Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kot 33

renta rodzinna

Polecane posty

Gość kot 33

moja dziewczyna jest na rencie rodzinnej, niepełnosprawność przed 16 rokiem życia teraz ma 28 lat. czy po ślubie straci rente? ja też jestem rencistą z tą różnicą że ja pracowałem. może ktoś był w podobnej sytuacji. proszę o pomoc

Gość dam ci dobra rade
moze na ogolnym znajdziesz kogos kto udzieli ci konkretnej odpowiedzi bo na tym forum same puste panienki ktore mysla co zalozyc na swoj slub!

Gość kot 33
dzięki

Gość dam ci dobra rade
na moje oko jednak nie powinna stracic moze tylko miec obcieta troche czego oczywiscie wam nie zycze.Duzo szczescia!

rentę dostaje się bez względu na ślub. tu ważne są tylko dochody osiągane przez rencistkę czyli Twoją dziewczynę :)

Gość kot 33
słyszeliśmy różne wersje dlatego mamy wątpliwości

Jak ma grupę inwalidzką, będzie miała i rentę, i ślub nie jest tu przeszkodą.

Gość gruzik
z tego co wiem, bylo kiedys tak ze tracilo sie rente (ale rente rodzinną, czyli np. po zmarlym ojcu). Teraz przepisy sie zmienily , ale oczywiscie sprawdz to dokladnie u źródla (czyli odwiedziny ZUSu was nie ominą)

może i kiedyś tak było że po ślubie renta rodzinna przepadała. obecnie dostaje się ją aż do końca studiów i nie dłużej niż do 26 roku życia. ślub nie ma tutaj znaczenia. natomiast renty z powodu inwalidztwa nie mogą przepadać. no chyba, że ślub w cudowny sposób uleczy ;)

Gość malenka1111
Renta rodzinna nie wygasa z tego powodu, że ktoś wyjdzie ze mąż. zajrzyj do ustawy o emeryturach i rentach z funduszu ubezpieczeń społecznych. pozdrawiam

Gość kot 33
W przepisach nic nie znalazłem o wstrzymaniu wypłaty z powodu małżeństwa. Jednak byłbym spokojniejszy gdyby mi ktoś potwierdził że zna to z autopsji. Myślę że jednak muszę odwiedzić ZUS.