Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

jagoda369

JAK ZROBIC KOTLETY MIELONE???

Polecane posty

Gość Sol.pieprz.jajko.cebula
Najprostsze.Najlepsze.Najzdrowsze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja tez ...
no najzdrowsze to raczj nie, bo im wiecej ziol, tym zdrowsze jedzenie :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Niekoniecznie.ziola a przypraw
Typu vegeta to nie to samo. A ziola w smazonym kotlecie NIC nie daja. to tylko walory smakowe .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja tez ...
to to ja mowie - ziola, a nie sztuczne przyprawy. ziola czy surowe, czy oprawione termicznie, sa zdrowe. jak masz jakies naukowo poparte dowody, ze tak nie jest, to prosze zapodaj. jestem ciekawa nowych odkryc nauki :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dssgvsva
dgv

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość voytek1
Kotlety mielone to najprostsze i bardzo smaczne danie.Ja robie tak:mieso mielone-wolowina,wieprzowina,ostatnio gustuje w mielonym miesie z kurczaka-bardzo delikatne w smaku i szybciej sie smazy.Daje tak-mieso-ok 0,5 kg,cebula pokrojona drobno-nie smaze przed dodaniem,bulka namoczona w wodzie (po odcisnieciu polowa objetosci miesa),dwa jajka,sol,pieprz,kilka zabkow czosnku-jak kto lubi,nie za duzo.Smazyc na dobrym oleju-najlepiej wloski bo nie smierdzi,tani olej psuje smak potraw-rogrzac olej,potem zmniejszyc i smazyc na bardzo malym ogniu,powolutku.Proporcje doprawiania potrawy przez dodanie soli,pieprzu i czosnku trzeba wypracowac samemu,najlepiej na poczatku dac mniej,nastepnym razem dac wiecej-aby nie przesolic-to najwiekszy grzech...Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość omg good luck
jak mialy ci wyjsc dobre skoro w twoim przepisie nie ma przypraw?? pol kilo mielonego 2 zabki czosnku przecisniete przez praske jedna mala bulka namoczona w mleku i dobrze odcisnietej i cebula sredniej wielkosci pokrojona w drobniutka kostke pol peczka natki pietruszki 1-2 jajka (w zaleznosci od tego jak sie mieso bedzie kleic) sol pieprz delikat do mies lub przyprawa do mielonego, ew przyprawa do gyrosa ew mozna dodac garsc startego zoltego sera zeby kotlety lepiej sie trzymaly i nie rozwalaly. wszystko dokladnie wymieszac, formowac kotlety, obtoczyc w bulce tartej w wersji bardziej pracochlonnej kotlety mozna nadziac obsmazonymi na masle i drobno posiekanymi pieczarkami. pychota

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ARA196
Kotlety będą dobre jeśli kupisz mięso najlepiej łopatkę zmielisz razem z cebulą, i namoczoną bułką/najlepiej w mleku/ dodasz jajko, sól i pieprz.Można dodawać różne przyprawy, zioła i inne dodatki/pieczarki/ ale podstawą jest mięso. Gotowe mielone ze sklepu to same odpadki i tłuszcz to co tu ma dawać smak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kamiła
jak zrobic kotlety mielone

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kamiła
ja robie tak np miesomilone i solo pieprz chleb ktory musi byuc nomoczony woda i bulke tarta i potem na oleju smarze :) czy to robie dobrze prosze o odpisanie ??? szybko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szybko to sie można zesrać
:classic_cool: i źle robisz! bo kotlety się smaŻy a nie smarzy :o Poza tym naucz się najpierw pisać bo to co kurwa tutaj pokazałaś to masakra :o Matka cie tylko kotletów uczyła "smarzyć"? :o To jej podziękuj, za to że ci nie pomogła w nauce :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lepiej trochę zdrowiej
a poco chleb i woda do kotletów,bo czegoś tu nie rozumiem? mięso mielone samodzielnie np. z szynki lub indycze 1 cebula starta na tarce o drobnych oczkach 1 jajko 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej ok 20 dkg pieczarek,uduszonych do miękkości(pokrojonych w kostkę! kilka łyżek bułki tartej sól,pieprz do przyprawienia Mieszam,formuję kotlety,panieruję w bułce lub sezamie i smażę na złoty kolor z obu stron. Tak ja robię kotlety Jeśli nie dodaję pieczarek to dodaję albo drobno siekaną natkę pietruszki albo posiekany szczypior! + 2 łyżki musztardy sarepskiej dla urozmaicenia smaku! Zamiast kaszy można dodać ok 200gram ugotowanej,kiszonej kapusty,dobrze odciśniętej i drobno pokrojonej + 2 łyżki keczupu pikantnego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prosto i tradycyjnie
dobre mielone mieso,kawalek startej cebuli,namoczona w mleku,odcisnieta kajzerka,sol,pieprz do takich kotletow ziemniaczki puree,buraczki i mizeria niiebo w gebie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a o to mój przepis: mięso mielone pieczarki cebulka czosnek pieprz sól natka pietruszko chleb jak ktoś lubi ostrzejszy smak namoczona bułka, alb 1.pieczarki udusić z cebulką na koniec dodać pokrojony czosnek 2. mięso, uduszone pieczarki, bułkę, natkę pietruszki i przyprawy dokładnie wymieszać 2. formować kotlety, obtoczyć w mące i smażyć Ja podaję z buraczkami i ziemniakami lub kaszą gryczaną i sosem piczarkowym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Testujaca
Ja zawsze robię tak: 50dag mięsa 1-2 cebule, (przeważnie daje dwie małe bo wszyscy w domu lubia czuć cebulę w kotletach) 1 jajko 2 ząbki czosnku namaczam w wodzie bułkę (zwykłą, kajzerkę) wyciskam ją , i wrzucam do tego mięsa szczypta soli , i troche pieprzu Wszystko to mieszam rękami aż będzie w miare jednolite ;) Potem formuje z tego takie małe kulki , lekko je rozpłaszczam , obtaczam w bułce tartej , i na olej ;) Nie wiem czy daje różnice to, że tymi kuleczkami tak rzucam , z ręki do ręki , ale jakoś tak mi się to utrwalilo i tak robię. Cebuli nigdy nie smażę, nie dodaje nic więcej, żadnej śmietanki. Ewentualnie kiedy kotlety mi się rozłażą to wsypuje do mięsa bułkę tartą i mieszam , wtedy to mięso się tak nie rozlatuje;] Nie chcę być nieskromna, ale mówią, że robię najlepsze kotlety ^^ Spróbuj :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość coś co się przyprawia
nigdy nie dodaję buły do mielonych ewentualnie jak mięso za luźne jest - sypię trochę otrębów - w niczym nie panieruję. Sekret dobrych mielonych to dobre mięso- nie może być samo chude, i dobre wyrobienie masy. smażę płaskie kotlety, bardziej moze hamburgery, ale są pyszne i mają smak mięsa a nie bułczanego czegoś

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ugotowana
mielone to pole do wariacji : podstawa to dobre mięsko, nie za chude , nie za tłuste, zmielone na zamówienie, dodatki obowiązkowe: sól,pieprz, czosnek, cebula,jajko, zioła : majeranek, gałka muszkatołowa(do tradycyjnych), do wyboru inne :kminek, papryka, zioła prowansalskie, zielona pietruszka lub koperek( szczególnie do drobiowego z piersi i nóżek ),kolendra (trochę),dla spulchnienia namoczona świeża lub sucha tarta bułka, otręby pszenne, kaszka manna, smażyć na oleju z obu stron po kilka minut, dodać trochę masła, podlać odrobiną wody i dusić chwilkę pod pokrywką, powstały sos można doprawić sproszkowanymi suszonymi grzybami, lub musztardą, lub pomidorami, pozostawić jako własny lub odparować uzyskując smakowity tłuszczyk, codziennie inne mielonko!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Peperronii
A ja dodaję jeszcze do miesa łyżkę musztardy!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Tuśka123
mój przepis to: 500 g mięsa mielonego najlepiej łopatka bez kości zmielona na zamówienie duża bułka zamoczona i odciśnięta w wodzie 1-2 startej cebuli przyprawa do mięsa mielonego(więcej niż pół) 2 jajka pieprz i pietruszka dobrze wymieszać składniki, paniera to bułka tarta:) i na patelnie:) SMACZNEGO:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja do swoich kotletow daje miesko, drobno posiekany czosnek i drobna cebulke (nie podsmazona), sol, pieprz, bulke wczesniej namoczona w mleku, odcisnieta i jajko :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość enka31
usmaż na smalcu od razu będą smaczniejsze. Na oleju to się smaży rybę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szoque!
kotlety moga byc z obojetnie jakiego miesa, z jajkiem lub bez, z bulka lub bez. to nie ma wiekszego znaczenia w smaku. ale jezeli chcesz miec dobry smak, to trzeba bardzo konkretnie przyprawic sola, pieprzem, ziolami, czosnkiem. bo mieso samo w sobie jest mdle. szczegolnie, jesli jego smak rozmydlony jest dodatkowo mdla smietanka, bulka, jajkiem ....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asdsadddd
Ja swoje robie tak : Mięso mielone z łopatki wieprzowej doprawiam przyprawami do mięsa mielonego, dodaje podsmażone pieczarki(drobno pokrojone) i podsmażoną cebulkę, namoczoną bułkę i jajko. Mieszam i obtaczam w bułce tartej. Wychodzą zawsze pysznee ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asdsadddd
Jak mam to jeszcze dodaje szczypiorek ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja zamiast kajzerki
dodaję bułkę tartą, lepsze i nie "mamlate", plus czosnek, majeranek, rozmaryn i tymianek "na oko", mało solę bo zwykle mielone jest słone(chyba, że sama mielę) czasem daję cebulkę przesmażoną z pieczarkami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Malwina z innego forum
Ja wczoraj robiłam Pół kilo karkówki zmieliłam jedno opakowanie majeranku odrobina kminku trochę soli i pieprzu odrobina przyprawy do mielonego kamis Ząbek czosnku duża cebula w kostkę dwa jaja i bułka tarta wymieszać wszystko razem i na koniec dodatkowo w bułce jeszcze obtoczyć i naa patelnię! Wyszły pyszne -moje dzieci uwielbiają do ziemniaków i mizerii czyli ogórków z cebulą i śmietana przyprawioną solą i pieprzem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Malwina z innego forum
Jeśli o mięso chodzi to jeden diabeł skoro dziewczynki w dzisiejszych czasach dostaja okres w wieku 8,9,10 lat to świadczy to tylko o tym że wszystko nafaszerowane hormonami jest i bez względu na to jakie mięcho kupie to i tak truciznę żremy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szoque!
nie jest WSZYSTKO nafaszerowane hormonami. zalezy od hodowli. np. z tego co mi sie wydaje, w europie jest zakaz dawania krowom hormonu wzrostu. nie wiem, jak jest z inna trzoda, z drobiem. kurczakom chyba wolno. wszelkie przetwory sojowe moga wplywac na przedwczesny rozwoj plciowy dziewczat. a ze soja to super tani wypelniacz bialkowy, wala go wszedzie, szczegolnie do tanich wyrobow wedliniarskich.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×