Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Chudasek 25

Jak robicie pieczone ziemniaki

Polecane posty

Jest wiele rożnych przepisów ja ma swoich kilka,ale chciałabym sprobować zapiec je jakoś inaczej niż dotychczas - zdradźcie wasze przepisy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ziemniaki kroje na wieksze kawalki, obgotowuje w osolonej wodzie, nastepnie przekladam do naczynia zaroodpornego i zapiekam, jak juz sa lekko rumiane, skrapiam je mieszanka oliwy, czosnku i rozmarynu, po czym zapiekam az troche bardziej sie zrumienia, ale nie za dlugo, bo czosnek sie przypali

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wlasnie dokopalam sie do mojego innego przepisu na ziemniaki, co prawda smazone, ale przepis jest mistrzowski, wiec pozwole sobie go wkleic :) batata harra (pikantne ziemniaczki) skladniki: - 4 srednie ziemniaki - 2 zabki czosnku - swieza kolendra (posiekana, ok. pol szklanki) - czerwona papryka (ostra, w proszku i grubo mielona) (ok. 1 czubatej lyzeczki) - sol - na oko przygotowanie: - ziemniaki pokroic w kostke (ok. 2cm), usmazyc na jasno zloty kolor - na osobnej patelni przesmazyc chwile na oliwie (na bardzo wolnym ogniu, zeby sie nie przypalilo) posiekana kolendre, wycisniety przez praske czosnek, papryke i sol, dodac ziemniaki, wymieszac i gotowe; podawac do potraw z grilla, najlepiej smakuje z bardzo gestym jogurtem naturalnym, serwowanym na ziemniaki, lub obok; ilosc papryki i soli wedle gustu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość najlepszy do takich ziemniakow
jest jogurt bałkański, albo zwykła śmietana

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dla znajomych - pieczone w ognisku duuuze ziemniaki - przekrawam na pol (skorka zostaje), myje, obsuszam i wydrazam lub tylko odcinam czubek a do srodka: wedzony boczek, cebulka, pieczarki, serek zolty, ziola pakuje w folie aluminiowa pieke w zarze ogniska :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość granola czekoladowa
ziemniaki kroje w ładne kawałeczki mniej więcej 4 cm, skrapiam oliwą, solę, przyprawiam gyrosem, przyprawa do kurczaka, przyprawa do karkówki i grill pikantny, wkładam do rozgrzanego piekarnika i co jakiś czas mieszam żeby na spodzie nie przywarły do blachy. Jak się zrumienią i będą miękkie kłade troche żółtego sera, podaje z keczupem albo sosem tzatziki. Tanie a zajebiste

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość granola czekoladowa
jeszcze mała uwaga : starsznie się pierdzi po takiej kompozycji sosów , pzypraw, sera i ziemniaków.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sliczna wandeczka
Ja robie tak, że biore ugotowane ziemniaki, kroje w cwiartki, do prodiża na dno wlewam tochę oleju, na to układam ziemniaki, posypuję rozmarynem swiezym, solą, może byc jeszcze troche pieprzu - na to pomidory pokrojone, a na gorze grudki fety

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ewelinka mala
ziemniaki ugotowane półtwardo, w miseczce mieszjac reka ,polewam oliwa, obsypuje bułka tarta i mieszanka ziół z sola..i do piekarnika na złoty kolor..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rewelacyjne ziemniaki
kroje w cwiartki...jak male to na pol jak mlode w lupinach jak satre to nie sole polewam oliwa mieszam-zeby oliwa dokladnie je oblepila:) nagrzany piekarnik folia lumin wykladam zieminaki i pieke--az beda mocno rumiane-wychdza rewelacyjnie chrupkie po dkoniec mozna posypac tymiankie, oregano -co kto lubi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a miało być tak różowo
ja tu staram się nie jeść ziemniaków, a wy tu o takich pysznościach piszecie.......

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość granola czekoladowa
ja własnie zjadłam pyszne ziemniaczki i dziewczyny myślcie co chcecie, ale takieeeego cugu jak po ziemniakach to ja po niczym nie mam :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość granola czekoladowa
mąż się śmieje że dzisiaj to kołdra pod sufitem będzie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ue tam
to nie po ziemniakach masz cug kolezanko, tylko po glutamianie sodu z tych wszystkich twoich 'przypraw' do gyrosow i bigosow :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a nie mozna samemu w domu
zrobic mieszanki do gyrosa?..ja pindole-zmarnowane ziemniaki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rewelacyjne ziemniaki
o ainny przpis na takie fajnie zrumienione ziemniaki w naczyniu zarooodpornym.pieczone bez przykrycia...pod koniec wrzucam zulty starty ser i on tak pieknie sie topi i rumieni pyszne albo do naczynia zarooodpornego nasmarowanego maslem wrzucam ziemniaki w cwiartkach marchew na pol, pore seler pietruszke w korzeniach pieprz zielony w zalewie sole piprze mielonym p:) troche rozmarynu i pod przykryciem pod koniec odkrywam co by sie zrumienilo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rewelacyjne ziemniaki
ach i sporo cebuli w cwiartkach-robi sie niesamowicie slodka i pyszna wszystko skrapiam octem winnym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rewelacyjne ziemniaki
oczywiscie wrzucam żółty ser

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja robie kociołek
mozna piec na ognisku,na starym piecu z blacha,na patelni elektrycznej albo w żaroodpornym naczyniu w piekarniku ziemniaki kroje w plastry biała kapuste siekam ale nie za drobno kiełbase i boczek kroje w kostke do tego według uznania cebula czosnek sól pieprz ale przede wszystkim duzo kminku. układam warstwami ,daje trochetłuszczu zeby sie od spodu nie przypaliło i niecierpliwie cała rodzinka czekamy na pyszne żarełko,super smakuje z kefirem albo keczupem smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość adlertt
Wygodnie mi jest przyprawy zamawiać przez portal http://nmr.com.pl. Duży wybór, świeże naturalne składniki. Najczęściej biorę u nich przyprawy do ziemniaków i mięsa mielonego, poza tym też różne rodzaje pieprzu stąd biorę – cytrynowy i biały choćby. Dobre warunki cenowe, szybka wysyłka, można się z obsługą dogadać przy większych zamówieniach dla restauracji choćby.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×