Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hermiooona

Do tych co zdawali na prawo jazdy - pytanie!

Polecane posty

Gość hermiooona

Właśnie zapisałam się na prawo jazdy, ale mam dużą wadę wzroku i boję się, że mogą mnie nie dopuścić do jazdy. Ostatnio w ośrodku był lekarz, i badał wzrok, tzn kazal kto przyszedl do niego, isc na koniec sali i czytac ostatnie literki najmniejsze z tablicy, tez mialam do niego isc, ale sie wystraszylam bo i tak bym nic nie przeczytala, dodam ze nosze soczewki, czy jak nie przeczytam tych literek i powiem ze mam wade wzroku, to mi nie wypisze zaswiadczenia??Aha i nie orientujecie sie do kogo i do kiedy trzeba takie zaswiadczenie zaniesc tak przy okazji??

Gość Oj ........
Zazwyczaj załatwia to ośrodek w którym zapisałaś się na kurs. Płacisz i masz....

Gość hermiooona
no tak, ale badanie lekarskie jest obowiazkowe, lekarz przychodzi do osrodka co tydzien, jak chcesz to mozesz isc do innego prywatnie, i tak place mu 50 zl, wiec jak nie orinetujecie sie jak to wyglada?? prosze o szybka odp:)

literki to tylko pobiezne badanie by ocenic stan twojego wzroku jesli ich nie przeczytasz mozesz isc na specjalistyczne badanie ....

Gość hermiooona
Rozumiem, ale ja właśnie nie chcę iść na to badanie, bo mam naprawdę dużą wadę wzroku...ale z drugiej strony wiem, że tych literek nie przeczytam, bo jakbym miala nawet super dobrane szkla, nigdy nie bede tak dobrze widziala...

Gość joidsehjdfwe
Kochana mówisz mu jaka masz wade wzroku, on Cie i tak bada, a w prawku masz zaznaczone na dole ze nosisz okulary i masz je nosic w czasie jazdy nie wiem jak to jest z soczewkami ale wada wzroku nie jest przeciwskazaniem jesli nosisz okulary:)

Gość jeśli nosisz okulary to
dostaniesz czasowe prawo jazdy. Musisz się przyznać, bo to dla twojego bezpieczeństwa i innych uzytkowników. Koleżankę spytał na kursie czy nosi okulary. Powiedziała że nie. I dał jej zaswiadczenie o dobrym wzroku. Spytałam czemu nie powiedziała o soczewkach a ona - o soczewki nie pytał :)

Gość joidsehjdfwe
moja kolezanaka ma -3 i -2,5 ma prawko a robila rok temua a Ty jaka masz wade?

Gość hermiooona
A czy jeśli powiem, że mam mniejszą wadę wzroku niż rzeczywistą, bo to naprawdę dla mnie trochę krępująca sprawa?

sraj na to nic nie mow;) ja mam -5 i sie nikomu nie zwierzalam z tego bo tez nikt nie pytal.te badania lekarskie w osrodkach to sciema

Gość hermiooona
Pewnie, że nie jest problem, pod warunkiem, że się dobrze widzi... Ja jak powiedzialm nosze soczewki, a to dlatego bo okulary to bym miala takie grube szkla, ze by ludzie na mnie z politowaniem patrzyli...

hermiooona>>> ale musisz isc na literki :O...dzieki temu lekarz jest w stanie ocenic czy np. zauwazysz skrzyzowanie z odpowiedniej odleglosci, znaki drogowe, niebezpieczenstwo....samochod nie stoi w miejscu :O idz na pieprzone literki dla swojego dobra i innych ......bedzie dobrze tylko nie oklamuj go z soczewkami ;0

Gość hermiooona
A mozecie mi jeszcze napisac tak juz przy okazji, co mam z tym zaswiadczeniem zrobic, do kogo zaniesc, jesli je uzyskam??

w podobnych sytuacjach lekarz daje warunkowo zaswiadczenie na 3-5 lat ...po tym czasie musisz isc do kontroli ....

Gość hermiooona
No wlasnie, ale mi chodzi TYLKO o te LITERKI!jA ICH NIE PRZECZYTAM, NAWET NIE WIEM CZY PRZECZYTAM TE WIEKSZE, I BOJE SIE REAKCJI TEGO LEKARZA, CO ON WTEDY POWIE, NIE WYPISZE PANI ZASWIADCZENIA, BO PANI NAWET TYCH duzych linijek nie przeczyta?;/

Ja mam -3,75, noszę soczewki i mam prawko od dwóch lat. Mogłam się nie przyznawać do wady wzroku i mieć bezterminowe, ale byłam głupią cipką i powiedziałam :) po 5 latach od wydania prawka muszę zrobić ponownie badania. Teraz na bank bym się nie przyznała bo tylko skomplikowałam sobie niepotrzebnie sytuację :O

Kobieto!!! Nie przeczytasz literek? Nie dobierze sie szkieł do twojej wady? I ty robisz prawo jazdy?? Ty chcesz jeździć??? Chcesz nas wszystskich pozabijac???

Gość joidsehjdfwe
dpostajesz zaswiadczenie i zanosisz do szkoly Twojej do sekretariatu w ktorej robisz kurs.

hermiona a tak zapytam po kiego nosisz soczewki skoro i tak nic nie widzisz? moze po porstu czas sie wybrac po mocniejszze a nie robic z siebie wariata

hermiooona>>>> wierze ci ze ich nie przeczytasz ! juz raz pisalas ale moze cie skierowac na specjalistyczne badania .... jesli tych takze sie boisz to jakim cudem nie boisz sie samego kursu ?

ah, zeby nie było. Sama ma -6 i jeżdże, ale do głowy mi nie przyszło żeby to ukrywać i nie dobrać sobie szkił / okularów!! NIe wiesz czy przeczytasz te wieksze? Przecież to woła o pomste do nieba. A oni ci jeszcze dobre rady dają...

Gość hermiooona
A ktoś z was nosi soczewki kontaktowe?bo ja czasem tak mam, ze mi sie te soczewki zwyczajnie przesuwaja, i wtedy gorzej widze, ale jak je poprawie, pozniej wszytsko jest ok, zaw3sze rano jak je zakladam, to dokladnie sprawdzam w jakim miejscu je nalozyc zeby widziec dobrze, a jak zaloze inaczej to widze gorzej, ma ktos cos takiego, moze to o to chodzi?;/

tzn. nie powiedziałabym, ale ja dobrze widzę w swoich soczewkach. A to co autorka pisze, że nie widzi największych literek to jakiś hardcore, okulista przecież nie gryzie. Wolę nie spotkać na swojej drodze takich kierowców

Gość hermiooona
Nie mówię że nie widzę duzych liter, tylko nie z takiej ogromnej odleglosci z jakiej ten lekarz kazal czytac, malo kto z dobrym wzrokiem przeczytalby drobnym maczkiem jakies znaczki, co dopiero ktos kto ma wade wzroku, i to niemala

Ale skoro nosisz soczewki, to powinnaś widzieć dobrze, jak człowiek bez wady wzroku. Niech Ci dobiorą mocniejsze skoro kiepsko widzisz w tych które teraz nosisz, zwłaszcza że i tak są źle dobrane (przesuwają się)