Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gaajsy

Tabletki anty działają tylko przy...

Polecane posty

Gość gaajsy

prawidłowej wadze kobiety, każda nadwa, nawet lekka powoduje że tabletka jest za słaba by działać, dziewczyny pytajcie dokładnie o to swoich lekarzy najsilniejszy jest yasmine z tego co wiem, ale i task nie pewny :(

Gość Katarzynka123456
to jest absolutna nieprawda.

Gość co ty za bzdury opowiadasz
?? moze lepiej juz idz bajki pozmyslaj dzieciom niz tu bedziesz ludiz schizowac takimi bzdurami ??? kto ci tego naopowiadal ??? dzizaz

Ja spotkałam się tylko z taką opinią, że tabletki o niskiej zawartości hormonów (np. Yasminelle, Yaz) są skierowane do młodych kobiet o drobniejszej budowie ciała, dla których tabletki o większej dawce mogą powodować większe skutki uboczne. Wg mojego lekarza nie są polecane dla kobiet, które maja znaczną nadwagę lub które są bardzo rosłe, ponieważ może się okazać, że dawka hormonu będzie zbyt mała i mogą pojawić się plamienia w czasie przyjmowania (nie będą trzymać cyklu). Co nie zmienia faktu, że działanie antykoncepcyjne będzie niezmienione.

Gość gaajsy
cytat z http://209.85.129.132/search?q=cache:9RzDuEhb0a0J:www.zdrowie.med.pl/nowosc.phtml%3Fslowo%3Dhormon%26nr%3D8+skuteczno%C5%9B%C4%87+tabletki+antykoncepcyjnej+u+kobiet+z+nadwag%C4%85&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=firefox-a Okazało się bowiem, że w grupie kobiet z wyraźną nadwagą (o wskaźniku masy ciała, BMI, powyżej 27) skuteczność antykoncepcji jest od 60 do 70% mniejsza niż u kobiet z normalną masą ciała. Zjawisko to jest uwarunkowane większą ilością tłuszczu, w którym hormony stosowane w tabletkach antykoncepcyjnych się rozpuszczają. Powoduje to, że mniejsza ilość hormonu jest dostępna i słabiej oddziałuje na narządy rozrodcze. Tkanka tłuszczowa sama w sobie również "konsumuje" hormony, ze względu na obecne w tej tkance receptory. Jednocześnie, ze względu na liczne uboczne efekty doustnej antykoncepcji, trudno byłoby zalecić "puszystym" paniom większe dawki hormonów. Nadwaga sama w sobie zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, a przyjmowanie doustnej antykoncepcji ryzyko to potęguje.. Pozostaje zatem rozważenie zmiany metody antykoncepcji lub jednoczesne stosowanie dodatkowych zabezpieczeń - na przykład środków plemnikobójczych lub prezerwatyw.

Gość romeo o poranku
prq

Gość LUNAAAA
MÓJ GIN TEŻ TAK MÓWIŁ

Gość frufru
rrrrrrrrrrrrrrotfl "WYRAŹNA nadwaga" jak napisane w artykule i otyłość wpływają na "rozmieszczenie" hormonów w organizmie, ale nikt by i tak bardzo otyłej osobie nie zapisał hormonów ze względu na to że dzialania uboczne byłyby nasilone do stopnia niebezpiecznego dla organizmu. a Yasmin z całą pewnością nie jest najsilniejszym, ale wręćz jednym ze słabszych środków antykoncepcyjnych. słabsztch w sensie zawartości hormonó, nie skuteczności - zaznaczam bo zaraz sie sypną pytania...

Gość o rany o rany
to jak to jest

Gość nadwaga ma znaczenie
ale duża takim kobietom przepisuje się tabletki z większą zawartością hormonów