Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marta-new

Nadanie dziecku nazwiska...

Polecane posty

Gość Marta-new

właśnie urodziłam synka...jestem panną i od ponad pół roku nie jestem z ojcem dziecka. Właśnie nadszedł moment rejestracji dziecka wUSC. Zastanawiam się czy lepiej jest dać dziecku moje czy ojca nazwsiko? chodzi o konsekwencje...np czy nie będę miała problemu w przedszkolu jeśli syn ma inne nazwsiko. albo z trzydniowym wyjazdem za granbicę. Nie chcę ciągle zabierać zaświadczeń że to moje dziecko...ani tłumaczyć się ojcu jego że jadę na 3 dni na słowację i prosić o zgodę....zależy mi na prywatnym życiu. Nie chcę też krzywdzić ojca dziecka, bo wiem że zależy mu na jego nazwisku. No i jak to jest wtedy z alimentami? Czy jesli nadam swoje nazwisko czy ojciec dziecka musi placic alimenty czy moze sie wypiac brzydko mowiac. Dzikuje za porady....

Gość panna_ja
witaj, moja sytuacja jest podobna. Tez mialam dylemat, ale postanowiłam, że skoro dziecko będzie mieszkać ze mną i głównie ja będę się znim zajmoważ to będzie nosić moje nazwisko. Dlaczego? Bo tak jak piszesz nie chcę się tłumaczyć nigdzie, że to moje dziecko. Co do alimentów to wystarczy że ojciec uzna dziecko. Wtedy pozostaje wystąpić o przyznanie alimentów i nazwisko nie ma znaczenia.

Gość Marta-new
dzieki wielkie,a ojciec musi uznac dziecko przed sadem czy jak to jest???

Gość gtyuuuu
kolejne samotne matki

Gość majoweczka09
Ja dalam nazwislko ojca i pozalowalam bo chcialam wyjechac do uk i sie nie zgodzil na wyjazd jesli dziecko nie ma nazwiska ojca tez ma prawo do alimentow jesli sa jakies pytania pytajcie jestem obcykana mam za soba kilka spraw sadowych pozdrawiam1

Gość Marta-new
No to o to mi wlasnie chodzi,jesli ja pojde do USC i nadam dziecku swoje nazwisko,to w jaki sposob mam sie zaczac starac o alimenty?

Gość olami
majóweczka - jeśli dzidzia nie ma nazwiska ojca to też można starać się o alimenty?? Nie skończy się przypadkiem na ustaleniu ojcostwa,gdzie najbardziej ucierpi na tym Maleństwo?? Jak to jest??

Gość majoweczka09
najlepiej jak podasz adres zamieszkania ojca i jego dane moga ka\zac mu zrobic testy na ojcostwo gdyby sie wyparl dziecka...

Gość majoweczka09
moze to zrobic przed notariuszem albo mozesz go sama pozwac w sadzie rodzinnym odbedzie sie ti na 1 sprawie wszystko...

Gość majoweczka09
to nie twoja wina ze ojciec sie wyparl np przeciez tak zaden z nich nie dawal by nazwiska aby nie placic...:)

Alimenty nie maja nic wspólnego z nazwiskiem dziecka, lecz z faktem, ze ojciec ma obowiazek utrzymywac dziecko, a gdy z nim nie mieszka, wlasnie placic alimenty. Nawet jesli dziecko nosi nazwisko ojca, o jego miejscu pobytu decyduje matka, jesli ma calkowita wladze rodzicielska. Nie nalezy jednak zapominac, ze ojciec ma prawo widywania dziecka.

Skoro dziecko nie jest akurat poszukiwane jako uprowadzone, nie mysle, ze mozesz miec jakies klopoty na lotnisku czy gdzie tam :-D

Gość bvlkbkbk
majoweczka09 - mam do ciebie pytanie.Tez niejestem z ojcem dziecka ale mamy dobry kontakt chcialabym miec prawnie ustalone alimenty.Czy jest mozliwosc aby spisac taka umowe notarialna odnosnie alimentow?Czy taka umowa ma taka sama moc prawna co wyrok sadowy?????????

nie jestem majóweczka ;-) ale powiem ci, ze te umowe musicie spisac u notariusza, wtedy ma waznosc.

Co do nazwiska dziecka wpierw tato musi je uznac by nosiło jego nazwisko.No chyba ze jest sie małzeństwem bo jesli jest to zwiazek nieformalny w szpitalu nadaja dziecku takie nazwisko jak ma mama.a w akcie pisze Twoje nazwisko zamiast nazwisko ojca np.Anna Kowalska dziecko Tomasz Kowalski i ojciec Paweł Kowalski,po sprawie jak zostanie ustalone ojcostwo wtedy akta przesyłaja do UC i tam odbierasz akt z innym juz nazwiskiem dziecka.

Gość majoweczka09
niestety zaneguje nie spiszesz takiej umopwy notarialnie sad rodzinny...tylko mialam tak

Gość majoweczka09
mozecie alimenty miedzy soba uzgodnic ty jej dajesz co miesiac pieniadze ona podpisuje kwitki dajesz jej oryginal sobie kopie

Z doswiadczenia lepiej alimenty ustalic sadownie bo gdy tatuś przestanie płacic zawsze mozna sie udac z wyrokiem do komornika.

Gość sgsgdf
I TAK NIE MOŻESZ PÓJŚĆ DO USC Z DOWOLNYM NAZWISKIEM. Jeżeli chciałabyś żeby dziekco miało nazwisko ojca, oboje musielibyście stawić się w urzędzie.

Gość czarna6521
Witam! Mam pewien dylemat... Za niedługi czas urodzę dzidziusia i zastanawiam się nad nadaniem mu mojego nazwiska! Jestem cały czas w związku z ojcem dziecka, ale jakiś czas temu dostał karę do odsiedzenia w Zakładzie Karnym (dostał parę lat)! Zastanawiam się nad tym chociażby z tego względu np jakbym chciała wyjechać zagranicę, bo mam taką możliwość, no a poza tym żebym nie miała żadnych problemów w urzędach lub innych instytucjach, czy nawet w codziennych sytuacjach... No a po drugie, najważniejsze chyba, to przez pierwszych parę lat życia naszego maluszka nie będzie Go przy nim i może wyda się to trochę egoistyczne z mojej strony, ale to ja będę miała większe prawo do dziecka, to ja będę je wychowywała! Też nie wiem co będzie za parę lat, czy jeżeli On wyjdzie z Zakładu, to czy życie ułoży się tak jak byśmy tego chcieli w chwili obecnej, czyli utworzenie przez naszą trójkę normalnej rodziny! Nie wiem w jaki sposób mam o tym powiedzieć ojcu dziecka... To będzie bardzo trudna rozmowa, bo wiem jak dużo dla Niego znaczy nasze dziecko i danie mu swojego nazwiska! Proszę o radę! Z góry bardzo dziękuje! Pozdrawiam!

w sytuacji gdy nie jesteście małżeństwem, a ojciec dziecka uzna dziecko wówczas dziecko może mieć nazwisko Twoje lub Ojca i co ze zmian które obowiązują od czerwca tego roku to w momencie jeśli będziecie oboje w urzędzie i już tam ojciec uzna dziecko i nie będziecie zgodni co do jego nazwiska to urzędnik wówczas nada dziecku nazwisko 2 członowe - dokładniej trzeba by poczytać ustawę a werscja dla leniwych - ostatnią Naj - czytałam dziś w poczekalni :D

Gość katarzyna30
mam córkę ze związku pozamałżeńskiego,którą urodziłam gdy rozwód jeszcze trwał.wystąpiłam do sądu o zaprzeczenie ojcostwa badania dna potwierdziły że nie jest to dziecko męża. biologiczny ojciec dziecka a wtedy(jeszcze) mój partner przyznał się do ojcostwa co ja również pot- wierdziłam.ojciec córki trafił do zk gdy mała miała 14dni...po rozwodzie zmieniłam córce nazwisko na moje panieńskie. wydaje mi się że do ustalenia ojcostwa już doszło. zostawiłam ojca córki zerwałam z nim wszelkie kontakty jakoś nie mogę przeboleć że świadomie robił to co robił i trafił do zk!!!!w akcie urodzenia córki widnieje tylko imię ojca. dziś dostałam z sądu pozew od tatusia że wnosi o ustalenie ojcostwa i że chce aby córka nosiła jego nazwisko. nie chcę by córka nosiła jego nazwisko i chcę wystąpić o zabranie władzy rodzicielskiej a mam ku temu podstawy uważam że to czym się zajmował i sposób w jaki się prowadził do momentu zamknięcia pozostawia wiele do życzenia. chcę wyjść za mąż i założyć normalną rodzinę a tatuś będzie w tym tylko przeszkadzał.nie jest w stanie nic zapewnić córce-jest bezdomny,bez pracy, i 3.5letni wyrok......czy mam na to jakieś szanse???

Gość gość
witam mam dziecko pozamalzenskie nienoszace mojego nazwiska matka byla panna tego dziecka wyszla za maz ten jejmaz nadal swoje nazisko temu dziecku mam pytanie czy ja ktory wogole niewiduje tego dziecka a tamten gosciu nadal swoje nazwisko czy ja nadalmusze placici alimenty na ktore mnie niestac prosze o odpowiedz jak ktos wie

Gość mama111
witam mam takie pytanie jeśli sąd nadał dziecku nazwisko dwuczłonowe i chciała bym zmienić nazwisko na tylko moje to przy składaniu wniosku o zmiane nazwiska w USC musi być ojciec dziecka czy tylko wystarczy jego podpis?

Gość mama11111
witam mam takie pytanie jeśli sąd nadał dziecku nazwisko dwuczłonowe i chciała bym zmienić nazwisko na tylko moje to przy składaniu wniosku o zmiane nazwiska w USC musi być ojciec dziecka czy tylko wystarczy jego podpis?

Gość mama1111

Gość wifigdańsk
autorko z mojej wiedzy wynika ze to jakie nadasz nazwisko nie ma znaczenia pod wzgledem praw ojca do dziecka.bardziej liczy się jaki dziecko bedzie miało akt ur. znaczy czy bedzie wpisany ojciec dziecka czy bedzie adnotacja ze ojciec jest nieznany.ale z tego co piszesz "Nie chcę też krzywdzić ojca dziecka, bo wiem że zależy mu na jego nazwisku." to raczej opcja "ojciec nieznany"odpada bo tatuś wie o dziecku wiec nie da się juz tego ukryć. a jesli chce nadac swoje nazwisko to chyba razem pojedziecie do usc? bo chyba inaczej się nie da wskazac ojca bez jego udziału,tak to by mozna chyba każdego.to chyba juz przesadzone jesli razem pojedziecie po akt ur. to dziecko bedzie mialo jego nazwisko-jak on chciał. a jakie miałabyś miec problemy jesli dziecko bedzie chodziło do przedszkola i bedzie miało inne nazwisko niz ty?u nas w przedszkolu polowa dzieci ma inne nazwisko niz mama:) z 3dn. wyjazdem zagrtanice to jak juz pisałam-nie ma znaczenia nazwisko,tylko czy ma wpisanego ojca na akcie urodzenia.jelsi tak to bedziesz musiala tez miec jego zgode,znaczy na wyrobienie paszportu.no a jak masz juz paszport to nie musisz juz miec zgody,mozesz wyjezdac z dzieckiem kiedy chcesz i na jak długo chcesz. chodzi tylko o paszport lub dowód tymczasowy.ojciec musi być obecny z dowodem i podpisac zgode. przy podawaniu o alimenty tez nie ma znaczenia nazwisko matki czy ojca tylko czy ojciec jest uznany.jelsi on uzna dziecko to mozesz wystepowac o alimenty.jesli dziecko ma wpisane w akcie ojceic nieznany-nalezy sie dodatek dla samotnej matki w wys. 170 zł plus ewentualne rodzinne (77zł).z tym ze juz alimenty odpadają no bo niby skad jesli ojciec jest nieznany. takze trzeba się zdecydowac albo rybki albo akwarium ,znaczy albo uznasz ojca albo bedzie wpisane ojciec nieznany i tu jest roznica w konsekwencjach a nie jakie dziecko ma nazwisko.

Gość wifigdańsk
mama1111 zawsze musi byc ojciec obecny przy jakiejkolwiek zmianie i jego osobista zgoda.(podpis z dowodem tozsamosci).on musi byc obecny.tak,ze jesli ktos się waha czy wpisac ojca czy pozostac samotną matką to niech sie dobrze zastanowi bo potem juz teog nie mozna odrwócić. a wbrew pozorom-samotne matki wcale nie mają tak zle,w sensie opieki nad dzieckiem bo nie muszą z kazda sprawą leciec do byłego i prosić o zgode. tylko mowa o naprawde samotnych matkach,gdzie dziecko ma w akcie urodzenia wpisane ojciec nieznany.w przeciwnym raze (gdy ojciec jest uznany) zawsze musi byc zgoda ojca na cokolwiek przy kazdej za przeproszeniem g******ej sprawie i nie ma znaczenia np ze ojceic nie interesuje się dzieckiem i nie placi alimentów albo sprzeciwia sie czemuś tam.oczywiscie sa i na to sposoby-trzeba załozyc sprawe o zabranie praw rodzicielskich ale to juz kosmos.w przypadku "ojca nieznanego" jesli matka ma zamiar sama wychowywac dziecko to znacznie ułątwia sprawę.

Gość gość
ja pomimo, że jestem z ojcem dziecka nie mam jego nazwiska, to dziecko ma swojego taty :) kłopoty są typu np podczas rejestracji u lekarza: nazwisko - czyje? dziecka czy moje? - dziecka!, ale to raczej zabawne zdarzenia niż takie komplikujące życie. jeżeli chcesz dać dziecku nazwisko ojca w USC on osobiście razem z Tobą musi uznać dziecko i podpisać papiery i potwierdzić nadanie mu swojego nazwiska. my załatwiliśmy to przed porodem, później sama rejestracja była o niebo lżejsza no i ja nie musiałam się tam wlec. uważam, że to żadna ujma mieć inne nazwisko niż mama, z wielu powodów może się tak stać, na pewno się tego nie bój :)