Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka jedna mama.....

ROCZNE DZIECI - MIKSUJECIE IM JESZCZE ZUPY ?

Polecane posty

Witam . Moja corcia niedługo skonczy rok , jak dotad wszystkie zupki jej miksowalam ( zawsze zjadla cala ) . Chialabym juz skonczyc miksowac tylko nie wiem czy taka niezmiskowana zupke zje. Jakie zupki robicie swoim dzieciom ? Czy przed gotowaniem kroicie drobniutko warzywka czy moze dopiero po ugotowaniu ugniatacie widelecem.

Gość jakasadaw
moja córka ma 9 miesięcy i jej już nie miksuję. Wcina z przyjemnością. Nie przeszkadzają jej grudki czy większe kawałki.

Gość jakasadaw
I dopiero po ugotowaniu rozdrabniam widelcem

do jakasadaw dzieki za opowiedz . mam jeszcze pytanko czy te zupki przyprawiasz czyms . Bo ja do tej pory nie przyprawialam

Ja mojej też już od dawna nie daje papek, koło 6-7 msc rozgniatałam po ugotowaniu widelcem, po 8 rozgniatałam tak troszkę a teraz daje już pokrojone kawałki i nie ma problemów. Ma 9 msc i 4 ząbki, 2 u góry, 2 u dołu

Gość rozgniatam
rozgniatam po ugotowaniu, przyprawiam odrobinkę ziołami i pieprzem w zależności od tego jaka zaupa, np. do pomidorowej bazylia, do buraczkowej sok z cytryny, do rosołu natka z pietruszki, do warzywnej szczypiorek nie dosalam, nie chcę małej przyzwyczajać do soli, po co obciążać nerki? nie przyprawione też zjada ze smakiem :)

Gość tez juz nie miksuje
tylko rozgniatam warzywa najczesciej takim cudem do rozgniatania ziemniakow tylko nie na miazge a raczej na kawałki a potem zalewam wywarem

lekarze mówią że po 8 miesiącu dziecko powinno jesc jedzenie rozdrabianie widelcem,nie należy miksować bo dziecko musi uczyć się rzuć i gryź żeby wyrabiać sobie aparat mowy.Podobno dzieci które jedzą cały czas ciapki mają później większość skłonnośc wad wymowy :)

nigdy nie miksowalam no moze z piec razy. Dostawal ze sloiczka a moje dobrze rozdrobnione widelcem. Do dzis rozdrabniam widelcem ale troche zeby nie bylo wielkich kawalkow

nigdy nie miksowalam no moze z piec razy. Dostawal ze sloiczka a moje dobrze rozdrobnione widelcem. Do dzis rozdrabniam widelcem ale troche zeby nie bylo wielkich kawalkow

Gość jak można robić kaleki z własn
z własnych dzieci:o rok i papki??????????? Kobieto opamiętaj się!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość asia88-84
nie ja juz niuiie miksuje miksowalam do 7miesiaca zycia kindze czyli corce sprawia do dzisiaj radosc ze gryzie sobieee i widze jak sie stara

nie prosilam o krytyke . moje dziecko oprocz zupek miksowanych je od dawna chlebek , jajko na twardo ( nie rozdrabniam ) , rybe na parze , chrupki wiec na pewno nie robie z niej kaleki .

Gość jak można robić kaleki z własn
ale idź do sklepu i zobacz na dania gotowe że już od dawna są w kawałeczkach, koło 12m to już w ogóle całe Jak dajesz makaron, jak mięsko, ryż? Że co, że jajka dajesz które w palcach można zgnieść? dziecko musi gryźć, nie pisze tego z wredoty ale nie długo zacznie mówić ładnie a gryzienie to pierwszy z kroków w nauce mówienia Robisz z niej kaleke, uwierz że robisz, mówiłaś jej pediatrze o tym? Gotowane warzywa też są miękkie, daj jej normalnie, daj kawałek jabłka niech się z nim pomęczy, od dzisiaj nic już nie miksuj!!!!!!!!!!

Gość zgadzam się z przedmówczynią

masz dziecko ze tak sie wymadrzasz jakbys umiala czytac ze zrozumieniem to bys zauwazyla ze prosilam o porade odnosnie przygotowania zupek napisalam na pocztku ze nie chce juz miskowac tych zupek nie umiesz czytac czy co ?

a co do jajka- to zółko owszem da sie zgniesc w reku ,ale bialka juz nie a moje dziecko gryzie wlasnie to bialko

z tym gryzieniem to tak nie do konca sie zgodze. Moj dlugo mial tylko zeby na dole i wtedydawalam takie rzeczy ze mogl "pogryzc" dziaslami. A kawalki chlebka i mieska takie by sie nimi nie udlawil jak mu sie nie uda rozdrobnic tymi dwoma zebami :) duzo zalezy od tego ile dziecko ma zebow tez autorko nie miksuj jej juz. Na poczatek rozdrobnij widelcem nie udlawi sie a zapozna sie z nowa konsystencja. Powoli rozdrabniaj mniej bedzie sie uczyc to gryzc.

Gość xyxxx
Spokojnie, jeszcze nie jest za późno na naukę. Mojej sąsiadki córka mając 3 lata musiała miec nadal wszystko miksowane bo inaczej wymiotowała jak tylko poczuła grudki. Doszło do tego, że jej jedynym pokarmem nie miksowanym był banan !!!!!! Od dziś juz nie miksuj. Na początek rozdrabniaj widelcem. Po kilku dniach dawaj jej gryźć małe kawałeczki. Jest w takim wieku, ze napewno szybko i bez problemu przejdzie odzwyczajanie od papek. Powodzenia !!!!

Gość ja swojemu
10 miesięcznemu synkowi nie miksuję już jedzenia, rozgniatam je widelcem.