Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamanikolki

CO ILE KAPIECIE 5-MIESIECZNE DZIECI ?

Polecane posty

Gość mamanikolki

Ja zaczealam kapac córke juz co drugi dzien a nie codziennie, jak jest u was?

Gość to juz indywidulana
do 3 m0ca codziennie a pozniej juz co 2 dzien chyba ze są jakies upalne dni wtedy codzinnie ale jak jest zimno tak jak dziś to co dwa dni

Gość mysle ze...
co drugi dzien wystarczy ,ale jak bedzie naprawde cieplo ,kąp dziecko codziennie ,bo one tez sie poci,ale tak jak normalna chlodna pogoda to co 2 dzien spokojnie wystarcza.Ale pupe myj codziennie pod bierzącą woda a nie husteczkami...

Ja myłam codziennie. Wyjątkiem było przeziębienie wtedy tylko myłam pupę pod bieżącą wodę.

Gość kapalam
od urodzenia codziennie czy to wiosna czy lato bo dziecko tez sie brudzi i poci .

Gość co to za pytanie
sama też się kąpiesz co drugi dzień????? jak można nie wykąpać dziecka przed snem !!!!!!!!!!!

Gość ejlgfm.vlfglgfdg
A ja kapalam swoje dziecko w zeszly wtorek bo byl upal i dopiero dzis rano ale to dlatego ze strasznie mi sie okupkała.Tak to był niewykapala bo po co.

Gość rety rety
jak czytam już któryś raz takie głupie topiki to mi się niedobrze robi. Idiotki, a wy same co ile się kąpiecie, co 2 dni też? Zgoda, taki maluch może się tak nie poci tak jak dorosły, ale mu się ulewa, zabrudzi się jedzeniem, że już nie wspomnę o moczu i kale. Poza tym kąpiel dla dziecka to sama przyjemność, codzienny rytuał, potrzebny zabieg higieniczny. Od czasu do czasu co drugi dzień, ale regułą powinna być codzienna kąpiel. Nadmienię, ze zwłaszcza jak jest chore, taka kąpiel przynosi dzieciakowi widoczną ulgę, np. przy katarze. Zapewne myjesz jakoś okolice intymne dziecka, to co ci szkodzi wlać tej wody więcej i umyć dziecko całe. A jak jest zimno to też myję syna codziennie, urodził się w marcu zeszłego roku i kupiliśmy taki podgrzewacz powietrza, uruchamiam urządzenie na czas kąpieli i ma ciepło i po problemie. Kosztowało coś około 40 zł, a rachunki za prąd niewiele większe.

Gość to juz indywidulana
rety rety----kapac chore dziecko tak ulga na pewno ale poprawy w zdrowiu zadnej!!aleś zabłysła i od idiotek od razu nie trzeba wyzywac trochę kultury jeszcze nikomu nie zaszkodziło :)

nie rozumiem jak można kąpać dziecko co drugi dzień:-o. Przecież po kąpieli dziecku się zawsze kremuje skórkę i jest póżniej takie czyściutkie pachnące. Aż miło. Dziecko też się poci a poza tym ma fałdki tłuszczyku a między nimi gromadzi się też brud. Kolejna sprawa dość ważna to to, że dziecko nabiera nawyków. Ma zorganizowany dzień. Np. u mnie wiadomo, że jak kąpiel to od razu później spać. Co to znaczy że jak zimno to co drugi dzien? Boże, przecież jest coś takiego jak kaloryfer lub płomienniki ciepła.

Gość rety rety
no a co, pogorszenie stanu zdrowia może?

Gość koo.la
mam kolezanke w niemczech i tam wlasnie nie kapie sie dzieci codziennie poniewaz wyplukuje sie lipidy ze skory, dzieci w takim wieku nie brudza sie tak zeby je kapac codziennie oczywiscie higiena jak najbardziej ale co drugi dzien wystarczy, wlasnie tak odpoczatku dmuchamy huhamy na te nasze dzieci i potem byle jaki wirus i organizm nie daje sobie rady, to tak jak bys napisala ze codzoiennie nie scierasz kurzy tez kilka osob by sie oburzylo jak tak mozna a czym wiecej bakterii, czy nawet roztoczy tym wiecej organizm wytwarza przeciw cial oczywiscie trzeba pamietac zeby nie przesadzic ani w jedna strone ani w druga,

Gość to juz indywidulana
zalecił ci jakis lekarz kapac chore dziecko??pierwsze słyszę :o moze nie pogorszy radykalni ale na pewno nie sprawi ze dziecko szybciej wyzdrowieje

do to już indywidualna- jak się odpowiednio zorganizuje kąpiel to ie ma mowy o przeziębieniu. Należy ogrzać pokoik ale nie do przesady. ok 23-25 stopni. Poza tym po kąpieli od razu ubieramy (ja zawsze ubieram leciutką czapeczkę do czasu jak główka "wystygnie")i pod kocyk. Moja zawsze po kąpieli do karmienia i przy piersi mi usypia. Odpukać ale kąpałam ją tak jak miała tydzień i jak ma 3 miesiące i nie chorowała jeszcze.

a jeżeli o kąpiele dzieci chorych to zależy czy to grypa czy zwykłe przeziębienie. Wiadomo że jak gorączka itd to raczej nie ale jak katarek to czemu nie? Kąpiel przynosi ulgę nawet zatkanemu noskowi.

Gość rety rety
a wlasnie ze kilku lekarzy wrecz zalecilo mi kapac goraczkujace dziecko. zaczac od temp. wody w tyemp. ciala a potem lekko obnizyc temp. wody. To 1 z naturalnych sposobow obnizania goraczki. Bez polskich znakow bo z synem na kolanach

Gość ja nie kąpię codziennie
Za to codziennie podmywam na stojąco( syn jest już starszy) w wannie,pod bieżącą wodą myjemy paszki rączki,stópki buzie i ząbki. Jak był malutki to zdarzało się,że nie kąpałam a myłam dziecko (pod bieżącą wodą). Ważne żeby dziecko podmywać codziennie i myć w miejscach gdzie się bardzo poci np fałdy skórne,paszki. Dziecko nie musi codziennie siedzieć w wanience 15-20 min. Chociaż jak mały miał ochotę i był rześki to fundowałam jemu zabawę w wannie. To czysta :D przyjemność dla dziecka.

Gość ja nie kąpię codziennie
Dla malutkich dzieci to rytuał i po kąpieli zasypiają łatwiej ;-)

No tak wystarczy że ktoś ma inne zdanie i jest idiotką. A Ty taką mądra :D To jest forum i każdy może uważać i robić zupełnie inaczej.Ma do tego prawo.

Gość waniliaPyszna
jak jest upal codziennie jak zimno co 2 dni. moj sie strasznie poci a potem smierdzi, fuuj :O

Gość raz na tydzien
i zastanawiam sie czy nie za czesto ?

Gość ja znam madra mame
co swojego 10mies synka kapie 3-4 razy w mies:( masakra wazne zeby przecierac maluchowi faldki skorne jesli nie chcesz kapac codziennie-wystarczy ciepla woda i waciki maluchy mimo, ze nam sie wydaje ze nic nie robia-to sa bardzo ruchliwe istotki i cialko im sie poci-ot ludzkie organizmy tak dzialaja

Gość być może mnie zjedziecie
ale sądzę (i chyba się nie mylę) że te mamy które nie kąpią dziecka codziennie robią tak z powodu lenistwa. Kąpiel dziecka wymaga jednak przygotowania bo a to ręcznik a to balsamik a to wanienka a to wodę sprawdzić. Nie mowiąc już o posprzątaniu. A dziecko po kąpieli zazwyczaj głodne itd itp;-) Trzeba się zorganizować i wygospodarować te 15 min. Sorry ale tak sądzę i żaden argument was nie usprawiedliwi. Argumentów przemawiających za korzyścią codziennych kąpieli jest mnóstwo...natomiast argumentów przeciw brak:-o

Gość tO ZE NIE KAPIE
codziennie nie swiadczy o tym ze mam lenia jak tu pani stwierdzia kapie syna który ma 10 m-cy co drugi dzien ale codziennie przemywam go w misce na stojąco pod szyjką pod pachmi dupie i inne częsce ciała a kapiel taka "duza" to co drugi dzien!

Gość uhiogigog
mam 5-miesięcznego synka i kąpie go codzienne...nie tyle z względód higienicznych,bo to i dupke ma uklejoną tymi chusteczkami,a to ulewa często i ma ulepione np.wloski,a to rączki ma lekko uklejone od wkładania do buzi,troche stópki mu się pocą,zresztą kapiel to coś wspaniałego i polega na obopólnej radości.Raz nie wykąpałam go,a umyłam dupcie z powodu gorączki....Zreszta juz tak sie nauczyliśmy,ze kąpiel wieńczy dzień i idziemy spać.Jestem jak najbardziej za codzienną kapielą