Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mloda1111

opuchlizna w czasie ciąży

Polecane posty

Gość mloda1111

witam mam pewien problem od jakiegos czasu bardzo puchne , a mianowicie po nocy wstaje opuchnieta mam spuchnieta twarz nogi i rece, potem w czasie dnia kiedy tylko przejde sie na dluzszy spacer moje nogi puchną jak balony i ciezko mi jest chodzi i tak samo dzieje sie pod wieczor. Bylam u lekarza to pani polozna stwierdzila, ze puchne od nadmiaru soli, ze musze za duzo solic, ale tak naprawde sole normalnei jedzenie, a zeby tak puchnac musialabym jesc ta sol tonami. Czy ktoras z was miala cos podobnego ??

tak..ja tak miałam..staraaaaaaaaaaaznie wyglądałam..miała tyle wody w sobie i myślę ze sol to swoja droga bo jakoś w ciąży nie zwiększyłam jej ilość..po ciąży dopiero po 4 miesiacach!!! woda zemnie zeszła.i straciłam w tedy 15kilo! lekarka nic nie poradziła..tylko nogi musiałam trzymać w górze..ale g..wno to dało.. który to miesiąc..?

Gość 5678frtgyhuvbnm
mi puchną nogi a szczególnie stopy myślę że od gorąca jestem w irlandii a tu teraz upały ale też organizm nabiera wody bo u mnie to już 39 tydz. Musisz koniecznie zgłoscić się do lekarza bo jeśli wstajesz opuchnięta może być to objaw zatrucia ciążowego i ciśnienia tętniczego zbadaj się lepiej a będziesz spokojniejsza ze tobie i dzidzi nic nie jest.

ja puchne ale nie az tak, po calym dniu mam po prostu spuchniete nogi, dlonie na nogach straszny cellulitis od nadmiaru zatrzymanej wody. Ja staram sie nie solic prawie w ogole. Wode pije niskosodowa. Jem duzo truskawek i innych owocow moczopednych. Trzeba tez ograniczyc rzeczy smazone, przerzucic sie na surowe lub gotowane. I powiem ze odkad zaczelam tak robic to nie jest juz tak zle jak bylo. A koncze 6 miesiac ;)

mi moja odradziła jeść arbuzy..no ale ja miałam chora nerka w ciąży jak w pierwszej liazy i drugiej..wiec może dlatego ja nie mogłam jesz moczopędne..nie wiem.:o

Gość mloda1111
arbuza jeszcze nei jadlam. zobacze odstawie ta sol, ale w takim razie jak sie odzywiac co jesc ??

Gość guguig
Ech, tochyba sprawy indywidualne i trzeba tylko kontrolować wyniki badań. Gdyby przełożenie było proste: wiecej soli - większe opuchlizny, to ja byłabym jak bania. Zawsze mianowicie soliłam normalnie a w ciąży - o wiele więcej i jem też więcej mocno słonych produktów. Tymczasem nie mam żadnych opuchlizn.

to zalezy od predyspozycji ale jesli ktos ma predyspozycje do puchniecia to musi ograniczyc sol oprocz truskawek wlasnie jesc arbuza, ananasa mniej wedliny slonej, serow tlustych, raczej takie chude i nieprzetworzone rzeczy

Gość mloda ja tez pouchlam
i lekarz kazal przejsc na diete i juz 12 dni nie puchne. jestem w 24tc

Gość mloda1111
przejde na ta diete bez soli, ale jesli sie okazrze ze dalej bede puchla anie daj bog mam jakies zatrucie ciazowe to chyba zaloze sprawe temu lekarzowi :/

Gość mloda ja tez pouchlam
ale mnie dal diete z sola...........tylko wiecej owocow,warzyw ,malo chleba

to znalazłam w necie Opuchlizna czyli obrzęk kostek, palców rąk i nóg Opuchlizna czyli obrzęki w ciąży mogą być spowodowane na skutek znacznego (ok.2,5 l.) zwiększenia się u kobiety w ciąży objętości krwi krążącej. Stan ten bywa wyjątkowo uporczywy w ciąży mnogiej oraz w czasie upałów. Warto wówczas unikać pozostawania na dłużej w pozycji stojącej, a także nosić specjalne rajstopy ściągające dla kobiet w ciąży. Nie wolno jednak ograniczać spożycia płynów. Nie rozwiąże to problemu, może natomiast doprowadzić do odwodnienia, zaburzeń elektrolitowych a nawet kamnicy nerkowej a w konsekwencji do bardzo silnych ataków bólu tzw. kolki nerkowej. Uwaga! Jednak o tym na ile obrzęki w ciąży są związane z jej przebiegiem,musi zadecydować lekarz, ponieważ mogą one również być oznaką zagrażającego niebezpieczeństwa wystąpienia tzw. zatrucia ciążowego. W jego następstwie może dojść do stanu rzucawkowego, który może być śmiertelnym dla matki i płodu powikłaniem ciąży.

Gość mloda1111
dziekuje za informacje :)

Gość kontroluj ciśnienie
oprócz opuchlizny,wysokie ciśnienie jest kolejnym objawem zatrucia ciążowego.

Zaprzestaj uzywania soli no i duzo pij szczegolnie płynow obojętnych.Wart0 troche się przemeczyc bez tej soli,bo jednak 25tc to niewiele.Jezeli tak puchniesz grozi Ci zatrucie ciążowe a tym samym rozwiązanie ciąży.

ja dostalam na to puchnięcie detralex oraz diete bezsolną oraz jak najwiecej wody - z tą dietą bywa roznie,bo wiadomo,że czasami ma sie smaka na cos doprawionego (ale przeciez nie zawsze).Wody czystej pic nie umiem niestety..ale narazie nogi mi prawie wogole nie puchną...wczesniej mialam straszne obrzęki.Jeżeli chodzi o palce,to u jednej rękki mi one puchną a u drugiej wcale :O Do konca zostalo mi zaledwie 39dni wiec jestem spokojniejsza jezeli chodzi o te nieszczesne obrzeki.

mozecie prawie nie solic ale zjadac wedliny,kielbasy chipsy i inne podobne produkty,ktore zawierają bardzo duzo soli - chyba to jest najbardziej zdradliwe :O

Gość justvill
jestem w 39 tc i jestem strasznie opuchnieta szczegolnie jak sa upaly wyniki mam bdb nie moge sie doczekac porodu

a ja jestem w połowie 36 tygodnia ciąży. Mało sole, mało pije bo juz wczesniej miałam problem z wodą. Ale dzis jak wstałam do sie poryczałam- twarz spuchnieta- oczy prawie niewidoczne, rece jak balony, nogi. Masakra- a tu jeszcze kilka tyg zostało:(