Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Verus

CHRZEST DZIECKA-KOSCIOL KATOLICKI

Polecane posty

Witam mam pytanie odnosnie procedury chrztu w kosciele katolickim.jak to se odbywa?W ktorym miesiacu zycia dziecka najlepiej?czy mam sie zglosic do parafii juz teraz- w 36 t.c? i jak to jest z nadaniem imienia?Chce corke nazwac Nadzieja Dominika.Czy obydwa imiona musza miec swojego Swietego patrona?Czy ja jako matka musze isc do komunii i spowiedzi?Jak to wszysko wyglada?pozdrawiam

Gość nazwij ją odwrotnie i nie rób
dla dziecka na przyszłość wstydu. Tak ty musisz zgłosić się pierwsza wraz z mężem i rodzicami chrzestnymi

Wstydu?jakiego wstydu? imie Nadia to wstyd? Niby dlaczego?Bo ma rosyjskie pochodzenie?;/

Gość nazwij ją odwrotnie i nie rób
Nadia to Nadia a nie Nadzieja! Kiedyś to był skrót od tego imienia, a dziś Nadzieja to Nadźka i tak złośliwe dzieci będą się śmiać. Bez urazy dlatego imienia, bo to imie moje babci, ale mimo wszystko nazwij je już lepiej Nadia niż Nadzieja

No wlasnie planuje zwracac sie do niej Nadia,ale wersja pelna tego imienia jest wlasnie Nadzieja tak jak w rosyjskim Nadia=Nadieżda/co oznacza wlasnie nadzieje/,tak jak Nadiane w j.fr.pozdrawiam....hm...sama juz nie wiem

Gość Nika33
1. Nadia to jedno imie a Nadzieja drugie 2. ochrzcic najlepiej do ok 6 tygodnia zycia - tak mowia ksieza 3. zglaszasz tak z 2 tyg przed, ale w kazdej parafii jest inaczej - po rostu zapytaj i przygotuj sie na ofiare 4. oba imiona nie musza miec patronow, niektorzy nadaja nawet jedno imie 5. zarowno rodzice jak i chrzestni powinni isc do spowiedzi i do komunii

Mozesz sie zglosic do ksiedza, jak dziecko bedzie juz na swiecie. Ja bym teraz jeszcze nie szla, bo mysle, ze nie ma pospiechu. Ale mozesz sie popytac, czy czasem nie ma jakichs nauk chrzcielnych dla rodzicow badz rodzicow chrzestnych. Najlepiej ochrzcic dziecko jak najszybciej. Ale jesli poczekasz dluzej, z roznych wzgledow, tez bedzie ok. Wystarczy, ze jedno imie bedzie od jakiegos swietego. Wypadaloby, zeby rodzicie i rodzice chrzesni przystapili do komunii.

Gość ...bo sie dzieci beda smiac...
Co za zalosna wypowiedz.....

Dzieki za odpowiedzi.A ile mam dac ofiary?Wogole co to za zasada z ofiara?zenada. Wlasnie sie zastanawiam z ta Nadia a Nadzieja-kurcze-trudna decyzja:)Wiem na pewno,ze chce aby dziecko mialo na imie Nadia,ale nie wiem czy to nie lekko niepoprawnie jak wpisze takie imie do metryki....

Ja ochrzciłam moją jak miała 3msc. Ksiądz w mojej parafii nie miał jakiś specjalnych wymogów. Ja nie mam bierzmowania, chrzestna młodej też nie. Ojciec i chrzestny mają ale ksiądz nawet o to nie pytał. Chrzestni musieli jedynie iść do spowiedzi wcześniej, chociaż nawet tego ksiądz nie sprawdził. Czyli w sumie poszłam jakoś dwa tygodnie przed planowanymi chrzcinami, umówiłam się na termin i już. Ksiądz nie chciał \"ofiary\" ale dostał 100zł, w innym kościele ( w parafii taty) wisiał cennik:o Co do imiona to wiem że i co do tego ksiądz nie robi u mnie problemu

Gość manna30
w mojej parafii jedno imię powinno pochodzić od świętego. rodzice musza być po ślubie kościelnym i uczęszczać przed chrztem na nauki. trzeba również dostarczyć karteczke ze spowiedzią i zaświadczenia z parafii od chrzestnych. natomiast co do terminu to nie ma wymagań. każdy chrzci według siebie. jest taki zwyczaj by chrzcić jak najszybciej, bo chrzest wedlug wiary to zmycie grzechu pierworodnego - w razie gdyby coś się miało stać... ofiara to zazwyczaj co łaska i nie ma jakiegoś sztywnego cennika. proponuje dopytać się w swojej parafii co i jak, bo to naprawde zależy od tego, kto ją prowadzi. jak widać mój kościół jest baaaardzo wymagający, ale wiem, że są i mniej wymagający - pozdrawiam

Gość w zyciu nie uwierze w to
ze kobieta bez bierzmowania mogla zostac chrzestna!!!

Gość a ja mam w domu 12 latka
U nas w parafii tez nie chca zaswiadczenia o bierzmowaniu.

u nas jest tak. jak dziecko ci sie rodzi idziesz do ksiedza i mowisz ze chcesz ochrzcic. ksiadz pyta kiedy. ty mowisz kiedy ci pasuje, on kiedy mozna. podajesz chrzestnych, ktorzy potem musza doniesc do parafii zaswiadczenia o spowiedzi, wy zreszta tez(przynajmniej jeden rodzic, jesli drugi jest zdeklarowany jako niewierzacy). i tyle. w kwestii imienia wiem ze to nie moja sprawa, ale tez bym przemyslala tą Nadzieję...dzieci moga sie z niej smiac...Moze mozna nazwac po prostu Nadia? Skoro można Ksenia, Brajan, albo Nikola to moze i mozna Nadię :) Wszak tylo na bierzmowanie obiera sie iiona swietych, bo maja byc patronbami, ale na chrzest chyba niekoniecznie :) moze warto spytac księdza? pozdawiam !

a, zaswiadczenia oprocz papierka ze spowiedzi i w przypadku chrzestnych zaswiadczenia ze sa praktykujacymi katolikami (po to jest instytucja chrzestnych..) chyba zadnych wiecej nie trzeba. Ofiara "co laska. jak chrzcilismy pierwsza corke nicnie dalismy bo nie mielismy, i nie bylo problemu, z druga chyba 50 zl....jakos tak..