Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MartaSSSS

Dziecko z wadą wymowy-powiedziec o tym jego mamie?

Polecane posty

Gość MartaSSSS

wita,,pytam Was mamusia bo nie wiem co zrobic,moja bratowa jutro wpada do nas w odwiedzinki z córką 2 latka.Mała ma chyba wade wymowy bo bardzo sepleni, nie moge jej zrozumiec....podejrzewam ze to od ssania smoczka i butelki(wciąz).Czy powinna bratowej zwrócic uwage by poszła z dzieckiem do lekarza?Wiem ze pewnie naskoczycie na mnie ze to nie moja sprawa ze to nie moje dziecko...ale jednak to rodzina a ona jest hmmm...nieco niedoświadczona.

Gość mama dziewczynki.
moja ma dwa lata i mało co mówi chyba cieżko u takiego małego mówić o wadzie wymowy bo sepleni. Ona dopiero nauczyła się mówić

Gość MartaSSSS
tak ja ne twierdze napewno ze ma wade bo to powienien ocenic lekarz ale ona sepleni bardzo,dzieci moich kolezanek i moje własne tak nie robią.W dodatku ten smok w wieku 2 lat-przeciez to moze byc od tego.Czy powinnam jej zasugerowac wizytę u specjalisty?

niektóre 2latki jeszcze w ogóle nie mówią-daj jej jeszcze czas.

Gość mozesz to zrobic bardzo
delikatnie, ale w tym wieku to jeszcze zaden problem, moglaby wcale ni mowic.

Gość nie nie powinnas
to ze jedno dziecko w wieku dwoch lat mowi lepiej niz drugie to normalne - kazde dziecko jest inne dwa latka to jeszcze czas gdy dzieci dopiero zaczynaja mowic - nie mozna nazwac tego jeszcze wada wymowy

Gość MartaSSSS
ale ona mówi juz długo chyba od roczku,no juz sama nie wiem,jesli sie odezwe pewnie sie bratowa obrazi ale sama powinna dbac o swoje dziecko.

Gość nie powinnaś się wtracac
bo to dziecko nie ma żadnej wady wymowy jest jeszcze małe to sepleni. Zajmij się swoim :)

Gość MartaSSSS
ja nie wiem napewno czy ma wade ale chyba lepiej by było to sparawdzic i ewentualnie korygowacx wczesniej poki jest mała,no i powinna mama jej zabrac smoczka.Wiem ze brat małej kupował kubeczki zeby zrezygnował z butli ale mamuska ciagle daje ttlko butle.Brat nawet mówił ze sie wkurza ze ciagle jej wtyka tego smoczka i butlę

Gość mozesz to zrobic bardzo
przyjmuje sie ,ze dziecko poiwinno dobrze , wyraznie mowic gdy ma 6 lat, potem wkracze logopeda. WIec dalabym spokoj.

Ja uważam że na tym etapie - 2 lata dziecka,nie ma co robić paniki. Mnie ogólnie drażni jak dziecko sepleni specjalnie,pieści się wtedy mówie grzecznie a stanowczo by mówił normalnie bo nie wiem o co chodzi.I może Ty tak zareaguj ?

Gość MartaSSSS
ja sie swoimi zajmuje nie martw sie-napewno bym poszła do specjalisty gdybym zauwazyła cos takiego.No ale jak sie jest mauska w wieku 20 lat i w soboty sie chodzi na dyskoteki to nic dziwnego ze czasu na dziecko brak!

Gość nie powinnaś się wtracac
widze ze problem nie leży po stronie seplenienia tylko twojej relacji z bratową :) chyba za nią nie przepadasz i szukasz sposobu zeby jej dopiec :) Ten nie jest dobry bo dziecko jest jeszcze za małe na wady wymowy :)

Gość MartaSSSS
Princpolo-myslisz?Moze tak zrobie?

Gość jesli bratowa
chodzi z mala do lekarza pediatry na badania kontrolne (np. tzw. "bilans dwulatka"), lekarz sam oceni, czy potrzebna jest pomoc specjalisty. Na pierwsza wizyte do logopedy posyla sie dopiero dzieci, ktore ukonczyly 3 lata. A smoczek w wieku dwoch lat to tez nie jest tragedia. Natomiast picie z butelki powinno byc rzeczywiscie zastapione kubeczkiem.

Gość MartaSSSS
bratowa nie ma z tym nic wspolnego,to czy ja lubie czy nie to inna sprawa.Jak miałabym jej dopiec mowiąc cos o dziecku?To powiedziałabym cos o niej!Uwazam tylko ze jest nie gotowa do bycia matką-nie z racji wieku a z zachowania.A moje kontakty z njią są prawie zadne-jestem duuuzo starsza i troszkę mam inne myslenie.

Gość MartaSSSS
nie wiem jak wypadł jej bilans bo nie pytałam ale u mnie pamietam ze nawet lekarka sie nie odezwała do dziecka-zważyła zmierzyła i tyle...

MartaSSSS -----Jasne że tak :D Ale mów tak i przy matce. Może się połapie,taka komunikacja lepiej brzmi niż gdybyś miała sugerować matce lekarza :D Lekarz dla matek brzmi jak płachta na byka ,tym bardziej że nie masz sama dzieci.Gotowa się jeszcze na Ciebie obrazić :D Ja sama tak robie kiedy mój synek mówi po ,,chińsku" Wtedy mówie albo mówisz ładnie i wyraźnie albo w cale :P Od razu skutkuje.

MartaSSSS -----Przeprasza ,napisąłam że nie masz dzieci.A fakt taki że o tym nie wspomniałaś :D

Gość MamaAdriana
uważam że powinnaś powiedzieć, bo to że dziecko ma 2 latka nic nie znaczy, specjalista już w tym wieku oceni czy to jest tzw. fizjologiczne seplenienie czyli normalne czy początek jakiejś wady. Ja poszłam z synem do logopedy jak miał 2 latka i 2 miesiące i teraz mały ma 3 latka i już pieknie mówi, bez wady, a gdybym zaniedbała to ta wada by mu się pogłębiała. Nasza pani logopeda powiedziała, że to co miał mój syn, że z tego się nie wyrasta. Jak dziecko wysuwa język pre mówieniu s,z,c,dz i chyba sz, rz, cz dż to wtedy potrzebny jest logopeda i nieważne ile dziecko ma lat, lepiej dla dziecka jak ma malutko

Gość Ależ bzdury wierutne
Jest róznica między wysuwaniem języka przy mówieniu, a seplenieniem. Oczywiście, nie ma niczego złego w przejściu sie do logopedy, ale zwykle tak małe dzieci kiepsko współpracują. Ale wypowiedź wyżej, że do 6 roku zycia nie ma sensu iść do logopedy to bzdura wierutna :O W tym wieku z reguły jest już 'pozamiatane', złe nawyki wpojone i wiele zrobić sie nie da

Gość .Logopeda.
A jaka jest różnica między seplenieniem a wysuwaniem języka przy mówieniu? Jesli dziecko wysuwa język przy głoskach dentalizowanych s,z,c,dz, sz,rz,cz,dż, ś, ź ć, dź to wówczas ma wadę wymowy - seplenienie międzyzębowe i na pewno mu to samo nie przejdzie, bo trzeba dziecku pokazać Nutellą ;-) , gdzie ma być języczek przy wymawianiu każdej z głosek, jak się układają usta i zęby. Jedna dziewczyna pisała, że wystarczy jak powie dziecu żeby się nie pieściło i mówiło noramlnie. Jesli to powoduje, ze dziecko samo umie powiedziec dobrze, ale mu się w mowie spontanicznej nie chce, to nie można mówić o wadzie wymowy, ale o seplenieniu fizjologicznym (małe dziecko ma do niego prawo). Nie wiem kto Wam powiedział, ze do logopedy się idzie z dzieckiem 6-letnim :-O Ja mam w poradni NFZ (czyli ze skierowaniem od pediatry, neurologa itp) nawet 2 miesięczne dzieciątka.

Gość 2 miesięczne
I co z nimi robicie?

Gość pearlineeee
patrzą jakie ładne :)

Gość .Logopeda.
to zalezy z czym dziecko ma problem, przeciez każde jest inne i ma inne problemy. Takimi najczęściej wystepującymi problemami u maluszków jest zaburzony, niepełny, płytki oddech, brak reakcji wzrokowo-słuchowych,słuch, masaże twarzy i wszystkich artykulatorów, czasami dziecko ma za duży język, który ciągle wystawia trzeba sprawić by maluch zamykał buzię i chował język, bo takie notoryczne wyciąganie języka prowadzi do różnych problemów (zapalenia oskrzeli, wady zgryzu)... często sa dzieci z rozszczepem wargi i podniebienia. Terapia zaczyna trwa przed i po operacji...

Gość .Logopeda.
terapia zaczyna się przed i po operacji * pomyliłam się :-) a poza tym są dzieci z róznymi wadami genetycznymi, z zespołem Downa można pracowac juz z takim maluszkiem, dzięki masażom logopedycznym twarz dziecka może się wolniej deformować itp.

Gość Ależ bzdury wierutne
Nie chce mi się wierzyć, że to powyżej napisał logopeda. Jaka jest róznica między seplenieniem a wysuwaniem języka? A taka, że niektóre głoski (sz,cz, ż, dż itp) dziecko opanowuje na późniejszym etapie mowy i ich brak na wczesnym etapie nie wymaga pomocy logopedy. Tak samo, jak nie wymaga interwencji logopedy brak r w wymowie

Gość pearlineeee
bo to żaden logopeda :)

Gość asia88-84
moja córka wyrzucila smoczek majac rok i 4 miesiace.raczej to nie od smoczka.kiedys zwrocilam uwage kolezance czy jej corka nie ma problemu z oczami bo uciekay malej wyzwala mnie od najgorszych odeszla wrocila jednak po roku z przeprosinami ale dziecko mimo 4 lat do konca zycia bedzie nosic okulary i juz mialo 2 operacje .zasugeruj cos tej twojej bratowe*jak dobrze pamietam bratowej*

Gość .Logopeda.
myślicie, że będa walczyć o waszą wiarę? nie obchodzi mnie czy wierzycie mi czy nie :-D Wiadomo, że dziecko opanowuje jedne głoski później niż inne :-O ale jesli zamiast śnieg mówi szneg to jest ok, ale jeśli zamiast śnieg mówi sneg to na bank będzie wada wymowy ;-) ale co wy o tym możecie wiedzieć, przeciez jesteście najmądrzejsze na świecie i będziecie podważać czyjeś wiadomności tylko dlatego, że same nie macie o tym pojęcia :-O a ja i tak mam mnóstwo roboty w poradni, bo jednak niektórzy rodzice są normalni i dbają o swoje dzieci a nie gadają, że z tego wyrośnie :-O Pozdrawiam