Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niewidzialna Rękawiczka

Badanie krwi- Honorowy Dawca Krwi

Polecane posty

Witam wszystkich, mam małe pytanie Oddawałam ostatnio po raz pierwszy krew, i tak sie zastanawiam, najpierw biora małą próbke krwi na zbadanie czy się nadałam, po ok 15 minutach jest wynik, zostałam zakwalifikowana. Czy to możliwe , że w ciągu 15 minut moga zbadać krew na WSZYSTKO, wiadomo HIV, WZW typu B, C, plus inne choroby. A może badaja podstawowe parametry, OB, morfologia, stwierdzaja , że sie nadajesz a dopiero później mimo iż się oddało te 450 ml krw, badaja Cie na całą resztę. Czy ktoś może mi to wyjaśnic ?? Z góry dziekuję :)

no i jeszcze jedno, nie daj Boże gdyby było cos nie tak, to co, wylewaja ta krew do kibelka ?? jak to jest ??

Gość to tak..
próbkę badają tylko wstępnie, czy potencjalny dawca krwi się nadaje. potem pobrana jednostka krwi (te 450ml), jest jeszcze raz badana, tym razem szczegółowo. gdyby wykryli coś w tej krwi, skontaktują się z tobą, a krew zostanie zniszczona. i nie przez wylanie do kibelka ;) odpady medyczne są utylizowane

sorki, że marudzę, ale jeśli mija drugi tydzień i nikt ze mna sie nie skontaktował tzn, że wszystko było ok z moja krwią, czy tak ? ile mniej więcej trwa szczegółowe badanie

Gość to tak..
jeśli się do tej pory z tobą nie skontaktowali, to powinno być wszystko ok. teraz pozostaje ci czekać na książeczkę HDK :)

no tak, jeszcze książeczka, tylko musze dowieść zdjęcie :), kurcze naprawde jak pomysle, że oddałam krew, zrobiłam cos dobrego, to aż buzia mi się cieszy :), dziekuję za odpowiedz :)

Gość to tak..
proszę:) i widzisz, można pomóc innym wcale nie poświęcając się, nie wysilając.. szkoda że mało osób to rozumie. a co do książeczki jeszcze- tak ci powiedzieli, że musisz donieść im zdjęcie? widzę że co punkt to inne zwyczaje :)

tak, powiedzieli, żebym donisła zdjęcie, i odbiore ja przy nastepnym oddawaniu krwi, żebym nie musiała dodatkowojeździć

Gość to tak..
aha. no można i tak :)