Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

slim_lady

odnośnie papierów z USC - proszę o odpowiedź

Polecane posty

Witam Panie! Czy papiery do ślubu koknordatowego w Urz.Stanu Cywilnego załatwia się \"od ręki\" (tzn. czyli wystarczą dowody osobiste narzeczonych), czy będę musiała jeszcze coś wcześniej załatwić? Będę wdzięczna za odp. pozdawiam :)

W tym kraju w urzędach niczego nie można załatwić od ręki... Ja właśnie od poniedziałku próbuję załatwić papiery w urzędzie do ślubu konkordatowego. Narzeczony zaraz urlopu na ślub nie będzie miał, bo go zużyje na załatwianie papierów. Musisz mieć odpis aktu urodzenia z urzędu stanu cywilnego w miejscu gdzie się urodziłaś i to aktualny. miałam z roku kiedy się urodziłam i choć był identyczny z tym, który sobie załatwiłam, paniom nie pasował. Musisz po prostu zwolnić się z jednego dnia z pracy, wybulić 22 zł, odstać kilka godzin w kolejce i dopiero idziesz do usc gdzie macie załatwiać slub. I to jeszcze papierek nie od ręki. Najpierw wpłata 82 zł w kasie, która jest czynna do 14, więc wcześniej oczywiście dzień wolny od pracy, potem dopiero składa się wniosek i czeka na papiery za jakiś czas.

no to dziekuję za uprzedzenie! :) bo nastawiłam się, że załatwię to szybko i sprawnie :) czyli zaczynam \"polowanie\" od jutra :D

slim lady --> spokojnie! widzę, że hapo miała pecha ;) my załatwiliśmy urzędy w 3 godziny, a musieliśmy być w dwóch miastach. najpierw u mnie wybraliśmy akt urodzenia (skrócony odpis, płatny 22 zł w kasie). to trwało jakieś 20 minut. kolejno pojechaliśmy do miasta narzeczonego w którym on się urodził i w którym bierzemy ślub. tam daliśmy nasze dowody, mój akt i zapłaciliśmy 84zł. poczekaliśmy około 15 minut i otrzymaliśmy gotowe papiery. fakt, faktem, że dzień urlopu trzeba wziąć, bo urzędy są czynne do 15. jeśli obydwoje urodziliście się w tym samym mieście to odpada Wam załatwianie aktów urodzenia i całość pójdzie jeszcze sprawniej :)

nic juz nie rozumiem. jesli obydwoje z narzeczonym urodzilismy sie we wroclawiu i chcemy slub konkordatowy w kosciele to jedynie z urzedu mamy wziac ten akt urodzenia?kazdy swoj. i jakas zgode na zawarcie malzenstwa?

Ja zawsze w urzędach mam pecha. Nie zdarzyło się jeszcze, żebym coś załatwiła od ręki, nigdy. Jak mam gdzieś pójść coś załatwić, to jestem chora, bo zawsze się okazuje, że jeszcze czegoś nie mam albo jakiś papier jest nie taki, jak ma być, choć wcześniej sie dokładnie wypytałam o wszystko... Nienawidzę wszystkich urzędów. 😠

princessa --> nie musicie brać aktów urodzenia. po prostu idziecie do urzędu z dowodami po papiery (ważne 3 miesiące, płatne 84zł). potem z tymi kartkami podążacie do księdza. cała filozofia :)

Gość kaska200
czyli trzeba mieć te odpisy aktu urodzenia czy nie, jak idziemy do urzędu stanu cywilnego w mojej miejscowości??jeżeli mój narzeczony jest z innego miasta to czy tam też musimy jechać coś załatwić??

Gość krotkie pytanie
zalezy czy maja Twoj akt wprowadzony do bazy informatycznej (w takim przypadku masz szczescie :) i mniej zalatwiania)

kaska --> podejrzewam, że będziecie musieli jechać do USC właściwego dla miejsca urodzenia Twojego narzeczonego i wybrać akt urodzenia. jeśli to daleko to spróbujcie załatwić to za pośrednictwem poczty.

Gość ja mam na 60 osob
ale to bez sensu mieliscie! mi wystarczyl stary akt urodzenia i dowody osobiste-do tego oplata 83 zl i od razu kierownik urzedu stanu cywilnego nas przyjela,wszystko trwalo z 20 minut! a i nie musielismy sie zwalniac z pracy bo po pracy pojechalismy i od razu zalatwilismy wszytsko- urzad jest czynny u nas do 17.

Gość olivvka25
ja juz nic z tego nie rozumiem. czyli jak to jest. jestesmy z tego samego miasta. idziemy do urzedu i co mamy powiedxziec ze co cchemy wziac?

jesteście z tego samego miasta = idziecie do 1 USC i mówicie, że chcecie papiery potrzebne do ślubu konkordatowego! koniec filozofii

Gość czarna koala
że chcecie zaświadczenie o braku formalnych przeszkód do zawarcia związku małżeńskiego. wtedy wam powiedza co i jak, że np proszę przyniesc skrócony odpis aktu urodzenia albo i nie. najlepiej się pytac u źródła...

Gość olivvka25
a tebn akt urodzneia to przypadkiem nie powinien byc wlasnie u nich/

Gość czarna koala
no to jak bedzie u nich to nie każą przynosić, w czym Ty widzisz problem no??...

Gość kotka222
mysmy zalatwili wszystko w jedne dzien tzn czekalismy jakies pol godziny

Ja również miałam szczęście! :) załatwione w dosłownie pół godziny. Tylko narzeczony musiał pobrać odpis aktu urodzenia ze swojej miejscowości (bez problemu mu wydano), a w moim urzedzie (w miejscowości, gdzie odbędzie się ślub) - wydano mi wypis z \"księgi urodzeń\" :D nie wiem jak to fachowo ująć, potem tylko do wypisania papiery do ślubu konkordatowego i koniec wszystko trwało niedługi czas. Oczywiście 84 zł do kasy :)