Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zagubiona trochę....

czy to czerniak?? czy to w ogóle pieprzyk?

Polecane posty

opiszę wam co mam na brzuchu. może ktoś mądry bedzie w stanie mi poradzić. otóż jakies 2 lata temu wyszło mi coś na brzuchu średnicy góra 4-5 mm. było to koloru skóry i nie wygladało w ogóle jak pieprzyk. kiedy dłużej moczyłam się w wodzie rozmaczało się, robiło białe i kiedy wytarłam ręcznikiem trochę się scierało. Nigdy nie bolało. od jakiegoś pół roku zrobiło się koloru piperzykowatego - brązowego. nadal jednak wygląda tak samo - ma szorstka, chropowana powierzchnie, jest raczej okrągłe, wypukłe.... no i teraz sama nie wiem czy się niepokoić że się tak zmieniło?? bo moja mama twierdzi ze to chyba nawet nie jest pipeprzyk. sama nie wiem co myśleć. wizytę u dermatologa mam dopiero 10 lipca

Gość dr.Paweł Penisiński
niestety to ostatnie stadium czerniaka złosliwego. na pewno masz już przerzuty na węzłach i narządach wewnetrznych. zostało ci jakieś 3-4 mies. zycia. odpuśc sobie dermatologa.

Gość madziattt
tylko lekarz może stwierdzic czy to tylko pieprzyk czy cos gorszego,ja tez mam watpliwosci,tulko pieprzyk mam na ramieniu,brzydkowyglada,ide do dermatologa 23.06.Boje sie,ale wiem ze musze.

wiem ze tylko lekarz może to stwierdzić jednak pomyślalam że moze ktoś spotkał się z czymś takim....może to nawet nie pieprzyk tylko coś innego:(

Gość ewcia999
Słoneczko bez paniki,ale lekarz musi to zobaczyć! dr Penisiński - spadaj!!!!!!

Gość heloooł
mam cuś podobnego na nodze, 3+ cm. ale mam to od urodzenia...

a myślicie że to może być brodawka????

Gość heloooł
tak czy tak nie warto się bać. zwłaszcza jak do końca nie wiadomo. rak jest często dziedziczny no i jak wyżej - powiększaja się węzły chłonne i zmieniają wyniki krwi

najbardziej mnie ciekawi jak to powstało...zupełnie nie jak pieprzyk tylko z jakiejś złuszczającej się wypukłosci bez koloru....szkoda że nikt się z tym nie spotkał:(

Gość przede wszystkim do lekarza
z opisu moze to byc włókniak.

Gość kdkdk
Niebezpieczne jest coś, co zaczyna szybko rosnąć. Więc nie panikuj.

Gość przede wszystkim do lekarza
albo jakas brodawka, niemniej nie lekceważ tego!

włókniak? hmmm...sama nie wiem....to wygląda jak narośl chropowata w dotyku. zaraz poczytam o wkłókniaku i zobaczę czy może to to

Gość zuzikaaaaaaa
Może to tylko zwykły pieprzyk,alejeżeli widzisz zmiany koniecznie do lekarza.Mój mąż miał takiego wrednego pieprzyka.Podraznił sobie pasami od samochodu.No i się zaczęło.najpierw wycinek,pózniej zabieg chirurgiczny i badania histopatologiczne.KOSZMAR!!!! Skończyło się dobrze.Będzie dobrze zobaczysz!!!!!!!!!!!

Gość ja mialam włókniaka na nodze
wystraszyłam sie bo to cos zaczęło mnie swędziec i tak jakby ciemnieć - na szczescie po wycieciu potwierdziło sie że to tylko włokniak.;)

a jak dokładnie wygladał ten twój włókniak?? bo nigdzie nie mogę znaleźć inofrmacji...czy było to takie chropowate wypukłe coś??

Gość było wypukłe ale racze nie
chropowate, na poczatku koloru skóry a potem zaczelo troche ciemniec. to nie wyrosło mi nagle tylko mialam go juz kilka lat i pewnie dalej bym miala gdyby to mnie nie zaczelo swedziec weic sie przestraszylam i poszlam do lekarza.

wpisz włókniak i wyskoczy ci pełno info! mozesz też w grafice poszukać zdjęć włókniaka.

tylko że moje jest w całości przylegające do skóry. a nie takie "dyndające";) więc nie wiem czy u Ciebie też tak było?? wyglada prawie jak pieprzyk ale nie do końca. Też mam to z 2-3 lata. może dłużej. cholera nie mogę nigdzie znaleźć opisu włókniaka:(

moje też "nie dyndające", włókniaki róznie wygladaja:P tak czy siak lepeij idź do lekarza, bedziesz spokojniejsza.

ja niestety mam tendencję do powstawania i pieprzyków i włókniaków.

Gość heloooł
a do znawców tematu - nowotwór rośnie szybko? a do autorki... ja na siebie mam taki sposób: w miarę szybko do lekarza i mieć to z głowy. niech lekarz rozpozna ....

trochę mnie pocieszyłaś :) pójdę pójde ale wizyta jest daleko a do tego czasu chciałabym się spróbować trochę sama zdiagnozować i pocieszyć...jakoś mi się nie wydaje żeby to był włókniak:( wybacz że wypytuje ale czy ten twoj włókniak też się czasami trochę ścierał? robił biały pod wpływem wody? cholerstwo jest takie dziwne że nawet nie wiem jak wam opisać:(

Gość zrób zdjęcie
może coś wymyslimy ale i tak jak najszybciej do lekarza!

próbowałam zrobić ale mam słaby aparat i wyglada to na zdjęciu jak zwykły płaski pieprzyk:( no ale ok, spróbuje jeszcze raz zrobić....

Gość ale nudyy
czerniak nie jest okrągły, ma poszarpane brzegi

Gość z opisu postawialbym
na jakas brodawke czy włókniaka.

Gość oliwka30
Miałam kilka lat pieprzyk blady,potem urósł i zmieniał kolory,brzeg miał nierówny.Dermatalog wysłał do szpitala onkologicznego,gdzie wycięli i czekałam ponad 2 tyg na wynik.To naczyniak był.

oliwka mój jest dokładnie takie jak piszesz, kiedyś był blady, nierówny jednak kształt zbliżony do okrągłego, przylegający do skóry ale wypukły, chropowaty, ma różne kolory...ale cholera czytam i czytam o naczyniakach, włókniakach i innych rzeczach i jakoś mi to nie wygląda na to samo:( chciałabym żebyście mogli to zobaczyć ale mój aparat jest do dupy:(

Gość oliwka30
Wypukły był,nie równy i kolory zmieniał tak jak u Ciebie ,może więc to samo.Nie krwawił,nie swędział.Urósł po prostu po pewnym czasie i raz był czarny,raz bordo.Poszłam do lekarza bo także myslałam ze to czerniak.