Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miss-saigon

Z czym do księdza?

Polecane posty

Gość miss-saigon

Dowód osobisty Akt chrztu Świadectwo odbycia nauk przedmałżeńskich Świadectwo szkolne z religią co jeszcze czy przy pierwszej wizycie zanosze metrykę, dokumenty z USC? za 3 miesiące ślub, to nasza pierwsza wizyta w u ksiedza i nie bardzo niem co zabrać ze sobą

Jak masz za trzy miesiace slub to na pewno od razu spiszecie protokół wiec musisz miec dokument z USC o braku przeciwskazn do konkordatu no i pieniadze na zapowiedzi ;) i to co wypisalas ...8 miesiecy a ja juz nie pamietam hehe co i jak

Gość świadectwo szkolne
z religią? to jakiś żart? mnie nikt o żadne świadectwo nie pytał, poza zaświadczeniem o naukach...

Gość wredna pomaranczowa pipka
butelkę czystej wyborowej

Gość zabili mi kraba pustelnika
z młodym chłopcem niestety :(

akty chrztu tylko jeśli byliście chrzczeni w innych parafiach. na tym akcie macie adnotacje o bierzmowaniu (nawet jeśli było w innej parafii), więc żadnych dodatkowych świadectw nie trzeba. jeśli do ślubu jest mniej niż 3 miesiące to powinniście pojawić się z dokumentami z USC (3 egzemplarze). wtedy spiszecie protokół. co do świadectwa ukończenia religii to nasz ksiądz chciał je zobaczyć. niestety narzeczony swoje gdzieś zgubił, ale ksiądz uwierzył mu na słowo:) kasy na zapowiedzi nie dawaliśmy, w ogóle nie płaciliśmy nic. z kopertą mamy się zgłosić na 2 tygodnie przez ślubem.

Gość ciocia dobra rada........
z kasą ;) to podstawa bo inaczej czarny nie będzie chciał z Wami rozmawiac...

Gość a te zaswiadczednie z usc
to się bierze z usc gdzie zameldowany jest pan młody czy panna młloda? czy z 2?

na 90% z usc w mieście, w którym będzie ślub. jeśli jednak urodziliście się w innych miastach to musicie przynieść odpisy skrócone aktu urodzenia wybrane w Waszym rodzinnym usc. chociaż nie jestem tego do końca pewna, bo my nie mieliśmy tego problemu - zaświadczenie braliśmy z usc do którego należy mój narzeczony. w jego mieście bierzemy ślub.

no właśnie my b ierzemy ślub w mieście w którym się urodziłam, innym niż zameldowany jest mój narzeczony i ja obecnie. A do przyszłego piątku chcemy już mieć wszystkie papiery. czyli ja nie muszę brać skróconego aktu urodzenia bo jest tam gdzie będzie ślub?

wydaje mi się, że nie jest ważne miejsce zameldowania tylko właśnie urodzenia. w takim razie Twój mąż bierze odpis i z nim jedziecie do USC. załatwiacie papiery, płacicie 85zł i gotowe :)

oczywiście mąż bierze odpis ze swojego USC i jedziecie z tym do Twojego ;) tam mają Twój akt, więc nie potrzeba go wyciągać.

to w takim razie fajnie, zaoszczędzimy trochę ;)czasu i pieniędzy. czyli w sumie z usc tam gdzie mam meldunek nic nie muszę brać. Dzięki za odpowiedź :) 🌻

Gość sheepek
akt urodzenia jest potrzebny??? chyba nieee

Gość sheepek
słyszałam ze prócz nauk przedmałżeńskich musze mieć też kilka godzin z poradni rodzinnej, wszędzie tak jest ?

Gość czarna koala
poradnia rodzinna to element nauk przedmałżeńskich z reguły. jak masz zrobione nauki to powinno byc "w pakiecie". jak nie masz to sobie dorobicie, zdążycie...

akt urodzenia jest potrzebny w USC, żeby otrzymać zaświadczenie o braku przeciwwskazań do zawarcia małżeństwa. a to zaświadczenie daje się księdzu w momencie spisywania protokołu. poradnia jest wymagana, ale w każdej parafii w innym wymiarze godzin (np. u mnie to tylko 1 spotkanie). dlatego lepiej się dowiedzieć ile spotkań musicie odbyć - najlepiej zadzwonić do kościoła i zapytać.