Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gigabyte

Po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych

Polecane posty

kotku, ale jesli hormony blokowały przyrost endometrium (zgodnie z tym jak POWINNY działac), to ono NIE MOGŁO narastac. no po prostu nie mogło :) na tej zasadzie leczy się na przykład endometrioze (no, nie leczy, łagodzi...) - pacjentka bierze antykoncepcję, dzięki czemu nie przyrasta endometrium - ani to fizjologiczne w macicy, ani te patologiczne rozsiane po innych miejscach. jedyne co ja tu widzę to naprawde ten "efekt odbicia". dlaczego trzecia miesiączka? - pierwsza szła jeszcze rozpędem po hormonach i była w zasadzie dalej krwawieniem z odstawienia. po jej zakończeniu Twój organizm się zastanawiał "dostanę te piguły czy nie?" i na wszelki wypadek niewiele robił - trochę hormonów sobie wydzielił tak na próbę, stąd ten drugi okres tak nie w pięc ni w dziesięć. a jak sie przekonał że hormonów więcej nie będzie to zaszalał na zasadzie "jaaa, nareszcie wolność, nic mnie nie blokuje, produkowac, produkowac, produkowac!!..." To jest własnie "efekt odbicia". lekarz powiedział że miałas za mocne tabletki - tu się zgodzę. Diane to akurat jedna z wyższych zawartości estrogenów na rynku, a to głównie estrogeny regulują przyrost endometrium. tyle że...sama sobie tych piguł nie wybrałaś, nie?... mogłaś dostać inne, o mniejszej zawartości estrogenów, moze byłoby lepiej... błąd lekarza niestety, brak badań określających Twój naturalny poziom hormonów w cyklu... wiesz, ja pisze to nie po to zeby akurat Tobie uświadomić że nie amsz racji. Chcę pokazać na Twoim przykładzie że nie mozna powiedzieć wprost ze "TO PO PIGUŁKACH". to uproszczenie - na tyle łatwe że wiele osób w to wierzy. ale to wyjasnienie nie pokazuje co się NAPRAWDĘ dzieje. bo Tobie przerasta endometrium, a komuś mogą się zablokowac jajniki, komuś innemu dziać się coś jeszcze innego. i na tym to polega żeby okreslic ze "po odstawieniu pigułek dzieje się to i to, przypuszczalnie dlatego ze tak i tak" - a nie stwierdzic "no masz tu jajniki zdechłe, to po pigułkach". no do cholery, to NIE JEST DIAGNOZA... a co do cykli bezowulacyjnych - bardzo to różnie bywa. czasami zdarza się nadproduktywność jajników (coś a la nadproduktywnosc endometrium...) i zamiast jednego jajeczka w cyklu lecą dwa, po jednym z kazdego jajnika zamiast jak zwykle z tylko jednego - i mamy ciążę mnogą... :) a jak ktoś ma zbyt silne tabletki to jajniki są przyblokowane jeszcze troszkę. ale to się z reguły normuje w ciągu ok. 3 cykli i jest sporadyczne. a mamuś "zaciążonych" po dostawieniu piguł znam MULTUM. praktycznie wszystkie moje znajome które zostały matkami zachodziły w ciążę po odstawieniu piguł w ciągu max pół roku. jedna trochę później bo ok. roku (nie wiadomo dlaczego bo wyniki mieli oboje OK), ale w drugą ciąże zaszła bezproblemowo. kilka musiało się starać o wiele dłużej, ale one miały ogólnie problemy z drogami rodnymi (jajniki policystyczne itp). jedna nie zaszła w ogóle i już nie zajdzie, zbyt wielkie ma problemy. adoptowali sobie dziewczynkę i jest OK.

Gość psskuda77
ja chcialam MICROGYNON bo kilkanascie lat temu bralam i wszystko bylo ok nawet po odstawieniu. ale lekarz polecil diane35.. masz racje,moze nie slusznie obwinialam tabletki o klopoty z endometrium. ale nie bylo by tego gdybym ich nie brala. kazdy organizm jest inny. i nie mozna z gory zakladac ze po tabletkach antykoncepcyjnych pogorszy sie nasze zdrowie. ja poprostu opisalam swoj przypadek.. mam 32lata i nigdy wczesniej nie mialam problemow ginekologicznych a pojawily sie po zetknieciu z silnymi tabletkami hormonalnymi.. jak ktoras dziewczyna napisala" po odstawieniu pigul wypadaja mi wlosy" to czy wina lezy po stronie tabletek czy zmiany zywienia?? moze w trakcie brania pigulek jadla mniej bo bala sie utyc.oslabila tym organizm i dlatego wypadaja jej wlosy?? jedno jest wiadome. ze hormony z tabletek mogly miec w tym swoj udzial.. na kogos trzeba zwalic,nie prawda? hehe;) pozdrawiam.

Brałam Yasminelle przez 8 miesięcy, w sierpniu nie udało mi się z pewnych przyczyn kupić kolejnego opakowania tabletek, więc byłam zmuszona odstawić na miesiąc z zamiarem powrotu do tej metody antykoncepcyjnej. Jest październik, a nie dostałam jeszcze okresu. Od miesiąca mam bóle jajników, lekkie drętwienie nóg, brązowawe wydzieliny, pogorszenie stanu cery, lepszy apetyt... W akcie paniki zrobiłam test ciążowy- wynik negatywny. Wyczułam też lekko zgrubiałe miejsce w okolicach podbrzusza. Chciałam wrócić do tabletek, jednak czytając Wasze wypowiedzi nie jestem już pewna. I chyba nie tylko ja... Frustruje mnie ta sytuacja, zamierzam wybrać się w najbliższym czasie do lekarza. Zastanawia mnie jednak czy te spustoszenia i negatywne zmiany są chwilowe, czy będą miały wpływ na ewentualną ciążę za kilka lat i czy kiedy po odstawieniu pojawiają się problemy lepiej zupełnie zrezygnować z pigułek czy kontynuować branie bo to nie ma znaczenia...?

Gość ja tez zrobilam przerwe
ja po prawie 2 latach (brakuje 3 miesiecy) zrobilam sobie teraz 3 miesieczna przerwe. Stosowalam yasmin, mam do niej za miar wrocic. jesli chodzi o skutki to nie przytylam i nie sludlam nic, nie mialam bolow glowy,jedynie co to mam zylki na prawej nodze, ale niestety jest to spowodowane genetycznie, odstawilam by organizm odpoczol, i watroba, jak narazie mija tydzien od odstawienia, waga jest taka jak byla, cera i wlosy wporzadku, stan paznokci idealny, ja zaraz po skonczeniu opakowania czyli po 7 dnowej przerwie zaczelam brac witaminy maxiwit dla niej. Zobaczymy jak bedzie przy pierwszej tej normalnej miesiaczce czy cos sie pogorszy i kiedy dostane, przed braniem mialam okresy regularne zobaczymy teraz.

Gość takmalakoocia
ostatnią pigułkę wzięłam 1wszego września po czym od 4 września do 8 miałam okres wczoraj czyli 3go października dostałam plamienia przed menstruacyjnego-zawsze takie miałam- a dzisiaj okres czyli mój organizm po 2 latach brania pigułek zareagował w porządku i wręcz od razu zaczął produkować hormonki o dziwo ten, nie jest jakoś specjalnie bolesny-nie bardziej niż w trakcie brania pigułek za to 2 tyg temu owulację miałam strasznie bolesną, jajniki mnie bolały pryszczy po odstawieniu pigułek nie wyskoczyło mi stado tak jak niektórzy mówią jedyna wada to taka, że włosy mi wypadają strasznie a dodatkowo schudłam 4 kg:) mimo iż jem jak zawsze

Gość Klaudusia90
ja brałam Atywie ponad rok i masakra..najpierw schudlam 8 kg..póżniej przytylam jakies 4..na poczatku plamienia po zakonczonym opakowaniu..przez 2msc..bóle brzucha mdlości...Odstawilam po roku i okres regularnie,ale b.obfity..ale jest jakas masakra..Wypryski na twarzy dekoldzie..mdłości..zawroty glowy..caly czas latam do wc gdyz chce mi sie sikac..nadety brzuch..okres normalny po ostawieniu i miesiac poźniej ale efekty uboczne dramat!!raz bym mogla zjesc konia z kopytami raz nic..bóle piersi takie ze nie moge spac na boku,twardy brzuch na dole..drażliwosc na zapachy..np.jade w autobusie czuje jakis dziwny zapach i od razu chce mi sie wymiotowacjedyny plus ze libido na +++..ale juz nigdy nie wroce do tabletek anty!!

Nie mam pojęcia co się dzieje. Odstawiłam tabletki po 3 latach brania na 3 miesiące. Po odstawieniu okresu nie miałam 3 miesiące. Dostałam go dokładnie 29lutego 2013r. Poszłam do lekarza aby zapisał mi inny środek antykoncepcyjny ponieważ nie chciałam już brać tych tabsów. Zapisał plastry Evra. 22 marca pojawiła się krew, ale troszkę więc pomyślałam, że zaczyna się okres. Zaaplikowałam tampon. Pobiegłam szybko do apteki po plastry. Przed wieczornym myciem sprawdzam czy tampon jest nasączony krwią a tam nic. I dobrze, że wtedy nie nakleiłam plastra. Wczoraj był 23marzec podczas seksu z chłopakiem zaczęłam potwornie krwawić jak nigdy dotąd. Krew była jasna i czysta. Byłam już pewna, że to okres. Przykleiłam plaster. I cisza... krwawienia nie ma :( Nie mam siły już. Mój cykl jest tak rozregulowany. Od odstawienia tabletek przytyłam ''na razie" 3kg. Na dodatek strasznie zaczęły wychodzić mi pryszcze na dekolcie i na plecach, co nigdy przedtem się nie zdarzało. Pomóżcie!!

Witam Po urodzeniu synka tzn rok temu zaczelam brac tabletki cerazette bo karmie piersia , niestety koncza mi sie tabletki, a nie mam na 2 miesiace ubezpieczenia, wiec nie umiem isc do ginekologa po recepte na nie, a bez recepty mi w aptece nie sprzedadza . Mam pytanie, czy nie ma ktos zeby odsprzedac 2 opakowania tych tabletek??/ i jeszcze jedno, czy moge tak przerwac je braC na 2 miesiace a potem znow zaczac brac- czy ktoras z Was przerwala branie Cerazette na jakis czas i zaczela znow?? czekam z niecierpliwoscia na odpowiedzi Joanna

Gość gość
Witam , odstawilam tabletki antykoncepcyjne 28 kwietnia krwawienie z odstawienia dostalam 29kwietnia a teraz okres spoznia mi sie juz 6 dni..boli mnie brzuch i czuje sie pelna...chcialam tez dodac ze z chlopakiem uprawialismy petting wlozyl mi lekko ale tylko na wierzch nawet nie weszedl w dziorke..wytrysku tez zadnego nie bylo .. czy to spoznienie okresu nie jest spowodowanee odstawieniem tabletek ? bo zadnych objawow na ciaze nie mam

Gość gość
jeee dziewczyny nawet nie wiecie jak sie ciesze dostatalam dzis okres po tygodniu spoznienia..testy wczesniej 2 tez robilam i byly negatywne boze jak ja sie ciesze !!!

Gość tabletki daylette
dziewczyny mam pytanie. biorę tabletki daylette 7 dni, ale chcę je odstawić, bo mam straszne wahania nastrojów, mdłości i lewa noga mi drętwieje, dodatkowo plamienia. Ale zastanawia mnie fakt jakie będa skutki uboczne odstawiania. proszę o odpowiedź

Gość almerka33
Nie powinno sie za bardzo tego robić bo można doprowadzić do zaburzen cyklu. Najlepiej jest przyjmować tabletki do końca blistra. Niemniej są wyjątki. Na przykład jeśli źle się czujesz oraz masz wrażenie, że tabletki szkodzą Twojemu zdrowiu. Na stronie jest artykuł o tym: https://dimedic.eu/wiedza/odstawienie-tabletek-antykoncepcyjnych-jak-zrobic-wlasciwie Przygotuj się również na nieregularne cykle. Po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych mogą trwać do pół roku. Jest to naturalne zjawisko.

Gość gość
Witam! Ponieważ sama ostatnio szukałam informacji o skutkach odstawienia antykoncepcji podzielę się swoimi doświadczeniami. Odstawiłam tabletki (midiana) po 7 latach brania bez przerw dla oczyszczania organizmu. Jestem 3 miesiące od ostatniego opakowania. Czuje się bardziej pogodna i energiczna, schudłam 9 kg. Miesiączki są regularne i normalne. Minusem są liczne niedoskonałości i krostki których nigdy nie miałam i bardzo przetłuszczające się włosy. Mam nadzieje, że w najbliższych miesiącach wszystko dojdzie do normy :) Pozdrawiam

Gość gość
Ja brałam tabsy ze 6 lat poza bolami Glowy bylo ok ani nie grubłam specjalnie ani nie chudłam po tych 6 latach ciągłego brania różnych microgynon jaz jasmin jasminelle zaszłam w ciąże w pól roku po odstawieniu.. Z ciąża nie bylo żadnych problemów zaraz po porodzie wrocilam do tabsow pierw azalia pozniej jasminelle nic mi nie bylo wszystko ok.. Zdecydowaliśmy o drugim dziecku i nawet odstawiłam tabsy w połowie opakowania a okresu juz nie dostałam bo byłam juz w ciąż z cór***** teraz tez bede brać tabsy musze jednak porobić sobie badania bo po tej ciąży akurat mam problem z waga po odstawieniu od piersi poprostu kg szybują w gore jak oszalałe. Ale mysle ze się unormuje i wrócę w niedługim czasie do tej antykoncepcji dość mam tych gumek..

Gość Asiia

Ja odstawilam i znowu czekam 2 raz az ponad 50dni na okres niby cos jest ale to nie nazwla bym okresem zle sie czuje mialam wszystkie  badania i jest dobrze w ciay nie jestem uzg wyszlo ze nie jestem i nie wiem bralam 3.5roku tsbletki i chcialam zrobic spirale ale sie wstrzymuje a tak sie kiebsko czuje jak dostalam nie dobrze mi zimno raz cieplo brzuch boli masakra