Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamusiaDawidusia

W jakim wieku wasze dzieci zaczęły chodzić.

Polecane posty

Gość mamusiaDawidusia

Witam mój synek ma 13 miesiący i jeszcze nie chodzi bardzo mnie to martwi. Oczywiście raczkuję i stawia kroki trzymając sie kanapy ale bez oparcia nie potrafi sam stanąć od razu upada na tyłek.

Gość Mama Jessici
moja malutka kruszynka ma 10 miesięcy i już zaczyna chodzić , mi Pani pediatra powiedział że im szczuplejsze maluszki tym szybciej zaczynają chodzić.

No zgadza się bo to kwestia rozwoju układu kostnego, mięśni, kręgosłupa, itp. Im większa masa ciała tym trudniej to ciało utrzymać w pionie czyli logiczne, że lżejsze radzą sobie szybciej, a cięższe... muszą dorosnąć do tego.

Gość mamusiaDawidusia
Ja nie twierdzę że to jest jakaś patologia. Po prostu jestem matką która była bym spokojniejsza wiedząc że są również inne mamusie których dzieciaczki nie przechodziły roczku.

Gość mamusiaDawidusia
To by się mogło zgadzać bo mój synuś waży ok. 14 kg i moze dlatego jest mu trudniej utrzymać się samodzielnie w pozycji stojącej.

mój miał 9 miesiecy ale był szczuplutki ale przecież wiekszośc dzieci zaczyna chodzic po roczku,spokojnie:)

Gość mamusiaDawidusia
Może i takie ćwiczenia mogły by pomóc tylko ze ja się na tym kompletnie nie znam.:(

to prawda, ze te \"lzejsze\" dzieci troszke wczesniej zaczynaja chodzic, ale to tez zalezy jak silne sa, a takze zalezy od genow. Nie martw sie, doczekasz pierwszych samodzoelnych kroczkow synka i to juz niedlugo :) A jak zacznie juz chodzic, to wtedy docenisz czas slabego przemieszczania sie, bo wtedy bedziesz musiala miec oczy dookola glowy :D Moj poszedl bardzo wczesnie bo jak mial 7 miesiecy i teraz wlazi wszedzie, a ja.......no coz zmeczona tym ciaglym ganianiem go ;)

Gość DZIEWCZYNY.
MamusiuDawidka moja znajoma ma coreczke ktora zaczela chodzic majac 18-miesiecy. Jest zdrowa i normalnie sie rozwija. Nie raczkowala i widac potrzebowala tyle czasu. Byla madra dala sie dlugo nosic ;-) teraz ma 9 latek. pozdrawiam

Gość ---5---
jeszcze spokojnie, dziecko ma czas, nei stresuj sie. Moje oboje chodzili jak mieli rok i m-c. Z tego co wiem to do 18m-ca ma czas. takze nei denerwuj sie

Synek znajomych jak miał rok, jeszcze nie chodził, ale ważył wtedy 13 kg. Z tego co wiem, poszedł jakieś 2, 3 m-ce później. Moja starsza córka poszła pod koniec 8 m-ca, ale to chuchro było. I jest do tej pory, ma 4 lata i dopiero teraz osiągnęła wagę kolegi :)

moja córka zaczeła chodzic ok 10 miesiąca i własnie chyba zgadza sie ze szczuplejsze dzieci szybciej idą na nogi bo ona chuda byla i jest wazy 10.5kg ma poltora roku z tym, że jest strasznie wysoka

Gość pomoże ci strażak sam
a mój syn stawał przy meblach jak miał niecałe 8 miesięcy, zaczął chodzić 10 dni przed roczkiem. Nie jest szczupły, zawsze był taki "nabity". Teraz mając 2,5 roczku waży 16,6 kg - nie widać tego po nim.

moja latała przy meblach jak miała trochę ponad 6 miesięcy, była duża, ale bardzo sprawna ruchowo, sama zaczęła chodzić jak miała 8,5 miesiąca. ale synek dopiero jak miał 11 sam poszedł. moich koleżanek dzieci niektóre zaczęły chodzić grubo po roczku, to nie ma żadnego znaczenia. Rekordzistka miała 18 miesięcy - dzisiaj jest tancerką i zgarnia nagrody na wszystkich turniejach.. :D

Gość mamusiaDawidusia
Dziewczyny jestem bardzo wdzięczna za wasze wpisy. Jestem trochę spokojniejsza i postaram się być bardziej cierpliwa, ale to nie jest łatwe kiedy niektóre osoby w moim otoczeniu strasznie sie dziwią dlaczego on jeszcze nie chodzi i straszą że z moim synusiem może być coś nie tak.

Gość Mama Łukaszka
Mój syn ma 14miesięcy i chodzi tylko przy meblach i jak sie go trzyma za rączki :) Pediatra nie widzi w tym nic dziwnego. Maluchy mają jeszcze czas. Podobno też dziewczynki wszystko łapią szybciej, chłopcy wolniej :)

Gość DuoMama
moja córcia zaczęła chodzić ale nie samodzielnie jak skończyła 14 miesięcy. Zanim nauczyła się chodzić sprawnie a raczej biegać minęły jeszcze prawie 2 także nie przejmuj się. Osobiście znam dzieci, które zaczynają chodzić ok 18 miesiąca życia i nie ma w tym żadnej patoliogii.

moja zaczeła chodzić pod koniec 14 miesiąca. nigdy nie była prowadzana za rączki, wszystko osiągała o własnych siłach.Jak już zaczeła chodzić to "na dobre", żadnych potknięć ani chwiejących się nóżek, żadny guzów ani rozciętych warg :) nie martw się i czekaj cierpliwie :) ma czas do 18 miesiąca :)

Gość gMargaryna
moja córeczka zaczeła chodzić przy meblach jak skonczyla 3 miesiące,a sama jak 6 miesiecy juz biegała i płynnie mówiła.