecież to jest obowiązkowe badanie!

Gość AgataXX1
Ale nie wszędzie, ja mieszkam w Irlandii i nie załapię się na usg przed 14 tygodniem, a podobno tylko do tego czasu można to badanie zrobić. No i co teraz? Jakie mogą być skutki?:(

Gość AgataXX1
I co naprawdę wszystkie miałyście to badanie?

Gość o jezu przestań
ja nie miałam jakie skutki ? żadne, no pomyśl przez chwilę logicznie!

Gość ggggbb
skutek zaden tu chodzi owiedze o co potem znią zrobisz ja mialam

Gość AgataXX1
Czyli chodzi o to, że co ma być to i tak bedzie, a od badania zależy, czy będę wiedziała o ewentualnej chorobie dziecka czy nie? Dobrze rozumiem? To moja pierwsza ciąża więc nie wiem. A czy jeśli wykonam badanie w 15 tygodniu ciąży to wyniki będą jeszcze miarodajne?

Jeżeli nie zrobili Ci badania do 13 tygodnia to już po ptakach - później wykonanie tego badania nie da żadnego wyniku. Później będziesz miała robione USG połówkowe, w okolicy 22 tygodnia, wtedy możesz poprosić o zbadanie przezierności karkowej i obecności kości nosowej, w tym czasie też podane są odpowiednie wymiary więc dowiesz się czy jest dobrze. A skutki nie wykonania tego badania? Po prostu nie wiesz jaki jest jego wynik ;)

Gość o jezu przestań
właśnie tak ja też jestem w 15 tc, badania nie robię, nie widzę potrzeby, jak dziecko ma wadę to nie usunę przecież miałam już 2 razy usg, w 6 tc i w 8tc, teraz będę miała kolejne w 22tc, a potem przed porodem, chodzę do dobrego specjalisty, który jest ordynatorem oddziału ginekologicznego w szpitalu wojewódzkim i mam do niego pełne zaufanie.

Gość AgataXX1
Zyrafa no to jak w końcu jest, po 13 tygodniu już nie daje wyniku, ale w 22 tygodniu mogę poprosić o zrobienie tego badania? Nie bardzo rozuimem:O Przecież 22 tydzień jest właśnie kilka tygodni po 13-tym:O

to badanie jest obowiązkowe jednak też spotkałam się z przypadkiem że lekarz go nie zrobił:o tak jak ktoś napisał w 15 tyg jest juz za późno ale jesli chcesz być spokojniejsza zrób sobie test potrójny PAPPA - również wykrywa prawdopodobieństwo wad u dziecka. Jedyną konsekwencją nie zbadania przezierności przez lekarza byłoby gdyby okazało się ze dziecko może miec wady genetyczne a ty nie będziesz o tym wiedziała, a gdybyś wiedziała - zdecydowałabyś się np na terminację ciąży.

Gość AgataXX1
A o co chodzi z tą kością nosową, może jej nie być???

Test PAPP-A też można zrobić bodajże do 13 tyg i 5 dnia ciąży. Nie powiem Ci dlaczego tak jest. Ja miałam robioną przezierność 2 razy - w 13 tygodni i 0 dni, a potem drugi raz lekarz zmierzył ją w 23 tygodnie i 5 dni - i ponownie powiedział że jest w porządku. Z tego wynika, że można te badanie zrobić także w USG połówkowym. Ale nie robi się tego w dowolnym terminie, tylko w konkretnych, wyznaczonych ramach czasowych. Kość nosowa powinna być u zdrowego dziecka, ale przy zespole Downa i przy kilku innych chorobach genetycznych jest mniejsza lub może jej w ogóle nie być.

kiedy jej nie ma jest to również niepokojący objaw że dziecko może mieć wady genetyczne - ryzyko wad jest wówczas znacznie zwiększone. Kość nosowa powinna się pojawić ok 11 - 14 tyg.

Gość agata masz googla
poczytaj artykuły medyczne to się dowiesz !

Gość AgataXX1
Dzięki za odpowiedzi. Czytam cały czas różne artykuły, ale nie wszystko mi wyjaśniają, to moja pierwsza ciąża i nie wiedziałam np. co z tą kością nosową, a w artykułach nic nie znalazłam.

przeciez jak mieszkasz w irlandii to usg bedziesz miala w 12 tygodniu robione normalnie z NHS a nastepne mozesz zrobic w pl jesli chcesz. Ja mialam pierwsze w UK a potem w 20 tygodniu pelne USG genetyczne plodu.

Gość o jezu przestań
moja koleżanka miała to badanie i powiedziano jej, że dziecko na 100% będzie miało zespół Downa, załamała się, miała 33 lata i żałowała, że nie zdecydowała się na dziecko wcześniej, nawet nie pomyślała o usunięciu i żyła w rozpaczy do porodu. Dziecko urodziło się zdrowe, dziś ma 3 lata i żadnych wad, wspaniale się rozwija. zdecydowałybyście się na usunięcie ciąży na jej miejscu ?

Ja tez z Irlandii, mimo, ze przez pomylke mialam usg \"bardzo wczesnie\" bo w 13 tc, to nie robili tego badania, kolejne szpitalne usg mialam w 42tc, tuz przed wywolaniem porodu... No coz, Irlandczycy do ciazy podchodza nieco inaczej, ale jezeli chodzi o podejscie do ciezarnej, opieke szpitalna i godne traktowanie, to jesli kiedykolwiek bede miala znowu rodzic, to tylko w Irlandii... Pobyt w szpitalu wspominam z lezka w oku, wiec droga autorko nie stresuj sie niepotrzebnie tym, ze pominieto jakies badanie (istotne co prawda...) bo w trakcie ciazy jeszcze wiele innych rzeczy Cie zaskoczy.

w takim razie lekarz Twojej koleżanki to konował bo żaden normalny specjalista nie stwierdziłby po badaniu przezierności dziecko na 100% będzie miało zespół downa:o konieczny jest szereg innych badań a i wtedy wynik jest podawany z prawdopodobieństwem a nie 100% pewnością

Gość AgataXX1
AgaUK właśnie wiem, że powinnam mieć, a jednak nie łapię się na usg przed 14 tygodniem, dopiero w połowie 14, moje znajome miały jedna w 12, druga w 13, ja się po prostu nie załapałam na wizytę w szpitalu przed tym terminem, nie wiem czemu ale tak jest:O Trudno, co ma być to będzie, w rodzinie nie mieliśmy zadnych chorób genetycznych ani upośledzeń, więc wierzę, że będzie dobrze.

Gość AgataXX1
Czyzby - dzięki:) Też słyszałam mnóstwo pozytywnych opinii o szpitalu, w którym będę rodzić, w porównaniu z tym co słyszałam od znajomych, które rodziły w Polsce, to niebo a ziemia, więc chociaż tym się pocieszam;)

jeśli sie niepokoisz zrób sobie test potrójny PAPPA tak jak pisałyśmy wcześniej - wyjdzie na to samo a nie musisz się nigdzie zapisywać bo to zwykle badanie krwi

Agata-oni tutaj troche inaczej podchodza do ciazy i musisz sie z tym pogodzic. Owszem, po tym USG bedziesz miala mozliwosc zrobienia badan genetycznych, ale inwazyjnych-polegajacych na pobraniu probki plynu owodniowego, ale ja takich badan nie robilam, bo po pierwsze nie mialam zamiaru usuwac dziecka jesli byloby chore a po drugie to ma znikome ale zawsze jakies ryzyko. Natomiast zrobilam szczegolowe USG genetyczne w PL w 20 tygodniu ciazy, w ktorym wykluczono wady serca, prawdopodobienstwo wad genetycznych bylo niewielkie.

Gość a ja nie mialam z wyboru
bo sie balam po prostu, nie poszlam bo jakby sie okazalo ze down bo bym sie zalamala