Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość świeżo upieczona mama

krępujące pytanie do kobiet, które niedawno rodziły

Polecane posty

Gość świeżo upieczona mama

Mam pytanie i liczę na pomocne rady- czy znalazłyście jakiś sposób na w miarę bezbolesną wizytę w toalecie po porodzie? Jestem 3 dni po porodzie, wróciłam dziś z dzieckiem do domu i każda próba wypróżnienia się to łzy i mega cierpienie. Brałam już tabletki przeciwbólowe ale to nie pomaga. Dodam, ze miałam nacinane krocze i jestem zszyta. Co robić? Jeść muszę, bo karmię. Ale może wam lekarz lub położna dali jakąś dobrą radę- może jest jakiś środek, herbatka ziołowa albo wystarczyłaby jakaś dieta? Proszę o radę!

Gość mama dziewczynki.
czopek glicerynowy lub lewatywa

Gość meldunek
Poponuje kilka razy dziennie robić sobie "płukankę" oczywiście chodzi mi o podmywanie sie szałwią.Zaparz sobie duży dzbanek i kilka razy dziennie podmywaj się.Staraj sie jak najczęściej "wietrzyć".

Gość to po coś dała sie naciąc

a co miała zrobić??? - pęknąć do samego odbytu??? Nie wiem, co to za jazdy teraz mają kobiety z tym, ze sobie nie życzą nacinania - skoro lekarz czy położna uważa, że należy to zrobic, to chyba wiedzą lepiej :O

Gość czopki glicerynowe
czopki glicerynowe, od razu zapodaj dwa, herbatki nie, bo przenikają do mleka i dziecko będzie miało skurcze jelit siemię lniane do picia, zsiadłe mleko, maślanka, surowe jabłka, śliwki, kasze pełnoziarniste, ryż dziki ciepły okład na odbyt, albo najpierw krótka nasiadówka w ciepłej wodzie, potem czopek i do dzieła krocze osuszaj nadmuchem z suszarki do włosów, szybciej się zagoi!

Na zaparcia dobre sa jogurty probiotyczne, ale nie wiadomo czy nie uczuli to dziecka. spróbować zawsze możesz... :)

Gość czopek glicerynowy
a na szycie tantum rosa

Gość a co pijesz
ja dwa razy rodzilam i za rada poloznej wypijalam 2 litry soku 100 % jablkowego dziennie, tez bylam nacinana , wiem jaki to bol, ale sok naprawde rozluznil stolec i pomoglo, a czopki tez sa ok

Gość meldunek
Tylko autorka nie napisała,że ma zaparcia tylko ,że boli ją.To właściwie boli od nacięcia czy boli bo masz problem z wypróżnieniem się?

Gość a co pijesz
ps sok jablkowy mozna bo nieuczula dzieci, swoja droga ciekawi mnie co na to w szpitalu, ja przy bu porodach w pierwszej dobie obowiazkowo musialam sie wysikac , bo niektore kobiety nie umialy i trzeba bylo cewnikowac , a w drugiej dobie sie wyproznic, jak sie nie dalo rady to polozna "pomagala"

Gość bogata ta matka
jak bardzo boli to można posmarować żelem z lignocainą przed wypróżnieniem ja też polecam czopki glicerynowe, przed włożeniem smaruję odbyt oliwką dziecięcą

Gość a co pijesz
meldunek- masz racje, ale po porodzie wlasnie dobrze miec jak najluzniejszy stolec, zeby nie bolalo, bo tak to trzeba sie napinac i cholernie boli

Gość tez juz nie miksuje
a mi położna poradzila ze lepszy kompot z jablek ugotowany w domu niz sok jablkowy z kartonu

Gość dziwny rumianek
rumianek należy do roślin z rodziny compositae i ma silne właściwości uczulające, na jelita działa rozkurczająco, uspokajająco, stosuje się go przy biegunce, a nie przy zaparciach ;)

Gość dziwny rumianek
mi kazali jeść surowe jabłka, bo gotowane działają zapierająco, a sok z kartonu to woda z cukrem i aromatem

Gość a co pijesz
tez dobry pomysl z kompotem, ale wazna sama koncepcja jablek ktore rozluzniaja

Gość no to ci współczuje bólu
fizycznego i psychicznego...