Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość właścicielka_kotki

do miłośników kotów- proszę o pomoc

Polecane posty

Gość właścicielka_kotki

mam pytanie do właścicieli kotów. od trzech tygodni mam kotke. obecnie ma juz 8 tygodni. do tej pory nie bylo zadnych problemow, jesli chodzi o korzystanie z kuwety. moze na poczatku raz czy dwa mu sie zdarzylo nie zalatwic do niej, ale ogolnie nie bylo problemow. dzisiaj kicia przeszla sama siebie. nasikala mi dwa razy na kanape w przeciagu pol godziny. nie wiem o co jej chodzi. kuwete ma czysciutka. kilka dni temu zrobila dokladnie to samo. czym to moze byc spowodowane?? z gory dziekuje za pomoc

Gość mam trzy maine coony
na początek dałabym do zbadania mocz kotka, żeby wykluczyć chorobę, a z takich ogólnych wskazówek, to kotek musi czuć sie w domu bezpiecznie, kuweta powinna być daleko od jedzenia w miejscu zapewniającym kotku spokojne załatwienie swoich potrzeb

Gość a daj spokoj z badaniem
moczu... Twój kotek jest mały, ja mam w domu 10 tygodniowego kocura i też kilka razy zdarzyło mu się nasikać na mój fotel, dodam że zawsze na ten sam i tylko w moim pokoju nigdzie indziej. Twoja kotka jest młoda, pokaż jej że akie zachowanie Ci nie odpowiada krzyknij że nie wolno, spryskaj wodą. Aha i to miejsce poperfumuj najlepiej żeby czuła nny zapach. A czemu tak zrobiła? Nie wiem powodów może być 100:)

jak używasz zapachowego żwirku, to też może być powód, moje koty nie wchodziły do takiej kuwety, na szczęście miałam z której korzystały

nawiasem mówiąc 8 tygodniowy kotek powiniej jeszcze przez co najmniej dwa tygodnie być ze swoją matką

Gość właścicielka_kotki
ech wiem wlasnie ze powinien byc ze swoja matka. szkoda gadac- taki super hodowca:(( jak go odbieralam to mial miec 8 tygodni a okazalo sie ze ma 6. jesli chodzi o kuwete to ma w zacisznym miejscu- w przedpokoju. mieszkam sama wiec jest tam cicho i spokojnie. wlasnie sie zastanawiam nad badaniem moczu. dzisiaj bylam z nia na szczepieniu. spryskalam kanape perfumami, wiec zobaczymy:))

Gość 8 tygodniowy ze swoja matka
??? Mój ma 10 i jest już dużo za duży i świetnie sobie radzi sam i nie wyobrażam go sobie pod opieką matki.. waży 1,200 i po rozłożeniu ma 50 cm:P

Gość właścicielka_kotki
ojej. moj wazy tylko 40 dkg:))

perfumy nie pomogą, rozłóż w tym miejscu folię aluminiową albo kup odstraszacz zapachowy i popsikaj kanapę

Gość właścicielka_kotki
wlasnie czytalam o tym odstraszaczu. jutro wybiore sie do sklepu:)

mój to w ogóle jakiś potwór, dzisiaj go znalazłam przy suficie na storze, od 3 dni nie wiem co się z nim dzieje i nie mogę wytrzymać z nim, taki łobuz... ale jak śpi, tak słodko to mu wszystko wybaczam:)

młode kotki powinny byc przy matce minimum 10 tygodni a najlepszym czasem na przejście do nowych opiekunów to 3 miesiące, kotki powinny byc do tego czasu dwa razy odrobaczone i dwa razy zaszczepione

Gość właścicielka_kotki
tak ja tez wszystko wybaczam mojej kotce jak przyjdzie na kolana i zaczyna mnie ugniatac lapkami i mruczec:)) nie potrafie sie na nia dlugo zloscic:))

no i tak trzymaj, po to ma się koty :)

Gość właścicielka_kotki
moj byl tylko odrobaczony. ech szkoda gadac. jak sobie przypomne o tej pani-hodowcy to mi sie agresor wlacza:))

a to rasowy kotek jest?

a to się zdziwiłam, ja mojego dostalam jak miał miesiąc. Serio masz 3 maine coony?? Piękne kotk. Ja sobie obiecałam że jak kupię sobie dom to z kupię też maine coona albo sfinksa:)

Gość właścicielka_kotki
a skoro juz tak tu plotkujemy to mam pytanie o jedzenie:)) jestem nowa w tym srodowisku wiec doksztalcam sie w necie:)) co kupujecie do jedzenia takim maluchom?? ja kupuje saszetki perfect fit, ale one sa tylko z kurczakiem, a chcialabym urozmaicic jej diete. wiem wiem mam hopla:))

Gość właścicielka_kotki
nie jest rasowy. jest porodowodowy. niebieski brytyjczyk:)) tez myslalam o maine coony, ale jakos zakochalam sie w tym niebisciaku:))

serio mam trzy maine coony :) to takie moje wieelkie cuda :) nie musisz mieć zaraz domu, żeby sprawić sobie takiego śierściucha, nawiasem mówiąc w wieku 10 tygodni ich waga waha się od 1,5 kg do 2 kg

Gość właścicielka_kotki
kurcze, ale duze :))

brytyjczyki to takie słodkie misie :) co do jedzenia to ja też mam hopla i to nieuleczalnego jak twierdzi mój mąż, moje koty bardzo lubia wszystkie wariacje suchej karmy Royal Canin, kocie kabanoski, przeróżne przysmaki, z mokrej karmy aktualnie (bo to się zmienia) zajadają karmę feline porta wariacje z tuńczykiem, ech długo mogłabym pisać

Gość właścicielka_kotki
pisz pisz- ja chetnie poczytam:)) no wlasnie moja kotka wogole nie je suchej karmy. probowalam juz na wiele sposobow: dodawalam do saszetki rozmoczona, do kurczaka gotowanego. jesli mozesz napisz mi nazwy jedzenia, ktore polecasz:))tak jak pisalam ucze sie dopiero:))

tak młody kotek powinien pić jeszcze mleko, zapytaj u weta, jest takie mleko w proszku mixol się chyba nazywa, do tego możesz dodać z gimpeta płatki dla kociąt, wyglądają jak pokruszony opłatek i bardzo dobrze poprawiają układ trawienny u kociąt, możesz zmielić mu przemrożone mięso z kurczaka, indyka, wołowiny, cielęciny, z dodatkiem paru klropli oliwy, od czasu do czasu do mleka możesz dodać surowe żółtko albo zrobić jajecznicę na łyżeczce masła bez przypraw, serek bieluch też może być no i jakieś dobre puszki dla kociąt, czytaj skład, bo wiskas kite kat i inne marketowe mają góra 4% mięsa, reszta to wypełniacze i chemia

Gość właścicielka_kotki
wiem wlasnie ze wszystkie te reklamowane puszki maja 4% miesa a reszta to tluszcz i soja. dlatego kupuje ten perfect- tam przynajmniej jest 14%:)) dziekuje za informacje. jutro wybiore sie do sklepu i pobuszuje na polkach:))

ja oczywiście moge ci polecić dobre firmy, które stosuję ale nie należą do tanich, ale jak już wspomniałam sfiksowałam na punkcie moich kotów (dla złośliwych nie jestem starą panną, mam męża i dzieci) i staram się podawać im pełnowartościowe jedzenie

Gość właścicielka_kotki
hihihih ja tez nie jestem stara panna z kotem, pomimo ze nie mam jeszcze meza:)) wiesz ja to wogole sfiksowalam na punkcie mojej kotki:)) wiec jak masz jakies dobre firmy to pisz

ja kupuję karmy w sklepach internetowych, bo są one niedostępne w sklepach zoologicznych a jak już coś jest, to cena jest nie do przyjęcia, podam ci parę pewniaków, pierwszym jest karma Feline Porta 21 wcale nie jest taka droga patrz na ceny za 100g http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_mokra/porta_21 dla twojego maluszka polecałabym tę karmę http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_mokra/schesir/schesir_kot/133085 karma applaws, cosma, almo nature też są warte uwagi, albo ta wersja Felixa http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_mokra/felix_karma_dla_kota/felix_kot/98393

moja kotka jak byla mala nie jadla suchej karmy, a potem sie okazalo ze miala problemy z dziasłami i po prostu ja bolalo. Nie martw sie, kot sam siebei nie skrzywdzi. A z tym siusianiem to moze byc zemsta:D