Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość belisimea

chce założyc spirale , nigdy nierodziłam

Polecane posty

Gość chyba przeoczyłyście jak Artur
o matko jedyna, jakim cudem zabijanie czegoś, do czego antykoncepcja nie dopuszcza. Jak można zabić coś, czego nie ma????

Gość nbvcxz
franka a możesz mi wyjaśnić jak przy kapturku dochodzi do zapłodnienia???????:))))))))))

nie wiem, może mi sie coś porąbało z tym kapturkiem :) ja w ogóle nie wiem jak i jedno i drugie się stosuje bo ja zawsze tabletkom byłam wierna

Gość A ja wam powiem że jedyna
strona, na której znalazłam stwierdzenie, że spirala to metoda wczesnoporonna to strona propagująca metody naturalne. Na tej samej stronie jest stwierdzenie, że naturalne metody planowania ciąży są najskuteczniejszą metodą zapobiegania ciąży, co w moich oczach 'nieco' podważa jej wiarygodność :D

Gość dziewwwwwwwwczyny
bede brała slub i byłam u spowiedzi oczywiscie powiedziałam ze stosuje spirale i ksiadz mi nie dał rozgrrzeszenia szok normalnie powiedział ze rozgrzeszenie moze mi dac biskup i to nie wiadomo bo spirale miałam 4 lata i mój grzech jest bardzo cięzki normalnie jestem w szoku

dziewwwwwwwwczyny kochana naucz się kłamać przed księdzem, on taki sam człowiek jak my wszyscy poza tym zawsze możesz dodac na spowiedzi że kłamałaś a on i tak ci da rozgrzeszenie :)

Gość nbvcxz
franka pewnie zaszłaś podobnie jak ja;)

Gość dziewwwwwwwwczyny
wiesz ale trzeba sie tak wyspowiadać zeby miec czyste sumienie,co mi z takiej spowiedzi jak swiadomie zataje grzech i jescze będe kłamacniepowazna jestes czy co

dziewwwwwwwwczyny ja jestem ateistką dlatego sobie żarty robię że można mu nakłamać ale oczywiście jeśli tobie z tym lepiej to mów prawdę, tylko widzisz jakie to przykre gdy nie daje rozgrzeszenia, szkoda tylko że wiecznie powtarzają że trzeba bliźnim wybaczać a sami tego nie robią

Gość nbvcxz
zapłodnienie, fertylizacja, połączenie się dwóch gamet — męskiej i żeńskiej (najczęściej plemnika i komórki jajowej) w jedną komórkę (zw. zygotą), dającą początek nowemu organizmowi. Kształtem przypominają literę T. Nowoczesne wkładki są wykonane z plastiku z dodatkiem miedzi albo srebra. Zmniejszają radykalnie ruchliwość plemników. W wyniku tego nie mają one szansy, żeby dotrzeć do jajowodu i zapłodnić komórke jajową.

Gość nbvcxz
franka o tej porze to ja wiesz....;)

Gość belisimea
FRANKAZWARSZAWY -- to ty jestes w ciazy? jeśli moge zapytac gratuluje :) kiedy rodzisz ? tak apropo..

Gość kotka222
do belisimea; ja mam spirale i nigdy nie rodzialm, mam 23 lata spirale zalozylam rok temu, lekarka nie robila zadnych problemow. tabletek antykoncepcyjnych nie moge zazywac, dlatego sie zdecydowalam. za zabieg zaplacilam 400 zl.

Gość belisimea
kotka222-- dzieki za odpowiedz , no bo ja wlasnie mialam obawy ze zaden lekarz nie zalozy spirali mi bo nigdy nierodziłam , ja mam 24 lata , dzieki ze napisałaś :)

Gość kkkkkkkasd
Ja tez jestem ateistką. Ale spirali bym nie polecała stosować. To prawda że utrudnia zapłodnienie, ale też uniemożliwia zagnieżdżenie się jajeczka, co jak dla mnie jednoznacznie wskazuje że jest to środek wczesnoporonny. Chociaż lekarze przyjmują, że ciąża zaczyna się własnie od momentu zagnieżdżenia. Ale przecież to jest sztuczna granica. Dlatego uważam, że to sprawa sumienia kobiety. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę mozliwe komplikacje, bo to jednak wkładanie sobie do swojego ciała kawałka plastiku z metalem.

Gość kotka222
wiem ze jest z tym ciezko, ja zanim trafilam na lekarke co mi zalozyla, to chodzilam do kilku lekarzy i kazdy mi odradzal, jedna babka koniecznie mi chciala wtedy dac tabletki chcociaz ja jej tlumaczylam ze sie po tabsach fatalnie czuje i wychodza mi wlosy. dopiero po roku poszukiwan trafilam na te lekarke. niby jestem zadowolona ze spirali, ale mam bardzo bolesne miesiaczki musze zazywac nospe forte i to mnie dalej boli, i mam biegunke podczas okresu, dawniej tego nie miaslam.

no właśnie, tabletki są w tym dobre że okres mija prawie niezauważony, a co ile spiralę się zmienia??? one chyba też mają jakieś hormony???

Gość spirala zabija
Jestem położną i znam przypadki urodzeń dzieci mimo zalożonej spirali. Najbardziej drastyczne to chłopiec ze spiralką w pleckach i inny przypadek spirala w kręgosłupie, niestety operacja spowodowała trwały uszczerbek na zdrowiu dziecko, do dziś na wózku. Poza tym zdarzają się pojedyncze ciąże mimo wkładki. Prawdą jest również, że to środek wczesnoporonny i każdy lekarz doskonale o tym wie, ale nie każdy o tym otwarcie mówi. Pigułki też bardzo wyniszczają organizm kobiety, libido spada prawie do zera. Nie ma niestety metody 100%, kiedy człowiek decyduje się na współżycie powinien mieć świadomość, że ryzyko istnieje zawsze. Metody naturalne są dziś wyśmiewane i spychane z pola widzenia, mówi się, że są przeznaczone dla kobiet, których organizm chodzi jak szwajcarski zegarek, co jest totalną bzdurą. W naszej poradni mamy bardzo różne pacjentki i po 20 latach pracy mogę stwierdzić, że u kobiet stosujących te medody ( jest ich trochę) prawie nie ma przypadkowych ciąż, są zdrowe , zadowolone życia. U pań natomiast stosujących antykoncepcję występują liczne problemy: usuwanie macicy, mięśniaki, nowotwory, liczne stany zapalne pochwy, III i IV stopień cytologii, liczne ciąże pozamaciczne. Jestem głęboko przekonana, że to od środków,ale cóż nikogo do niczego nie można zmuszać, każdy dokonuje własnego wyboru.

spirala zabija ty to chyba nie uprawiasz sexu ? nie rozumie cie albo jestes bezpłodna ze tak wszystkich pouczasz

a ja ufam swojemu lekarzowi a nie położnej takiej jak ty. lekarze uczą się latami aby pomagać ludziom a ty masz porody odbierać a nie krytykować antykoncepcję doustną. Brałam tabletki przez kilkanaście lat i libido miałam rewelacyjne, sex był udany bo nie martwiłam się i nie liczyłam kiedy mogę współżyć, miałam bolesne miesiączki, pryszcze które ustąpiły po tabletkach, ja widzę same pozytywy w tabletkach