Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

patrychaaa

Dziecko z obcokrajowcem...

Polecane posty

Witajcie.Jestem w związku z Nigeryjczykiem..kochamy się bardzo i planujemy mieć dzieci.Jest jednak wydaje mi się duży problem: on mieszka w Austrii, gdzie wiadomo językiem urzędowym jest niemiecki,mój facet mówi po angielsku a moja rodzina wiadomo po polsku..swoja przyszłość planuję raczej w Austrii i stąd problem..Boję się,że dla naszego dziecka może to być problem..od razu ma się uczyć wszystkich języków?Żeby pogadać z tatusiem,dogadać się po niemiecku w Austrii i dodatkowo wiedzieć co mówi do niego babcia,ciocia itd..Macie może jakieś rady?Może same jesteście albo znacie kogoś w podobnej sytuacji?

a dlaczego to ma byc problem dla dziecka? dziecko nie uczy sie tak jak dorosly, jezyk przyswaja automatycznie; moj maz jest francuzem, ja do dziecka mowie tylko po polsku, maz tylko po francusku, corka rozumie oba jezyki i zaczyna uzywac slow w obu rowniez, coraz sprawniej jej to idzie:) na studiach mialam kolezanke, ktora miala matke polke, ojca marokanczyka, wychowala sie w Maroku i wlada biegle czterema jezykami: polskim, francuskim, arabskim i angielskim; tak ze spokojnie, nie przejmuj sie na zapas...

Gość frenti
chcesz miec czarne dzieci?:O bleeee

Gość Kornelaaaaaa
Jej sprawa, co tobie do tego....

Gość frenti
Sory w sumie to napisalam to z zazdrosci, jestem taka brzydka ze nikt nawet kijem mnie nie chce dotknac....

Gość frenti
jak ja kocham podszywy:D

Gość frenti
Tylko ze niestety nikt sie pode mnie nie podszywa...

Moja szwagierka ma dziecko z Portugalczykiem - dogaduje się z nim po angielsku, ale cała jego rodzina mówi po portugalsku. Jej córka urodziła się parę dni temu, więc o jakichkolwiek postępach na razie nie ma co mówić, ale w przyszłości będzie musiała sobie poradzić. Dziecko będzie się uczyło 3 języków: polskiego, portugalskiego i angielskiego. Dzieci uczą się języków bardzo szybko, o wiele sprawniej niż dorośli. Wystarczy, że będzie się do dziecka mówić raz w jednym, raz w drugim języku. To przyjdzie mu samo ;)

Gość dfsghghjhj
kup sobie lepiej czarny bejsbol i wybij czarnucha z glowy!

Gość czarne kupyyyyy smierdza
wez kobieto tylko nie z czarnym,!!!!

Gość niee
Bedzie ok tylko nie mozna mieszac jezykow; czyli jak mowi zyrafa 'raz jeden raz drugi'...Ty mow konsekwentnie po polsku, maz we wlasnym jezyku a niemieckiego sie automatycznie nauczy. U mnie jest podobnie-ja po polsku, maz po swojemu a jak sie razem z dzieckiem bawimy, jestesmy wsrod ludzi to po niemiecku(zreszta my do siebie mowimy w domu po niemiecku). Co prawda corcia ma teraz dopiero 8 miesiecy i mowi glownie w swoim jezyku ale rozgadana jest bardzo wiec mysle ze da rade :)

Po pierwsze to rasistom dziękuję za jakże to inteligentne wypowiedzi :D Jakoś to będzie musiało być...na pewno łatwo nie będzie,ale damy radę!:)

Ja mowie do swojego po polsku, maz po angielsku a tesciowa po hiszpansku (chociaz niestety bardzo czesto tez po angielsku). maly juz w kazdym z tych jezykow mowi jakies wyrazy. Takie dziecko chlonie wszystko jak gabka tylko tak jak ktos napisal wyzej, niech kazde mowi do niego w swoim jezyku :)

Ja mowie do swojego po polsku, maz po angielsku a tesciowa po hiszpansku (chociaz niestety bardzo czesto tez po angielsku). maly juz w kazdym z tych jezykow mowi jakies wyrazy. Takie dziecko chlonie wszystko jak gabka tylko tak jak ktos napisal wyzej, niech kazde mowi do niego w swoim jezyku :)

Ja tez jestem w sytuacji \"trzyjezykowej\" - jestem Polka, maz Amerykaninem a mieszkamy w Szwecji - ja mowie do niego tylko po polsku, maz po angielsku a cala reszta po szwedzku. Zobaczymy co z tego wyniknie (ma teraz 9 miesiecy) ale ja nie widze w tym jakiegos problemu. Znam wiele "mieszanych" pod wzgledem jezykowym par i dzieci nie maja problemow z mowieniem.

Gość ja mowie
po polsku, maz po angielsku, nie bedzie problemu

No to super ;) wiecie myślałam po prostu ,że dla takiego maluszka to będzie problem i że będzie w szoku że mama mówi tak, a tata tak ...no ale widzę ,że na forum wypowiedziały się doświadczone babeczki więc wierzę Wam na słowo i teraz wiem że mi też się uda .:)

Gość wypelnilabym ci ale
przeczytalam pytania i wnioskuje, ze jest ona wylacznie dla mazlenstw mieszanych, ktore mieszkaja w PL, a my w PL nie mieszkamy, wiec niestety, ale ankiety nie wypelnie.